Centrele spa sunt frecvent vizitate de catre femeile carora le place sa arate bine si care ar face orice pentru a avea un corp de invidiat. Prin acest articol vom incerca sa aflam concret la ce ajuta impachetarile corporale dar si care ar fi nivelul de asteptari in ceea ce priveste aceste proceduri?
Unele dintre ingredientele folosite in centrele spa par sa apartina mai degraba bucatariei sau gradinii decat unui centru spa: deseori sunt utilizate rozmarinul, mierea, untul, argila, ciocolata sau eucaliptul.
Insa acestea se folosesc in diferite tipuri de impachetari, un serviciu despre care proprietarii de spa spun ca este din ce in ce mai popular. Impachetarile pot fi facute separat sau intr-un pachet care sa contina si un masaj.
Unele spa-uri promoveza impachetarile ca nimic mai mult decat un mod de a te relaxa, de a-ti hidrata pielea si de a petrece putin timp intr-un mediu confortabil in care sa te poti rasfata.
Altii insa promoveaza impachetarile ca pe o metoda de detoxifiere, de a da jos cateva kilograme sau de a trata diverse afectiuni cum ar fi celulita, pretinzand ca avertizarile medicilor nu sunt reale.
Daca va inchipuiti ca o impachetare este asemanatoare cu cea vazuta la mumiile egiptene, nu sunteti foarte departe de adevar. Atunci cand impachetarile corporale au inceput sa fie practicate pentru prima data, in urma cu cateva decenii, erau folosite lenjeriile de pat.
Curand, lenjeriile de pat au fost inlocuite cu paturi termice si din material plastic. Impachetarile - asa cum se fac in zilele noastre - au devenit foarte populare si utilizarea lor a capatat o amploare fara precedent abia dupa 1980.
Desi serviciile variaza de la un spa la altul, de obicei lucrurile se desfasoara dupa un ritual comun: sunteti condusi intr-o camera intunecata, cu lumanari parfumate, muzica in surdina si o masa de masaj.
De curand au aparut mesele de masaj pentru impachetare. La baza se afla patura termica. Deasupra este folia de plastic care va fi folosita pentru impachetarea clientului, apoi prosoape, iar peste acestea, cateva cearsafuri pentru a pastra caldura.
Sedinta de impachetare se incepe cu o exfoliere a pielii. Exfolierea poate fi realizata cu namol, pere, mar verde sau alte optiuni, in functie de specificul si traditia fiecarui centru. Sunteti apoi condusi la dus pentru a va clati inainte de impachetare – in aceasta etapa se utilizeaza de obicei produse din aceeasi gama cu cele care a fost facuta curatarea.
Cand sunteti impachetat complet, cu bratele pe langa corp, veti fi acoperit cu patura electrica. Veti sta asa aproximativ 30 minute, iar patura electrica este in asa fel programata, incat sa va faca sa transpirati.
Urmeaza apoi o etapa de racire treptata. Pasul final este reprezentat de clatire si aplicarea unor lotiuni speciale. Marea majoritate a clientilor spun ca tratamentul nu numai ca are un efect benefic asupra pielii, dar este si relaxant in acelasi timp.
Diverse optiuni
Optiunile pentru impachetarea corporala sunt nenumarate; ele pot fi clasificate astfel:
• Hidratarea: se pot folosi o gama intreaga de lotiuni si ingrediente;
• Impachetari pentru detoxifiere - includ ingrediente ca iarba de mare sau namolul, cu efect de extragere a toxinelor din piele;
• Impachetarile pentru slabit: acestea utilizeaza benzi inguste de material care sunt strans infasurate in jurul corpului;
• Impachetarile anticelulitice: acestea folosesc de obicei remedii naturale obtinute din plante.
La ce sa va asteptati de la o impachetare corporala? Raspunsul va varia in functie de cel care il va da: un angajat la spa sau un medic.
Nici unul, nici celalalt nu pot contesta rolul hidratant al impachetarii sau relaxarea completa timp de aproape o ora, insa nu exista un consens in privinta altor afirmatii despre ceea ce pot oferi impachetarile corporale.
Va prezentam succint ce pot si ce nu pot face impachetarile pentru dumneavoastra.
Medicii spun ca afirmatia suna bine, dar ca nu exista dovezi in sprijinul acesteia. Ei sustin ca nu exista nicio dovada stiintifica referitoare la rolul impachetarilor in detoxifierea sau purificarea organismului.
Explicarea detoxifierii variaza de la un spa la altul. Unele centre sustin ca impachetarea detoxifiaza pielea de impuritati in totalitate, in timp ce altele considera ca atunci cand corpul transpira se detoxifica doar pielea, nu si ficatul sau rinichii.
Dermatologii sustin ca - in functie de produsul utilizat - impachetarile ajuta la eliminarea unor impuritati din piele. Ei adauga in sprijinul acestei afirmatii exemplul namolului, care are un efect benefic de curatare a pielii, motiv pentru care mastile cu namol pot fi folosite cu succes si in tratamentul acneei.
Medicii sustin insa ca pana la a afirma ca impachetarile contribuie la detoxifierea organismului e cale lunga si ca nu exista dovezi sau mecanisme moleculare potentiale care ar putea explica sau sustine un astfel de efect.
In legatura cu impachetarile pentru slabit, orice diminuare in circumferinta este tranzitorie si nu are efect de durata. Impachetarile nu pot inlocui alimentatia sanatoasa si exercitile fizice regulate.
Expertii ne spun ca dupa impachetarile pentru slabit va exista intr-adevar o impresie de diminuare a dimensiunilor corporale, dar ca rezultatele nu se mentin in timp, ci doar pentru cateva zile.
Astfel de metode pot fi aplicate in scopul slabirii inainte cu cateva zile de un eveniment la care dorim sa aratam bine.
Specialistii ne previn ca pe termen mediu si lung, impacherarile nu au niciun efect. "Impachetarile nu va vor oferi scadere in greutate pe termen lung", spun ei. "Ele va pot face pentru moment sa va simtiti un pic mai slabe si atunci cand veti privi la scala cantarului sa observati ca ati dat jos unul sau doua kilograme.
Dar aceasta pierdere in greutate se datoreaza pierderii apei, nu eliminarii de grasime - motiv pentru care poate fi considerata o falsa slabire".
De asemenea, impachetarile corporale anticelulitice nu vor tine departe pielea incretita, cu aspect de „coaja de portocala”. Aspectul local se poate imbunatati considerabil, dar chiar si cele mai bune impachetari anticelulitice nu vor inlatura celulita. Practic, regiunea afectata de celulita poate arata mai bine pentru o zi sau doua, prin umflarea pielii.
Majoritatea centrelor au inceput sa adopte o atitudine sincera legata de efectele impachetarilor si sa spuna clientelor ca impachetarile nu indeparteaza celulita de fapt, ci doar hidrateaza pielea.
Daca aveti o piele sensibila, aveti grija la ingredientele care se folosesc deoarece ele pot contine cantitati mari de parfum, ceea ce ar putea provoca iritatii. De aceea, inainte de a alege un anumit tip de impachetare este indicat sa va interesati in legatura cu ingredientele folosite, intrucat anumite ingrediente sunt mai putin periculoase pentru piele decat altele.
Expertii ne spun ca impachetarile cu namol sunt mai putin iritante decat cele bazate pe uleiuri aromate. Daca urmati un tratament prescris de medic este indicat sa va interesati de ingredientele folosite la impachetari, urmand ca apoi sa luati legatura cu medicul pentru a afla daca exista vreo interactiune intre acestea si tratamentul dumneavostra; substantele folosite in impachetari se pot absorbi prin piele si pot interactiona astfel cu unele medicamente.
In cazul in care suferiti de claustrofobie, o impachetare corporala poate sa nu fie tocmai o idee buna de a va relaxa. Practicantii din centrele spa isi informeaza de obicei clientii ca vor fi impachetati la fel ca o mumie, cu bratele pe langa corp si ca in anumite cazuri aceasta senzatie poate fi neplacuta.
Medicii recomanda o hidratare adecvata: in timpul unei impachetari, puteti transpira foarte mult si puteti pierde foarte multe lichide, astfel incat este important sa recuperati cantitatea de apa pierduta pentru a preveni deshidratarea. In cele din urma, daca va decideti sa faceti o impachetare, bucurati-va de ea.
Nu uitati!
Impachetarea corporala este utila mai mult pentru relaxare decat in scop medical.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.