Datele statistice arata ca 1 din 6 cupluri este infertil, iar cauzele care duc la acest diagnostic sunt multiple, afectati fiind de cele mai multe ori ambii parteneri.
Mai exact, atunci cand un cuplu isi doreste un copil si sarcina intarzie sa apara dupa un an de raporturi sexuale neprotejate si regulate, acesta poate fi considerat infertil.
Sindromul ovarelor polichistice. Este o afectiune care poate impiedica aparitia unei sarcini din cauza unui dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia.
Femeile care sufera de aceasta boala nu prezinta o menstruatie normala. Afectiunea se manifesta prin aparitia mai multor chisturi la nivelul ovarelor, iar printre simptome se numara reducerea frecventei menstruatiilor si sangerarile vaginale.
Afectiune este insotita si de acnee sau de schimbari bruste ale dispozitiei.
Fibroamele uterine. Sunt tumori benigne, necanceroase, care apar in zona uterului. Atunci cand cresc in dimensiune, acestea pot provoca hemoragii interne si dureri intense in zona pelvina.
De cele mai multe ori, fibroamele uterine apar la femeile cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Printre simptome se numara: menstruatii prelungite, cu dureri puternice, sangerari intre menstre, probleme urinare, printre care si incontinenta urinara.
Este important de mentionat ca uneori fibroamele sunt asimptomatice, de aceea sunt depistate relativ tarziu de catre pacienta. Fibroamele uterine pot impiedica obtinerea unei sarcini sau pot favoriza pierderea ei (avortul). Diagnosticarea lor la timp si operarea acestora duce la salvarea ovarelor.
Endometrioza. Este o afectiune foarte des intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproductiva, suspectata ca fiind a doua cauza importanta a infertilitatii feminine, deoarece poate afecta atat trompele uterine, cat si ovarele.
Endometrioza este o boala caracterizata prin dezvoltarea mucoasei care captuseste endometrul (interiorul uterului). Destul de des, femeile care sufera de endometrioza acuza dismenoree care se agraveaza in timp, durere pelvina in afara menstruatiei, dar si durere la contactul sexual.
Boala inflamatorie pelvina (BIP). Este o afectiune acuta, ce se manifesta prin durere pelvina, febra sau subfebra, leucoree, tulburari urinare, si mai rar, prin balonare, tulburari de tranzit, greata si varsaturi, sangerari vaginale neregulate.
Ea este cauzata cel mai adesea de bolile cu transmitere sexuala (BTS) – infectiile cu Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma sau de catre manevre diagnostice sau terapeutice ale uterului.
Endocervicitele. Sunt infectii ale colului uterin, care de cele mai multe ori nu au o simptomatologie clara si care sunt cauzate de boli cu transmitere sexuala. Daca pacienta nu urmeaza un tratament corect, va fi expusa riscului de infertilitate sau complicatii in timpul sarcinii precum: nasteri premature, aparitia sarcinilor ectopice sau a avorturilor spontane.
Boala celiaca. Este o afectiune care in timp poate duce la instalarea infertilitatii atat la femei, cat si la barbati. Boala se manifesta printr-o absorbtie deficitara a vitaminelor si mineralelor in intestin, afectand astfel in mod direct calitatea celulelor reproducatoare.
La femeile afectate de boala celiaca, menopauza se poate instala mai devreme decat in mod normal.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.