Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate?

Actualizat: 03 Octombrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este endometrioza


Endometrioza este o afectiune in care mucoasa uterina, numita endometru, se dezvolta in afara uterului. Aceasta dezvoltare de tesut este anormala si poate produce durere, dar si infertilitate. Infertilitatea este o consecinta extrem de neplacuta si frustranta, iar specialistii aproximeaza ca afecteaza aproximativ 30-50% dintre femeile cu endometrioza.

Dezvoltarea anormala a tesutului este o parte din motivul pentru care endometrioza interfereaza cu fertilitatea. Din fericire, exista anumite tratamente care pot ajuta femeile cu endometrioza sa poata deveni mame.

Informatii despre endometrioza

Endometrul este mucoasa superficiala a uterului si are rolul de a oferi un loc pentru implantarea unui ovul fertilizat. Pe parcursul ciclului menstrual al unei femei, endometrul se va ingrosa, pregatindu-se astfel pentru primirea unui embrion. Daca sarcina nu survine, tesutul endometrial se va modifica, iar stratul superior se va detasa si va fi eliminat sub forma scurgerilor menstruale.

In cazul endometriozei, aceasta mucoasa a uterului se va dezvolta dincolo de locurile normale. Cresterea anormala a tesutului se formeaza in principal in regiunea pelvina sau chiar la nivelul ovarelor. De asemenea, tesutul endometrial se poate dezvolta, mai putin frecvent, in apropierea rectului, a vaginului, a trompelor uterine sau chiar in tractul urinar sau gastro-intestinal. In cazuri rare, cresterea anormala se poate dezvolta la distanta de uter, inclusiv la nivelul plamanilor sau diafragmului.

Este important de cunoscut faptul ca acest tesut anormal, chiar daca este situat in exteriorul uterului, este inca influentat de modificarile hormonale asociate ciclului menstrual. Ca atare, tesutul endometrial anormal se va ingrosa si detasa, dar va fi insotit si de sangerare.

Cu toate acestea, spre deosebire de mucoasa endometriala a uterului, cresterile neobisnuite de tesut nu pot fi expulzate vaginal. In schimb, se acumuleaza odata cu trecerea timpului si formeaza chisturi, aderente si tesuturi cicatriceale.

Simptomele endometriozei sunt diverse si pot include dureri pelvine exagerate in timpul menstruatiei, dar si separat de aceasta. De asemenea, durerile pot surveni chiar si in timpul actului sexual sau in timpul mictiunii sau defecatiei. Menstrele pot fi insotite de sangerari abundente si nu mai sunt regulate.

Totusi, unul dintre aspectele cele mai frustrante si chinuitoare ale endometriozei consta in riscul crescut de infertilitate. Chiar si femeile care nu prezinta simptome caracteristice pot afla ca au endometrioza in timpul unui control facut din cauza infertilitatii.

Endometrioza si infertilitatea

In timp ce se considera ca endometrioza este implicata in aproximativ 30% din cazurile de infertilitate feminina, nu sunt cunoscute inca in intregime modurile de conectare intre cele doua. Desi poate fi corect sa se presupuna ca dezvoltarea aderentelor si a cicatricilor poate interfera direct cu conceptia, infertilitatea poate rezulta chiar si la femei la care nu exista o obstructie evidenta.

Specialistii cunosc si suspecteaza si alti factori ce leaga endometrioza de infertilitate. Spre exemplu, cresterile anormale de tesut din jurul sau de la nivelul ovarelor pot impiedica patrunderea in trompele uterine a unui ovul sau pot chiar sa impiedice aparitia ovulatiei. In plus, tesutul endometrial se poate forma la nivelul trompelor uterine, impiedicand intalnirea ovulului cu spermatozoizii.

Specialistii au efectuat cercetari in ceea ce priveste endometrioza si au constatat ca femeile cu aceasta afectiune au avut un nivel scazut de gonadotropina corionica umana sau hCG, un hormon vital pentru mentinerea sarcinii. Acest hormon este cel pe baza caruia functioneaza testele de sarcina obisnuite. In plus, chisturile endometriale produc substante chimice diverse, dar care sunt puternic legate de o densitate mai mica a foliculilor ovarieni din care sunt eliberate ovulele mature.

Chiar si din punctul de vedere al incercarii de a concepe, endometrioza poate transforma contactul sexual intr-o activitate neplacuta si dureroasa, uneori chiar insuportabila. Mai mult, durerea tinde sa se agraveze in timpul ovulatiei, facand conceptia si mai dificila.

Tratarea infertilitatii la femeile cu endometrioza

Tratarea infertilitatii la femeile cu endometrioza implica, de obicei, fie indepartarea tesuturilor care interfereaza cu conceptia, fie utilizarea tehnicilor clasice de reproducere asistata. Totusi, exista cazuri in care se poate apela la ambele variante.

Printre optiunile clasice de tratament se regasesc chirurgia laparoscopica, fertilizarea in vitro si inseminarea intrauterina. In ceea ce priveste chirurgia laparoscopica, aceasta metoda poate fi utilizata pentru a indeparta tesutul endometrial excesiv, pastrand totusi functia ovariana.

Trebuie stiut ca interventia chirurgicala de acest tip nu ofera vindecarea pacientelor, deoarece endometrioza poate reveni mai tarziu in viata. Cu toate acestea, unele femei se vor bucura de o fertilitate crescuta pana la noua luni de la efectuarea operatiei.

Fertilizarea in vitro poate fi o optiune valabila pentru unele femei, fara a mai fi necesara o interventie chirurgicala laparoscopica. Totusi, unele femei necesita o asociere intre aceste doua tipuri de tratament. Fertilizarea in vitro implica colectarea de ovule mature si fertilizarea acestora cu spermatozoizi viabili in laborator. Ulterior fertilizarii, ovulul va fi reintrodus in uter. Totusi, exista si cazuri ce impun introducerea a doua sau mai multe ovule, tocmai pentru a creste rata de succes.

Inseminarea intrauterina imita metoda anterioara, doar ca fertilizarea nu se mai produce in laborator, ci la nivelul trompelor uterine. Metoda este utilizata in cazurile usoare pana la moderate de endometrioza, iar asocierea cu medicamente pentru fertilitate poate creste si mai mult sansele de conceptie.

In cazul in care actul sexual este foarte dureros si reprezinta o bariera semnificativa pentru conceperea unui copil, medicii pot apela la indepartarea chirurgicala a tesuturilor excesive. Astfel, simptomele dureroase pot fi reduse, iar cuplul poate apela la contactul sexual pentru a concepe un copil.

In ceea ce priveste tratamentul infertilitatii corelate cu endometrioza, ratele de succes variaza foarte mult si depind in mare masura de progresia bolii. Astfel, femeile cu endometrioza usoara pana la moderata tind sa se bucure de un succes mai mare in urma acordarii tratamentului chirurgical decat cele cu boli avansate.

Totusi, daca interventiile chirurgicale nu au succes, fertilizarea in vitro ramane o optiune valida pentru majoritatea cuplurilor care doresc sa aiba copii, dar au intampinat dificultati din cauza endometriozei.

Recomandari

Specialistii le recomanda femeilor cu endometrioza sa realizeze evaluari periodice ale afectiunii, mai ales daca intentioneaza sa conceapa un copil. Pe de alta parte, persoanele care intampina probleme de fertilitate si nu au fost inca diagnosticate, ar trebui sa discute cu un medic si sa descopere cauza acestei situatii nedorite.

Este important de reamintit faptul ca endometrioza ocupa un procent crescut in ceea ce priveste cazurile de infertilitate, dar totusi exista metode prin care conceptia poate avea loc.

Discutia cu medicul ramane un aspect foarte important in cazul cuplurilor ce nu reusesc sa aiba copii.

Medicul poate evalua corect situatia si poate observa daca este vorba despre endometrioza. De asemenea, medicii vor realiza investigatii speciale si vor indica cele mai bune optiuni de tratament.

Bibliografie:
Bulleti, C.; Coccia, M.; Battistoni, S.; et al. Endometriosis and infertility. J Assist Repro Genet. August 2010: 27(8):441-447. DOI: 10.1007/s10815-010-9436-1
.


Citeste si despre:

Care sunt factorii ce determina infertilitatea? Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Dureri abdominale – cauze si remedii Cauzele infertilitatii in cuplu Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Endometrioza, boala tot mai des intalnita Factori care pot influenta infertilitatea feminina Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam? Endometrioza - dieta recomandata