Mancarimile vaginale pot fi cauzate de boli cu transmitere sexuala sau infectii. Infectiile fungice sunt un alt motiv des intalnit in cazul mancarimilor vaginale persistente.
Daca o femeie insarcinata se confrunta cu mancarimi vaginale, cea mai frecventa cauza a acestui simptom in timpul sarcinii este modificarea normala a nivelului pH-ului vaginal, care poate provoca iritatii locale.
Inainte sa se utilizeze medicamente eliberate fara prescriptie medicala, mai ales in timpul sarcinii, trebuie consultat medicul pentru ca acesta sa confirme ca mancarimile nu sunt declansate de boli cu transmitere sexuala.
Daca pruritul vaginal se constata a fi cauzat de schimbarile PH-ului normal al vaginului care apar in timpul sarcinii, exista o serie de autotratamente care pot fi eficiente pentru ameliorarea mancarimilor. Pentru scaderea pH-ului florei vaginale se poate utiliza bicarbonatul de sodiu.
In acest scop se va face un amestec de bicarbonat de sodiu si apa de consistenta unei paste si se va aplica pe zona in care mancarimile persista. Unele femei afirma ca aplicarea de comprese reci ajuta la ameliorarea pruritului vaginal.
Principalele metode de prevenire a macarimilor vaginale sunt:
- practici adecvate de igiena care implica mentinerea zonei vaginale curata si uscata
- stergerea din fata catre spate dupa utilizarea toaletei pentru a preveni intrarea bacteriilor in vagin
- evitarea utilizarii de dusuri vaginale
- folosirea de sapunuri, detergenti de rufe, balsamuri fara parfum
- spalarea frecventa a manilor
- nu se va purta lenjerie intima stramta sau care nu este din bumbac
- noaptea nu se va purta lenjerie intima pentru a se incuraja aerisirea zonelor intime
- spalarea zonelor intime cu apa calda si geluri sau sapunuri speciale, evitandu-se cele care pot irita vaginul sau tractul urinar
- folosirea de sapunuri de baie pentru piele sensibila care nu usuca pielea
In general, nu este recomandata utilizarea de creme cu hidrocortizon intrucat acestea pot contribui la descuamarea pielii, iar mancarimea va persista.
Daca o persoana manifesta o infectie fungica este indicata utilizarea de creme antimicotice si ovule vaginale care vor indeparta rapid mancarimile dar si alte simptome ale infectiilor vaginale. In anumite cazuri, manifestarile dispar complet dupa doar una sau doua aplicari a cremelor antimicotice.
Unele substantele chimice din compozitia anumitor produse pot provoca iritatii sau reactii alergice care pot determina mancarimea. Printre aceste produse se numara detergentul, balsamul de rufe, sapunurile de baie si WC, unguente si lotiuni, gelurile utilizate in timpul actului sexual.
Infectiile vaginale, in special cele cauzate de fungi duc deseori la aparitia unor simptome intense, inclusiv mancarimi vaginale. Cel mai frecvent, factorii declansatori implica utilizarea de antibiotice, pilulele contraceptive dar si actul sexual (cu sau fara prezervativ), menstruatia, sarcina, diabetul si un sistem imunitar slabit.
Alte cauze ale pruritului vaginal sunt bolile cu transmitere sexuala (inclusiv vaginita bacteriana, herpesul genital, tricomonas, paduchii pubieni). Femeile care sufera de vaginita pot experimenta scurgeri vaginale urat mirositoare si inflamatie locala. Vaginita se manifesta frecvent la fetele care inca nu au ajuns la pubertate.
Stresul este un alt factor care contribuie la dezvoltarea frecventa a multor probleme de sanatate, inclusiv a mancarimilor vaginale. In aceste cazuri trebuie sa se invete tehnici care pot ajuta la reducerea sau prevenirea pruritului vaginal. Femeile aflate la perimenopauza sau post-menopauza pot manifesta frecvent mancarimi vaginale asociate cu mancarimea vaginala.
Alte cauze posibile dar mai putin frevente ale mancarimilor vaginale sau vulvare includ prezenta a diverse afectiuni ale pielii care pot fi sau nu precanceroase, dar si a oxiurilor (prezenti mai ales la copii).
1. Stabilirea cauzei - Mancarimile vaginale pot fi rezultatul a diverse cauze: piele uscata, iritata de sapun sau creme, pantaloni prea stramti sau infectii. Inainte de a incepe tratamentul cu orice tip de remediu natural, trebuie sa se stabileasca sursa disconfortului.
Primul pas este eliminarea acesteia. Se va schimba tipul de sapun sau a lotiunii utilizate. Un efect benefic poate avea aplicarea a diverse lotiuni cu rol de tratament si apoi a unor creme calmante recomandate pentru orice tip de piele uscata. Se va acorda atentie speciala operatiunii de indepartarea parului pubian cand pot sa apara iritatii si mancarimi.
Se vor schimba pantalonii stramti cu unii lejeri si se va purta doar lenjerie intima de bumbac. Zona intima va fi uscata bine si aerisita dupa baie. Efortul si exercitiile fizice pot determina aparitia transpiratiei, macarimi si iritatie.
2. Infectie vaginala - Daca persoana in cauza este sigura ca nu a contactat vreo boala cu transmitere sexuala care necestia tratament cu antibiotice, este posibil sa sufere de o infectie vaginala usoara care poate fi ameliorata cu ajutorul plantelor.
Echinaceea s-a dovedit a fi foarte eficienta pentru tratarea infectiilor, iar consumul de usturoi intareste in plus si imunitatea. Femeile insarcinate nu trebuie sa aplice nici unul dintre aceste remedii fara sa consulte medicul. Unele tipuri de plante pot fi administrate pe cale orala sau chiar si sub forma de aplicatii in exteriorul vaginului.
3. Acupunctura - Acupunctura implica tratarea infectiilor vaginale prin folosirea unor ace de mici dimensiuni care sunt introduse in anumite puncte (meridiane) energetice ale corpului, despre care specialistul considera ca sunt blocate.
Acupunctura poate stimula sistemul imunitar prin crearea de anticorpi naturali pentru vindecare. Aromoterapia poate ameliora simptomele, daca substantele sunt utilizate in timpul baii. Recomandate pentru distrugrea microbilor iritanti sunt lavanda sau arborele de ceai.
4. Remediile bunicii - Unul din cele mai vechi remedii naturale folosite de femei de secole este cel care presupune spalaturile locale cu otet de mere. Se amesteca doua linguri de otet cu un litru de apa calda si se fac splaturi locale. Procedeul se poate repeta de doua ori pe zi.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.