Micoza vaginala este o infectie frecventa, foarte neplacuta pentru femeile care se confrunta cu aceasta, uneori, si in timpul sarcinii sau la menopauza.
Aceasta infectie provoaca arsuri si mancarimi in zona intima. Este cauzata de inmultirea necontrolata a unei ciuperci care apare in mod natural in vagin: Candida albicans.
Candida se dezvolta atunci cand exista un dezechilibru al florei vaginale, mai ales in timpul sarcinii sau al menopauzei, dupa administrarea de antibiotice sau din diverse alte motive: stres, dieta nepotrivita, consumul in exes de alcool.
Aceasta infectie se poate vindeca si cu ajutorul remediilor din natura. Iata care sunt cele mai eficiente:
1. Ulei esential de arbore de ceai
Uleiul esential de arbore de ceai a dobandit o reputatie solida de bun antiseptic, de-a lungul timpului. Cu mult inainte de aparitia antibioticelor, aborigenii australieni il utilizau pentru tratarea ranilor si infectiilor pielii.
Astazi, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste utilitatea uleiului de arbore de ceai pentru a ameliora simptomele unor boli comune ale pielii si mucoaselor (acnee, picior de atlet, furunculi ). Eficienta sa este recunoscuta si in caz de infectie vaginala, a tractului urinar si a colului uterin.
O serie de studii au confirmat rolul antifungic a uleiului esential de arbore de ceai in cazul Candida Albicans. Poate fi iritant, de aceea este bine sa aplici pe o portiune mica a pielii.
2. Consuma usturoi
Bunicile noastre stiu bine cand utilizeaza usturoiul pentru tratarea infectiilor: este un aliat excelent impotriva bacteriilor si a ciupercilor. Acest lucru se datoreaza uni compus care se gaseste in usturoi, alicina, care opreste raspandirea fungilor si colonizarea lor.
Astfel utilizarea usturoiului ajuta la vindecarea rapida de candida. Poti folosi usuturoiul in stare cruda, in salate, fie sub foma de mujdei.
3. Produse care contin zinc
Ce se poate face impotriva infectiilor fungice care recidiveaza? Un tratament de zinc constituie o parte a solutiei.
Un studiu recent a aratat ca femeile care nu au putut scapa de micoze vaginale au avut nivel scazut de zinc in sange, spre desosebire de cele care nu se confruntau cu aceasta problema. Deficitul de zinc, chiar minor, ar putea sa favorizeze micozele.
Renumit pentru capacitatea sa de a stimula imunitatea, acest oligoelement are un rol de preventie si ajuta si in tratamentul bolilor de piele: acnee, psoriazis, eczeme.
Acesta poate fi gasit ca supliment alimentar, dar si in alimente precum scoicile, pudra de cacao, germenii de grau, carnea de vita, ouale.
4. Probioticele
In mod normal, in organism se gasesc bacterii benefice florei vaginale, care o apara impotriva microorganismelor daunatoare, cum este si Candida. Aceste bacterii benefice se cunosc si sub denumirea de probiotice .
Consumul in mod regulat al acestor bacterii "bune" ajuta la mentinerea echilibrului florei vaginale si protejeaza contra infectiilor. Mai mult, un studiu din 2009 a aratat ca adaugarea de lactobacili, probiotic care gaseste in mod natural in vagin, ajuta la eficienta tratamentului clasic al acestor micoze.
Toate produsele lactate fermentate contin probiotice: iaurtul, chefirul, dar si legumele fermentate, precum varza. In cazul in care te confrunti cu o astfel de problema, consuma probiotice de 2 ori pe zi.
Alte sfaturi utile, de prevenire a infectiei:
- poarta lenjerie de corp din bumbac
- foloseste un sapun cu pH neutru, fara parfum
- evita dusurile vaginale
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.