Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Inflamatia aparuta la nivelul vaginului poarta denumirea de vaginita, iar printre principalele cauze care determina prezenta acesteia se afla un dezechilibru in cadrul florei bacteriene vaginale fiziologice sau contractarea unei infectii in teritoriul respectiv.
Alaturi de inflamatia aparuta la nivel vaginal, poate sa apara si inflamatia vulvei, patologia fiind cunoscuta sub denumirea de vulvovaginita. Aceasta nu este o boala cu transmitere sexuala (BTS), dar aparitia ei poate fi un factor de risc in a contacta mai rapid o infectie cu transmitere sexuala daca nu sunt respecate regulile de igiena si protectie adecvate.
In functie de agentul patogen incriminat in aparitia vaginitei, aceasta poate fi de mai multe tipuri. Vaginita bacteriana (BV) se intalneste frecvent si este datorata dezechilibrului florei bacteriene vaginale sau a contaminarii cu diversi agenti microbieni. Infectia de natura fungica, in cele mai multe cazuri fiind cea cauzata de Candida albicans, este de asemenea, o situatie medicala in care rezulta inflamatia vaginala. Tot in categoria vaginitelor infectioase se regaseste si parazitoza cu Trichimonas vaginalis.
In ceea ce priveste vaginitele de cauza non-infectioasa, iritatia fizica sau cea de natura chimica determinata de utilizarea sapunurilor mai dure, a spermicidelor, precum si a nivelurilor reduse de estrogen, reprezinta alte modalitati de aparitie a vaginitei. De asemenea, relatiile sexuale neprotejate sau cu mai multi parteneri, contraceptivele orale, comorbiditati precum diabetul zaharat, dispozitivele intrauterine, spalaturile vaginale, dusurile si schimbarile hormonale, reprezinta factori care pot perturba flora vaginala cu riscul de aparitie a inflamatiei la acest nivel.
In ceea ce priveste aparitia vaginitei pe perioada sarcinii, studiile raporteaza un procent de aproximativ 30% al acestei afectiuni in cazul femeilor insarcinate, fapt care trebuie monitorizat si tratat cu atentie, astfel incat sarcina sa nu fie perturbata sau sa sufere diferite complicatii.
Scurgerile vaginale vor suferi modificari in cazul aparitiei vaginitei in ceea ce priveste schimbarea culorii, a cantitatii si a mirosului acestora. Ele pot deveni gri-albicioase sau galben-verzui, cu o textura apoasa sau vascoasa in functie de cauza declansatoare, si cu miros neplacut.
Totodata, mictiunile dureroase sau aparitia durerii in timpul contactului sexual, pot fi semne ale vaginitei. La nivel local poate sa apara iritatie, senzatie de disconfort, de arsura sau prurit. In unele cazuri, vaginita poate fi insotita si de o usoara sangerare locala.
Multe dintre femei nu prezinta simptome evidente ale vaginitei, aceasta fiind depistata cu ocazia examinarilor ginecologice de rutina.
In general, vaginita reprezinta un factor de risc in aparitia bolilor cu transmitere sexuala (BTS) in urma infectiei cu virusurile herpetice (HSV 1, 2), Chlamydia, Gonoreea, precum si in ceea ce priveste posibilitatea infectarii cu virsul HIV.
Raportat la femeia insarcinata, vaginita aparuta pe perioada gestatiei poate produce complicatii . Printre acestea se numara riscul de pierdere a sarcinii sau nasterea prematura, ruperea prematura a sacului amniotic in care se afla fatul sau inflamatia membranei care il protejeaza, afectiune cunoscuta sub numele de corioamniotita. De asemenea, daca nasterea ajunge la termen, dupa momentul expulziei poate sa apara o invazie a germenilor spre cavitatea uterina, fapt care conduce la endometrioza post-partum.
Riscul de infertilitate post-partum rezultat in urma problemelor aparute la nivelul aparatului reproducator ca urmare a ascensionarii agentilor microbieni, este iarasi o complicatie a vaginitei din timpul sarcinii.
Prezenta vaginitei in antecedentele medicale reduce rata de succes in instalarea unei sarcini ulterioare, atat pe cale naturala, cat si in ceea ce priveste fertilizarea in vitro.
Un diagnostic corect al inflamatiei vaginale este necesar pentru stabilirea tratamentului adecvat. In acest sens, medicul ginecolog la care va adresati va poate cere detalii referitoare la antecedentele medicale patologice in ceea ce priveste sfera genitala, daca ati mai avut infectii vaginale sau patologii cu transmitere sexuala.
Examenul obiectiv la nivel pelvin, utilizand un instrument medical care poarta denumirea de speculum, permite depistarea unei inflamatii sau a diferitelor tipuri de secretii vaginale.
De asemenea, se pot colecta probe biologice din secretiile locale care vor fi trimise la laborator pentru depistarea tipului de vaginita si a agentilor microbieni implicati in aparitia acesteia.
Se poate realiza si un test de pH , nivelul crescut al acestuia sugerand un dezechilibru in cadrul florei vaginale normale, insa nu este un test de diagnostic specific.
Tratamentul vaginitei este tintit pe cauza declansatoare a acesteia. Vaginita bacteriana beneficiaza de tratament cu Metronidazol fie sub forma de tablete orale, fie cu administrare locala sub forma de gel. De asemenea, se mai poate administra Clindamicina in forme similare utilizarii de Metronidazol. Alte medicamente precum Tinidazolul sau Secnidazolul se vor administra per os. Este important sa respectati recomandarile medicilor in ceea ce priveste tratamentul medicamentos in vaginita aparuta in timpul sarcinii deoarece acesta va va recomanda medicatia compatibila cu sarcina, iar alte medicamente administrate fara prescriptie medicala pot interfera cu dezvoltarea normala a fatului.
Vaginita de cauza fungica va fi tratata cu medicamente antifungice, Miconazol, Clotrimazol sau Fluconazol, sub forma de creme cu aplicare topica. In cazul trichomoniazei, medicul va poate prescrie comprimate de Metronidazol sau Tinidazol.
Inflamatia vaginala de cauza non-infectioasa necesita si aceasta, depistarea etiologiei si inlaturarea factorilor care au condus la aparitia acestora, evitarea sapunurilor cu o compozitie mai dura, a dusurilor sau a spalaturilor vaginale, precum si atentie sporita in ceea ce priveste detergentii de rufe, lenjeria intima sau utilizarea absorbantelor.
Mentinerea normelor de igiena corespunzatoare contribuie la prevenirea aparitiei vaginitei sau a recurentei acesteia. In acest sens, este recomandata purtarea de lenjerie intima comoda, de bumbac, mai putin sintetica pentru a preveni eventualele iritatii locale. De asemenea, este important ca lenjeria purtata sa nu retina umiditatea deoarece aceasta ar putea constitui un mediu propice pentru dezvoltarea diferitelor tipuri de microorganisme patogene.
Secretiile genitale masculine, sperma, sunt elemente care pot perturba pH ul vaginal, crescand astfel riscul de aparitie al vaginitei, motiv pentru care se recomanda reducerea raporturilor sexuale. Igiena intima este, de asemenea, importanta. Specialistii recomanda evitarea utilizarii sapunurilor parfurmate sau cu o compozitie care poate cauza iritatie locala, evitarea spalaturilor vaginale pentru a nu perturba flora vaginala fiziologica sau modificarea pH ului local.
Dieta alimentara echilibrata, cu un aport adecvat de fructe, legume si fibre, consumul regulat de iaurturi si evitarea constipatiei, pot ajuta la prevenirea vaginitei, atat in timpul sarcinii, cat si in alte situatii. Atentie trebuie acordata si vietii intime, in ceea ce priveste raporturile sexuale protejate, precum si evitarea partenerilor multipli.
Vaginita este o conditie medicala caracterizata prin inflamatia vaginului, insotita sau nu de inflamatia vulvei, afectine cunoscuta drept vulvovaginita. Etiologia acesteia este variata, de la infectii bacteriene, fungice sau parazitare, pana la cauze non-infectioase de tipul iritatiei chimice sau fizice.
Multe dintre femeile gravide pot suferi de vaginita in timpul sarcinii, simptomele pot fi destul de atenuate, astfel incat, aceasta afectiune este descoperita la momentul unei examinari ginecologice de rutina.
Evaluarea acesteia este necesara pentru decelarea etiologiei, in functie de aceasta se vor recomanda medicamente antibacteriene, antifungice sau antiparazitare, dupa caz. De asemenea, desi poate trece neobservata sau fara sa determine un tablou clinic zgomotos, aceasta afectiune necesita tratament corespunzator pentru a evita posibilele complicatii din timpul sarcinii sau care pot sa apara post-partum.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/symptoms-causes/syc-20354707
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/vaginitis/conditioninfo/complications
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/bacterial-vaginosis-during-pregnancy/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9131-vaginitis#prevention
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.