Secretiile vaginale: cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Actualizat: 07 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Secretiile vaginale sunt cel mai adesea normale, insa pot semnala si o serie de patologii. Cele mai frecvente cauze ale secretiilor anormale sunt infectiile bacteriene.

Secretiile vaginale pot avea diferite culori, de la alb, la maroniu inchis, insa cele care trebuie sa alarmeze sunt cele cu nuante galbui, verzui, care au o consistenta nefireasca si un miros fetid.

Tipuri de secretii vaginale

Exista mai multe tipuri diferite de secretii vaginale. Acestea sunt clasificate pe baza culorii si a consistentei lor. Unele tipuri de secretii sunt normale, altele pot indica o afectiune care necesita tratament.

Albicioasa. Secretiile vaginale albicioase, care apar la inceputul sau la sfarsitul ciclului menstrual, sunt normale. Cu toate acestea, in cazul in care secretia este insotita de mancarime si are consistenta cremoasa, cu aspect branzos, este anormala si necesita tratament.

Acest tip de secretie poate fi un semn al unei infectii micotice precum candidoza vaginala.

Clara si apoasa. O secretie translucida si apoasa este perfect normala. Poate sa apara in orice moment al lunii. Aceasta poate fi mai abundenta dupa activitati fizice intense.

Clara si elastica. Atunci cand secretia este transparenta, dar elastica si mucilaginoasa indica prezenta ovulatiei, fiind o secretie normala.

Maronie si sangerie. Este normala atunci cand apare in timpul sau imediat dupa menstruatie. Secretia la finalul ciclului poate fi maronie in loc de rosie. In cazul in care apare intre menstre, poate fi un semn de instalare a unei sarcini.

In cazuri rare, secretia maronie sau sangerie poate fi un semn al prezentei cancerului endometrial sau de cancer de col uterin, dar poate semnala si prezenta unor fibroame.

Galbena sau verzuie. Atunci cand este consistenta sau insotita de un miros neplacut, o astfel de secretie este anormala. Poate indica infectie cu trichomonas.

Roz. Este o secretie normala dupa nastere si reprezinta curatarea mucoasei uterine (lochia).

Cauzele secretiilor vaginale

Secretia vaginala normala este o modalitate sanatoasa a corpului de a se autocurata si o metoda naturala de protectie a vaginului. Secretia este normal sa devina mai abundenta odata cu excitatia sexuala si cu ovulatia. De asemenea, utilizarea pilulelor contraceptive si stresul emotional pot determina dezechilibre ale secretiilor vaginale.

Secretia vaginala anormala este cauzata, de obicei, de prezenta unei infectii.

Vaginita bacteriana. Este o infectie foarte frecventa. Aceasta provoaca o secretie vaginala crescuta, care are un miros puternic, urat.

Este caracterizata prin dezechilibrul florei vaginale normale. Cele mai expuse acestui tip de vaginita sunt femeile care schimba des partenerii sexuali.

Trichomoniaza. Este o infectie cu transmitere sexuala, deci de la un partener infectat la altul. Poate fi contractata si prin utilizarea la comun a prosoapelor sau a costumelor de baie.

Secretia eliminata de vagin este galbena sau verde si are un miros neplacut. Printre simptome se mai numara durerea, inflamatia si mancarimea.

Infectie micotica. Este determinata de o crestere in exces a ciupercilor (candida) in vagin. Produce secretii albe, cu aspect branzos. In plus, apar senzatii de arsura si de mancarime.

Printre factorii care incurajeaza dezvoltarea excesiva a acestor ciuperci se numara stresul, diabetul, utilizarea pilulelor contraceptive, sarcina si tratamentul prelungit cu antibiotice.

Gonoreea si Chlamydia. Sunt infectii cu transmitere sexuala care pot produce o secretie anormala. Aceasta este de obicei galbena sau verzuie.


Citeste si despre:

Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Durerile de sani. Cand ar trebui sa te ingrijoreze Chistul ovarian - cand ar trebui sa ne alarmam? Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia) 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Hepatita virala B Problemele medicale ale vaginului Tipuri de analize medicale si importanta acestora Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala