Cat de periculoase pot fi infectiile vaginale?

Actualizat: 31 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Infectia vaginala este cunoscuta si sub denumirea de colpita sau vaginita si prezinta o multime de simptome neplacute pentru femei, de cele mai multe ori fiind un subiect tabu.

Daca nu sunt tratate la timp sau daca nu se respecta indicatiile medicului specialist ginecolog, acestea pot provoca complicatii grave, precum boala inflamatorie pelvina, abces tubo-ovarian, care poate necesita interventie chirurgicala, subfertilitate prin afectarea functiei trompelor uterine.

Tratamentul infectiilor vaginale depinde de microorganismul cauzator, iar singurul mod de stabilire a diagnosticului este cu ajutorul examenului bacteriologic al secretiei vaginale.

Tipuri de infectii vaginale

candidoza,

• trichomoniaza,

• vaginoza bacteriana,

chlamydia,

gonoreea,

• infectiile virale (HPV, herpes genital).

Factorii favorizanti

• Tratamentul cu antibiotice care au un spectru larg.

Dusurile vaginale, mai ales daca sunt efectuate zilnic, deoarece acestea produc dezechilibrul florei vaginale, modificand pH-ul normal (3,5-5).

In acest mod poate creste riscul infectiilor.

• Lenjeria sintetica, deoarece impiedica pielea sa respire. Astfel, transpiratia si caldura locala formeaza medii de cultura pentru germeni, iar ulterior apar infectii.

• Contactele sexuale neprotejate.

Simptome frecvente

• Durere la contactul sexual.

• Usturimi in zona uretrei.

• Senzatie de arsura si prurit intens.

• Secretie de culoare alba la nivelul vaginului.

• La pacientele cu trichomoniaza vaginala apar simptome precum scurgeri verzui sau galbene, cu miros neplacut, mancarimi si senzatie de arsura in interiorul vaginului.

Tratament

Tratamentul se va initia dupa stabilirea diagnosticului in urma investigatiilor de laborator.

Medicul, odata ce va cunoaste agentul infectios, adica dupa rezultatul analizei de laborator, va prescrie preparate medicamentoase.

Principalele complicatii

• Riscul de infectie cu virusul HIV si virusulul hepatitei B.

• La femeile insarcinate creste riscul de nastere prematura sau de avort spontan.

• Riscul de endometrioza, de boala inflamatorie pelvina.

• Risc crescut pentru infectii urinare.

Infectii vaginale la gravide

Infectiile vaginale nediagnosticate si mai ales netratate pot opri sarcinile din evolutie si pot afecta dezvoltarea fatului.

Mai mult, majoritatea infectiilor vaginale prezente in timpul sarcinii pot determina ruperea prematura a membranelor amniotice, avort, nastere prematura sau greutate mica a fatului la nastere, cresterea mortalitatii perinatale si endometrita postpartum.

Principalele bacterii care duc la aparitia infectiilor genitale in timpul sarcinii sunt: Chlamydia Trachomatis, Mycoplasma Hominis, Ureaplasma Urealyticum, Neisseria Gonorrhoeae, Streptococcus Agalactiae.

De aceea, este extrem de important ca viitoarea mama sa consulte medicul ginecolog inainte de conceptie si sa faca toate investigatiile bacteriologice prin care sa se depisteze eventualele infectii care pot pune in pericol o viitoare sarcina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Cat de periculos este zaharul pentru organism? Infectia tractului urinar la tineri si adulti Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Nu ignora niciodata aceste simptome! Pot ascunde boli grave Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Infectiile tractului urinar: cum sa le recunosti si sa le previi Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Infectii virale suprainfectate