Vaccinarea cu serul AstraZeneca continua in Romania - decizie oficiala CNCAV

Actualizat: 12 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinarea populatiei cu serul AstraZeneca continua in Romania, potrivit unui comunicat oficial de presa emis de Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.

Aceasta decizie vine dupa ce Italia a oprit joi de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca dupa ce au fost raportate doua decese in Sicilia. Persoanele decedate fusesera vaccinate cu doze din lotul cu seria ABV 2856, din care Romania a primit 81.600. Din aceste doze, au fost folosite pana acum 77.049, restul de peste 4.200 de doze fiind carantinate temporar, ca masura de extrema precautie pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului (EMA). Reprezentantii EMA au anuntat ca vor revizui cazurile de cheaguri de sange semnalate la pacientii care au fost vaccinati cu AstraZeneca dar precizeaza ca incidenta acestor cazuri nu este mai mare decat in randul populatiei generale.

Intre timp, 9 tari din 17 au oprit temporar administrarea dozelor de vaccin care apartin unui alt lot cu probleme, respectiv ABV 5300, din cauza efectelor adverse. Din acest lot, insa, nu a ajuns nicio doza de vaccin in Romania, dupa cum precizeaza CNCAV in cel mai recent comunicat de presa.

Se continua vaccinarea cu serul AstraZeneca, cu doze din alte loturi

In ceea ce priveste lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, Romania a receptionat prima transa de vaccin de 81.600 doze in data de 07.02. ac. incepand cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui. Celelalte 4.257 se regasesc in Centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Pe 11 martie avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-au decis, in unanimitate, urmatoarele aspecte:
• Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;
• Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;
• Se inlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.

CNCAV precizeaza ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe in acest moment in Romania niciun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare. Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia.

Surse:
https://www.thelocal.it/20210311/covid-19-italy-bans-batch-of-astrazeneca-vaccine/
https://www.aa.com.tr/en/europe/many-european-countries-ban-astrazeneca-vaccine/2172440
https://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-vaccinarea-cu-vaccinul-de-la-astrazeneca-az/

STUDIU. Polenul din aer contribuie la cresterea ratei de infectare cu COVID-19

Un nou studiu asociaza polenul din aer cu rata de incidenta a cazurilor de COVID-19! Potrivit cercetarii publicate in revista stiintifica PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), concentratiile ridicate de polen din aer ar contribui la cresterea ratei de infectare cu COVID-19, impiedicand raspunsul imun al organismului uman.

Studiul epidemiologic, realizat cu scopul de a determina legatura dintre rata de infectare si nivelul de polen din aer, a fost efectuat in 31 de tari. Oamenii de stiinta au descoperit ca o crestere a nivelului de polen din aer cu 100 de particule de polen pe metru cub a condus la o rata de infectare, in medie, cu 4% mai mare.

Autorii studiului precizeaza ca polenul in sine nu raspandeste virusul, ci inhiba eliberarea de substante care determina un semnal ce declanseaza raspunsul imun. Prin urmare, acestia recomanda persoanelor aflate in grupe de risc sa poarte masti cu performanta ridicata de filtrare a particulelor (FFP2) in perioadele de primavara in care exista concentratii mari de polen in aer.

De asemenea, expertii recomanda si persoanelor fara alergii la polen sa actioneze ca si cum ar fi alergice si sa se acorde atentie si animalelor de companie care stau afara si pot transporta polen in interior pe blana!

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-science-idUSKBN2B22KC
https://www.pnas.org/content/118/12/e2019034118
https://theconversation.com/pollen-can-raise-your-risk-of-covid-19-and-the-season-is-getting-longer-thanks-to-climate-change-156754

STUDIU. Bolnavii de cancer, mai putin protejati dupa prima doza de vaccin anti-COVID

Bolnavii de cancer sunt mai putini protejati impotriva COVID-19 dupa prima doza de vaccin Pfizer, decat cei care nu au cancer, potrivit celui mai recent studiu britanic.
Cercetatorii au descoperit ca la trei saptamani dupa administrarea primei doze de vaccin, nivelul de anticorpi era de 39% in cazul persoanelor cu tumori canceroase. In cazul pacientilor cu leucemie, nivelul de anticorpi era doar de 13%. Persoanele fara cancer, in schimb, au avut niveluri de anticorpi de 97% la trei saptamani dupa prima doza de vaccin.

Dupa administrarea celei de-a doua doze la un interval de trei saptamani, nivelurile de anticorpi ale pacientilor cu tumori canceroase au crescut la 95%. In randul celor care au fost nevoiti sa astepte mai mult de trei saptamani pentru rapel, nu s-a observat nicio imbunatatire reala a protectiei.

Surse:
https://www.theguardian.com/society/2021/mar/11/single-pfizer-vaccination-dose-leaves-cancer-patients-vulnerable-covid-researchers
https://www.bbc.com/news/health-56351084
https://www.ft.com/content/6db6daa5-650a-411d-a8e4-5b7967a54a4b


Citeste si despre:

Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Pericolele ignorarii tuberculozei Copiii cu ADHD - tulburare comportamentala sau rasfat excesiv? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD? Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti