Cum sa va spalati corect pe maini

Actualizat: 28 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Specialistii spun ca spalatul pe maini corect este ca un vaccin autoadministrat, intrucat acest ritual de igiena banal reduce semnificativ riscul raspandirii bolilor respiratorii si diareice.

Curatarea mainilor regulata este una dintre cele mai eficiente cai de a tine agentii patogeni la distanta, care pot ajunge cu usurinta in orgasm prin cavitatea bucala sau caile respiratorii.

Urmatoarele recomandari de la specialisti va ajuta sa va spalati pe maini corespunzator si sa va mentineti, astfel, starea de sanatate.

De ce este important spalatul pe maini

In esenta, mainile curate sunt o conditie esentiala de prevenire a imbolnavirilor. Mainile sunt folosite pentru atingerea tuturor obiectelor din mediul inconjurator, de aceea sunt cea mai rapida cale prin care germenii infectiosi ajung in organism. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca mainile curate pot tine la distanta peste 200 de boli.

Unele dintre cele mai frecvente afectiuni cauzate de spalatul incorect al mainilor sunt gripa si raceala, hepatita A, bronsiolita, meningita, parazitozele, precum si bolile diareice acute. Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din SUA transmite populatiei ca spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun poate reduce numarul cazurilor de deces din cauza bolilor diareice cu pana la 40%.

Germenii pot trai pe suprafetele obiectelor din jur o perioada lunga de timp, iar odata ce ajung la nivelul mainilor, ei pot fi transferati prin atingerea ochilor, nasului sau a gurii cu palmele contaminate. Cei mai multi agenti patogeni exista in bai (in special pe grupurile sanitare), pe tastatura computerelor, telefoanele mobile, telecomanda electrocasnicelor, prosoapele umede din bucatarie si baie, portofele sau genti.

Cand este necesar spalatul pe maini

Orice activitate care implica atingerea si manevrarea de obiecte cu potential de contaminare presupune curatarea ulterioara a mainilor. Cele mai importante situatii sunt urmatoarele

- inainte, in timpul si dupa prepararea hranei;
- inainte de masa;
- inainte si dupa ingrijirea unul bolnav;
- dupa utilizarea toaletei;
- inainte si dupa tratarea unei rani;
- dupa schimbarea scutecului unui bebelus sau asistarea unui copil la toaleta;
- dupa suflarea nasului, tuse sau stranut;
- dupa atingerea, hranirea sau curatarea unui animal;
- dupa atingerea resturilor menajere sau curatenia in casa;
- imediat dupa revenirea acasa;
- dupa utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive si accesorii electronice;
- de fiecare data cand mainile devin vizibil murdare;

Pana si gradinaritul va expune contactarii bacteriilor si parazitilor, chiar si atunci cand purtati manusi. Prin urmare, suplimentati perioada de spalare a mainilor dupa ce incheiati activitatile de acest tip.

Cum sa va spalati corect pe maini

Desi pare un act banal, oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit, in cadrul unui studiu, ca doar 5% dintre participanti stiu cum sa isi spele corespunzator mainile. O treime dintre acestia uitau deseori sa foloseasca si sapun, iar 10% dintre subiecti nu se spalau deloc dupa folosirea closetului. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 3.749 de persoane.

Cel mai corect mod de a va spala pe maini este sa folositi din abundenta apa si sapun, insistand asupra portiunilor dintre degete si curatand si zona de sub unghii. Din cand in cand, puteti folosi chiar si o perie moale pentru a elimina cat mai bine murdaria care se depune intre unghii si piele.

Udati-va mainile cu apa, aplicati sapun pe toata suprafata unei palme, apoi impreunati mainile si efectuati miscari circulare. Continuati prin a pozitiona palma dreapta peste partea exterioara a palmei stangi si invers. Impreunati din nou palmele cu fetele interioare lipite si degetele intercalate.

Prindeti degetul mare de la mana stanga cu palma dreapta si efectuati miscari rotative si viceversa. Indoiti degetele de la mana dreapta si frecati circular palma stanga inainte si inapoi, apoi repetati miscarea cu cealalta mana. Spalati cu atentie si incheieturile mainilor, la fel de predispuse contaminarii cu germeni.

Timpul pe care trebuie sa il petreceti spaland mainile este de 15-20 de secunde minimum. La final, clatiti-va bine si uscati mainile cu un prosop curat sau cu un servet de hartie.

Puteti folosi atat apa rece, cat si apa calda, pentru o buna igienizare a palmelor. Apa fierbinte nu este recomandata, intrucat veti petrece mai putin timp spalandu-va, din pricina disconfortului (iar temperatura ridicata poate usca excesiv pielea).

Specialistii spun ca orice tip de sapun este eficient in eliminarea bacteriilor de pe suprafata palmelor, cata vreme este folosita multa spuma si procesul nu se incheie dupa 1-2 secunde. Daca nu aveti la indemana apa si sapun, utilizati un gel antibacterian cu cel putin 60% alcool (apelati la aceasta solutie ocazional, intrucat nu este la fel de eficienta precum spalatul conventional).

Sapunurile antibacteriene nu asigura mai multa protectie impotriva bolilor infectioase, sustin expertii medicali, deoarece utilizarea lor curenta poate conduce la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

Important de retinut este si faptul ca o clatire a mainilor doar cu apa nu asigura inlaturarea agentilor patogeni, intotdeauna este necesar sapunul cu ingrediente antibacteriene pentru o igienizare desavarsita.

Spalatul exagerat al mainilor

Spalatul mainilor este necesar de mai multe ori pe zi, dupa fiecare activitate care predispune contactul direct cu suprafete contaminate. In timp ce nu exista un numar maxim de spalari, exista si situatii in care expunerea pielii la ingredientele deshidratante din sapun poate cauza uscarea tesutului cutanat si craparea acestuia (situatia se regaseste, de pilda, in activitatea cadrelor medicale, care isi spala mainile de foarte multe ori in fiecare zi).

In acest caz, aplicarea unei lotiuni hidradante si utilizarea unui sapun hidratant, preferabil sub forma de lotiune, elimina orice pericol asociat cu spalarea repetata a mainilor intr-un interval scurt de timp.


Citeste si despre:

Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta Recomandari utile pentru folosirea corecta a picaturilor de ochi Ata dentara. Cum se foloseste? Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice Cum sa va mentineti ochii sanatosi Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala Cum sunt afectati copiii de coronavirus? Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate Reguli de baza pentru ingrijirea mainilor
Cere sfatul medicului ×