Bolile transmise de capuse: babesioza si boala Lyme

Actualizat: 11 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Babesioza este o infectie provocata de un grup de paraziti ce fac parte din grupul Babesia, organisme numite protozoare, ce ataca globulele rosii din sange.

Cauzele principale sunt animalele precum rozatoarele si capusele cerbilor sau a altor animale, acestia fiind purtatori obisnuiti. Babesia parunde in circuitul sanguin si se fixeaza pe eritrocitele mature, multiplicandu-se si in alte eritrocite, existand cazuri in care infectia a fost transmisa si prin transfuzii.

Perioada dintre momentul intepaturii de capusa si cel al declansarii bolii poate varia intre 1 si 4 saptamani.

Frecventa este destul de rara, mai ales in tara noastra, dar este mai des intalnita la caini deoarece iau contact zilnic cu solul. Totusi, in mediul rural si mai ales in timpul verii s-a raportat pericolul infectiei.

Semne si simptome

La persoanele ce au un sistem imun stabil, infectia poate fi luni sau chiar ani de zile asimptomatica, fara a prezenta vreun semn clinic.

In alte cazuri, dupa perioada de incubatie, incepe starea de indispozitie fara o cauza cunoscuta, cefaleea, mialgiile, atralgiile generalizate si, pe o durata lunga de timp, fatigabilitatea.

Alte semne caracteristice, dar mai grave sunt:

- hepatosplenomegalia;
- icterul sclero-tegumentar;
- neutropenia;
- anemia hemolitica;
- trombocitopenia usoara pana la moderata.

Apare in special la cei splenectomizati si mai prezinta:

- febra;
- frisoane;
- diaree;
- varsaturi;
- hemoglobinurie (colorarea urinei in rosu din cauza prezentei hematiilor in urina).

In cazuri avansate se instaleaza insuficienta renala, edemul pulmonar si, ulterior, starea comatoasa progresiva, ce poate fi fatala, mai ales la pacientii varstnici, cei cu SIDA, neoplasme si imunodeprimati.

Investigatii

Analizele de sange pun in evidenta hemoliza (distrugerea globulelor rosii), iar parazitii sunt vizibili pe frotiul sanguin. Acestia nu trebuie confundati cu parazitii ce provoaca malaria, deoarece sunt foarte asemanatori.

Diagnosticul nu este foarte simplu de stabilit, deoarece multi dintre pacienti nu isi amintesc faptul ca au fost muscati de capuse, dar si din cauza faptului ca acestia nu se prezinta la spital imediat dupa ce au gasit capusa sau dupa ce au calatorit intr-o zona endemica.

Se confirma diagnosticul atunci cand pe frotiul de sange sunt identificati parazitii, dar se mai pot efectua si teste serologice atunci cand nivelurile serice de parazitemie sunt scazute.

Tratamentul babesiozei la om

Pentru cei asimptomatici descoperiti intamplator la analizele anuale, se face tratament profilactic cu antibiotice de electie. La pacientii cu simptomatologie persistenta se initiaza tratament antitermic pentru febra, combinat cu antibiotice si antiparazitare timp de 7-10 zile, pentru a depasi perioada mai dificila si a reduce simptomatologia.

In cazuri mai grave, se indica internarea in spital pentru a se administra parenteral medicatia, acestea fiind absorbite mai repede, dar si pentru a scadea riscul de aparitie a complicatiilor, prin diseminarea parazitului.

Evolutia este una lenta, dar progresiva daca nu este tratata si depistata cat mai rapid, iar complicatiile variaza de la forme usoare cu stare generala alterata, pana la coma si deces la cei cu comorbiditati asociate.

Preventie si educatie

Persoanele splenectomizate trebuie protejate de riscul intepaturilor de capusa, prin evitarea plimbarilor in parcuri si zone invadate de capuse, prin folosirea diverselor spray-uri si lotiuni, iar daca se intampla ca o persona sa fie intepata de capusa, aceasta trebuie sa se prezinte de urgenta la spital pentru a fi indepartata.

De mentionat in continuare este si faptul ca babesioza nu trebuie confundata cu boala Lyme sau borelioza, tot o infectie transmisa de capuse, dar care face parte din familia spirochetelor. Difera si perioada de incubatie, fiind mult mai scurta, de doar 7 zile, deoarece intepatura nu este dureroasa si uneori poate fi insesizata.

Frecventa este in crestere deoarece in tara noasta au aparut in ultimii ani foarte multe zone endemice unde s-au inregistrat cazuri de boala Lyme, in special la lucratorii forestieri, vanatori si crescatorii de oi.

Evolutie

Semnele si simptomele difera si ele, iar evolutia are loc in trei faze:

1. Stadiul primar, in care apare zona de roseata, centrata in jurul punctului de intepatura si care migreaza spre margini (asa-numitul eritem cronic migrator), insotita de stari gripale cu febra si dureri musculare.

2. Stadiul secundar apare dupa cateva saptamani sau chiar luni de la intepatura si are un debut brusc cu febra, mialgii, dureri articulare, care se agraveaza in situatii mai speciale cu aparitia semnelor de meningita, pericardita si chiar paralizia anumitor zone.

3. Stadiul tertiar, cand boala apare dupa luni bune si chiar ani cu simptome neurologice de cauza initial necunoscuta, cu afectarea pielii si a articulatiilor, care pot duce treptat la o evolutie nefavorabila cu sechele neurologice si cardiace greu de recuperat.

Investigatiile de electie raman testarile serologice ca si in cazul celeilalte boli, prin depistarea anticorpilor in sange.

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice adecvate in functie de stadiul bolii, dar si de timpul scurs de la intepatura pana la prezentarea la medic. De retinut este faptul ca exista antibiotice ce pot fi administrare si la femeia gravida muscata de capusa pentru a se evita dispersarea bolii la fat.

Preventia si educatia sunt aceleasi ca si in cazul celeilalte afectiuni, cu mentiunea ca, in situatia in care depistam o capusa, fie punem o picatura de ulei pentru a o adormi si a o elimina mai rapid, fie mergem de urgenta la spital pentru a fi extrasa in siguranta, sa nu ramana capul fixat in piele, asa cum se intampla de cele mai multe ori.


Citeste si despre:

Boli rare Malaria Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse Infectii virale suprainfectate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cat de periculoasa este muscatura de capusa Boala Lyme nu este singura boala transmisa de capusa Misterioase si foarte grave! 6 boli greu de diagnosticat Cum sa te feresti de bolile transmise de tantari si capuse Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme