Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

Actualizat: 11 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode.

Metodele imagistice anterioare faceau referire la o imagistica ecografie (prin ecografie, CT sau RMN), ultimele doua din aceste exemple confera o acuratete sporita insa sunt costisitoare, iar in cazul ultimei este cu atat mai dificil deoarece implica ca persoana sa nu fie purtatoare de obiecte ce sa aiba in continut fier.

O alta metoda dar care este considerata a fi insotita de o serie de complicatii si pericole posibile este imagistica prin endoscopie adica metoda prin care se va analiza printr-un mecanism de analiza imagistica conferita de un tub ce este inserat pe traiectul digestiv pana la esofag si care va vizualiza esofagul din interior.

Capsula endoscopica vine ca un surplus la toate acestea oferind o imagine a esofagului din interior, dar faptul ca dimensiunea acestei camere este cat cea a unei capsule care poate fi ingerata de catre o persoana si care confera aceste imagini fara a ii fi daunator sau a necesita pregatiri anterioare.

Totusi tehnica nu se rezuma la analiza doar a esofagului ci si a intestinului subtire care nu putea fi analizata atat de detaliat, anterior, iar analiza intestinului gros care pana acum putea fi detaliata doar prin masura imagistica de colonoscopie care era extrem de discomfortanta.

Odata ingerata aceasta capsula va parcurge traiectul intregului sistem digestiv si ulterior va fi eliminata prin scaun, fara orice fel de daune asupra ei, timp in care pot fi analizate detaliile imagistice intampinate pe tot traiectul digestiv.

Capsula endoscopica va transmite imaginile in mod continuu printr-un sistem wireless, si in timp real catre un receptor pentru a putea fi analizate, receptor care la randul sau le poate stoca si salva toate imaginile video pentru o analiza ulterioara.

Indicatii de utilizare

Acest dispozitiv este util pentru analiza componentelor din tractul digestiv care nu puteau fi analizate anterior cu alte tipuri de endoscopie, adica interiorul gastric si al intestinului subtire.

In cazul unor patologii precum hemoragii interne oculte capsula endoscopica este de o utilizare majora in aceste cazuri. Diagnosticul de certitudine al acestor hemoragii nediagnosticabile, sau in cazul unei deficiente de fier ce nu poate fi explicata ori in cazul prezentei unor simptome, precum durerile abdominale sau presupunerea prezentei de polipi, ulcer sau tumori in intestin.

In cazul unui ulcer peptic sau al bolii Crohn diagnosticul de certitudine poate fi stabilit prin aceasta capsula endoscopica.
Dezavantajul acestei tehnici este ca in comparatie cu tehnica de endoscopie sau de colonoscopie care face referire asupra pozitionarii cat mai avantajoase pentru a obtine imagini asupra unui anume punct, ceea ce poate fi usor realizabil cu o endoscopie asupra careia exista un control total in manevrabilitate.

Iar un al doilea dezavantaj il confera ideea ca aceasta capsula endoscopica este folosita doar in scop diagnostic si nu si terapeutic, adica nu poate fi rectificata o patologie cum poate fi realizata in cazul endoscopiei sau colonoscopiei fata de acestea capsula endoscopica nu poate decat poza defectele intalnite si nu le poate corecta.

Pregatirea pentru procedura

Pregatirea pentru aceasta metoda exploratorie este minimala adica nu necesita masuri speciale inainte de procedura, adica nu necesita anestezie, iar materialul din care este fabricat nu poate implica reactii de tip alergic, undele de tip wireless care le transmite nu interfera si nu afecteaza nicicum sistemul electric intern al organismului.

Este totusi indicat ca pentru o mai buna examinare si o parcurgere mai facila a acestei capsule, ca pacientul sa aiba un continut gastric minimal, adica sa nu fi avut anterior o masa copioasa care sa permita blocaje ale acestei capsule.

Totusi conform studiilor statistice, nu a fost raportat la nivel mondial decat un singur caz in care aceasta capsula a fost blocata timp de 5 ani, dar care nu a provocat nici simptome si nici reactii adverse pana in momentul in care a fost eliminata in final. Desi la acest caz nu a fost obligatoriu asociat cu o mancare copioasa anterior procedura, aceasta masura de a nu avea un continut gastric ridicat este o masura de precautie recomandata suplimentar.

Conform protocolului se recomanda pacientului ca inainte de inceperea procedurii cu doisprezece ore sa nu se mai ingere nimic dar nici macar apa sa numai fie consumata.

Trebuie totusi sa precizati medicului inainte de procedura ce fel de medicatie luati, in special daca aceasta medicatie este bogata in fier. Sau in cazul consumati medicamente ce pot intercara cu continutul gastric (protectoare gastrice), insa e bine sa precizati medicului orice medicatie o aveti in administrare, chiar si o banala aspirina pentru o evaluare corecta.

O anamneza amanuntita asupra problemelor de ingestie, de deglutitie sau a unui reflux gastro-esofagian ori a altor patologii digestive colaterale. Dar si precizarea unor patologii respiratorii sau cardiace prezente.

Prezenta unui pacemaker sau a unui defibrilator inoculat in organism trebuie precizata deoarece poate interfera cu aceasta capsula de continut electronic.
Daca exista si probleme de eliminare intestinala si anume prezenta unui fecaloid greu de eliminat, o constipatie prelungita, exista posibilitatea ca anterior investigatiei sa fie realizata o clisma pentru a facilita eliminarea acestei capsule endoscopice.

Tehnica

Dupa pregatirea minimala din prealabil, medicul va aplica pe abdomenul dvs. (al pacientului), o banda care va avea rolul de receptor, pentru a ii permite pacientului sa se deplaseze si sa isi continue activitatea cotidiana. Insa exista si posibilitatea efectuarii intregii proceduri sub supraveghere medicala adica in internarea spitaliceasca si atunci transmitere poate fi facuta direct de la capsula catre un receptor de tipul unui calculator care va afisa si inregistra imaginile in timp real.

Insa in cazul aplicarii acestei bandelete" cu receptor, acesta va fi mentinut pe abdomenul pacientului minim 8 ore, sau pana ce va fi constata (prin localizarea wireless) ca aceasta capsula a parcurs intregul sistem gastro-intestinal, iar odata dupa ce a traversat acest sistem va fi detasata bandeleta abdominala si transferate imaginile si capturile video inregistrate pentru a putea fi analizate si interpretate de catre un medic.

Dupa ce este ingerata aceasta capsula trebuie pastrata distanta fata de RMN sau orice aparat capabil de a difuza unde electrice sau unde electromagnetice ce pot interfera cu componente electrice ale acestei capsule.

La doua ore dupa aceasta va fi permisa ingerarea de lichide (apa fara alte continute), iar dupa patru ore este permisa si alimentarea dar cu mancare usuoara. Acest interval de doua si respectiv patru ore se refera dupa ce este ingerata capsula si nu dupa ce este eliminata, insa ambele intervale trebuiesc recomandate de catre medic si se vor respecte intocmai la indicatia medicului.

Din punct de vedere al tehnicii sau mai precis al zonei ce se doreste a fi analizata si investigata, practic se pot identifica trei capsule care definesc mai precis trei zone ce se doresc a fi analizate, astfel ca se prezinta:

- Capsula pentru esofag: Capsula pentru esofag inseamna ca sectiunea ce se doreste a fi analizata prin aceasta tehnica si nu prin endoscopie, este analizarea esofagului pentru a se observa daca exista varice esofagiene, ce pot aparea in patologii ce tin strict de esofag, dar si in patologii hepatice cu rasunet esofagian.

O alta patologie este esofagul Barett adica o afectiune prin celule neo (canceroase sau care au tendinta spre malignizare), alta analiza este acea a esofgitelor (adica inflamarea esofagului), dar si a tumorilor de esofag fie ele benigne sau maligne.

- Capsula pentru intestinul subtire: este una din principalele utilitati si primele in momentul in care s-a apelat la aceasta tehnica deoarece numai exista alta metoda imagistica care sa poata analiza atat de detaliat interiorul intestinului subtire. In aceasta se doreste identificarea cauzei de hemoragie interna oculta sau anemie oculta, fara identificarea cauzei directe, ori in cazul bolii celiace refractare, sau in caz de tumori benigne sau maligne de intestin subtire ori pentru diagnosticarea polipozei intestinale.

- Capsula pentru colon,astfel ca in locul metodei relativ deranjante si anume a colonoscopiei si care necesita si o pregatire mult mai laborioase, se prefera capsula endoscopica cu utilizare pentru colon in cazul in care exista o suspiciune de hemoragie a colonului si stabilirea diagnosticului diferential cu o patologie hemoroidala interna, sau pentru polipi ori diverticuli ai colonului ori in cazul unor leziuni din angiodisplazie, ori in cazul de diagnosticare, screening sau evolutiv pentru colonul iritabil sau alte boli inflamatorii care tin de intestinul gros.

Noi inovatii si efecte secundare

Efectele secundare ale acestei capsule sunt aproape inexistente deoarece aceasta capsula traverseaza ca orice alta componenta traiectul gastro-intestinal iar in 24-48 de ore va fi eliminata de sistemul digestiv ca orice alta componenta a digestiei.

Efectele secundare sau mai precis contraindicatiile se refera persoanelor care se considera a avea un anumit tip de obstructie, insa aceasta in mod cert trebuie sa fie de un gradient mai mare pentru a fi luata in considerare ideea de a nu se folosi aceasta tehnica a capsulei endoscopice, dar in alta ordine de idei daca exista un astfel de blocaj in orice segment al traiectului gastro-intestinal de se doreste a se evita acest lucru, patologia atat de severa ar impune interventia chirurgicala de urgenta.

Alta patologie severa care nu ar permite folosirea acestei tehnici se adreseaza pacientilor cu patologii de deglutitie fie de cauza neurologica fie de alta natura de cauza incat sa nu permita pacientului sa faca deglutitia unei tablete atat de mici precum este capsula endoscopica.

In acelasi timp cercetarea continua in ce priveste imbunatatirea acestei tehnici, cercetarile actuale se bazeaza pe descoperirea unor posibilitati de control al acestei capsule si anume in masura in care aceasta sa poata sa faca anumite miscari prin traiectul digestiv si sa parcurga acest sistem in directia in care si-o doreste exploratorul.

Alta directie in ce priveste cercetarea face referire la gasirea unor posibilitati in care aceasta capsula sa poata elibera la locul dorit a unui continut (medicamentos, terapeutic) si astfel sa ii se adauge acestei camere si a unei rezerve de unde sa fie eliberat direct la locul tinta a materialului dorit.


Citeste si despre:

Giardioza Hernia de disc Gastropareza Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Tot ce trebuie stiut despre scintigrafia de golire gastrica Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Informatii utile despre biopsia polipilor nazali Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Testul pentru Helicobacter pylori 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul