Endoscopia digestiva inferioara

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiEndoscopia digestiva inferioara este termenul folosit pentru a descrie examinarea medicala a tractului gastrointestinal inferior a unei persoane.

Acest tip special de investigatie este o combinatie intre alte doua examene ale tractului gastrointestinal inferior: colonoscopie si sigmoidoscopie. Endoscopia digestiva inferioara este utilizata pentru identificarea problemelor specifice intestinului subtire.


In cazul endoscopiei digestive inferioare se foloseste un endoscop, un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul din capete, pentru a se putea vizualiza interiorul tractului gastrointestinal. In cadrul acestei examinari speciale vor fi incluse, atat colonoscopia (examinarea colonului), cat si sigmoidoscopia (examinarea colonului sigmoid). Investigatia va fi sustinuta de catre un medic specialist instruit in astfel de teste, dar si in interpretarea rezultatelor.


In cazul colonoscopiei totale, se va introduce prin anusul si rectul pacientului un tub lung din fibra optica, ce va fi deplasat prin intregul colon. Fiecare portiune a colonului va fi observata si examinata. Pe parcursul sigmoidoscopiei cu tub flexibil din fibra optica, se va introduce un tub mai scurt, care va ajunge din rect in colonul sigmoid.


Endoscopia digestiva inferioara va fi folosita pentru diagnosticarea cancerului, polipilor si inflamatiei (colita, de exemplu), dar si pentru alte cauze anormale de sangerare sau situatii medicale neclare, ca urmare a radiografiilor cu raze X. Tehnica mai este utilizata pentru indepartarea polipilor (polipectomie).

In ce consta endoscopia


Endoscopia se realizeaza cu ajutorul unui endoscop - un tub flexibil compus din fibre extrem de subtiri din fibra de sticla, dotat la unul din capete cu o sursa luminoasa si o camera de luat vederi, care ofera imagini pe un monitor.


Medicul poate vizualiza prin intermediul endoscopiei structurile tractului gastrointestinal inferior si poate stabili un diagnostic. Daca este necesar, tratamentul poate fi instituit prin introducerea unor instrumente printr-o sectiune goala a endoscopului.

Pregatirea


Inainte de a face endoscopia digestiva inferioara, anterior se vor lua o serie de masuri. In majoritatea cazurilor, persoana care va face endoscopia trebuie sa consume doar lichide clare si sa nu consume alimente timp de cel putin 24 de ore inainte de examinare. Pot fi necesare laxative si clisma inainte de inceperea investigatiei.

Desfasurarea procedurii


Individul este asezat pe masa de examinare, culcat pe partea stanga. I se va monta o linie intravenoasa si i se va introduce prin aceasta o substanta cu rol sedativ. Endoscopul va fi deplasat prin rect daca se doreste examinarea peretilor interiori ai sistemului gastro-intestinal inferior.

Desi investigatia poate fi urmarita pe un ecran, in timp real, se vor face si fotografii care vor fi salvate pe un computer, pentru analiza ulterioara si diagnostic. Dupa ce examinarea va fi completa, va fi nevoie ca pacientul sa fie insotit spre casa, intrucat efectele sedarii pot persista.

Rezultatele endoscopiei


Medicul examinator sau medicul de familie va prezenta pacientului rezultatele endoscopiei, dupa ce vor disparea efectele sedarii. Daca a fost realizata biopsie sau polipectomie, pot fi necesare mai multe zile pana cand vor fi disponibile rezultatele.

Rezultatele testelor por fi pastrate sub forma fotografiilor sau imaginilor video oferite de endoscop. Pot fi recomandate sau necesare si alte investigatii.


Citeste si despre:

Endoscopia Endoscopia si colonoscopia - investigatii de ajutor in depistarea precoce a bolilor Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Cancerul ampular sau digestiv - simptome, diagnostic, tratament Sangele in scaun - hemoragiile digestive Hemoragia gastro-intestinala Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata Diferenta dintre ulcer si gastrita Diverticulul Zenker, o afectiune rara a esofagului Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul ductului biliar extrahepatic Politraumatismele Endoscopia bronsica