Trei cazuri de gripa in Romania, de la racirea vremii

Publicat: 24 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii virusologi avertizeaza ca, in Romania, au aparut trei cazuri de gripa de la inceputul sezonului rece, principala recomandare adresata populatiei fiind vaccinarea impotriva virusurilor.

"Gripa a aparut deja a aparut in Romania. Pentru a evita o epidemie, oamenii ar trebui sa se vaccineze antigripal, aceasta fiind cea mai importanta arma. Toate cazurile confirmate pana acum sunt monitorizate cu atentie de specialisti", a precizat medicul virusolog Viorel Alexandrescu, de la Centrul National de Referinta pentru Gripa, in cadrul lansarii campaniei de informare "Gripa? Actioneaza rapid si nu va fi nevoie sa te dai batut".

Principalele semne ale gripei sunt febra foarte mare, dureri musculare si articulare, migrenele, stare generala proasta si tuse seaca. Directorul Institutului de Boli Infectioase "Materi Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a adaugat ca "este extrem de periculos ca un pacient cu gripa sa se trateze cu antibiotice, deoarece pot aparea complicatii ale bolii".

Costurile unui tratament de gripa severa se ridica la aproape 90 de euro pe zi, sustin medicii specialisti. La inceputul anului 2008, costurile tratamentului impotriva gripei s-au ridicat, in toata tara, 8,6 milioane de euro, in conditiile in care s-a inregistrat un sezon moderat din punctul de vedere al cazurilor confirmate.

Campania "Gripa? Actioneaza rapid si nu va fi nevoie sa te dai batut", lansata de Roche Romania si Ministerul Sanatatii, isi propune sa informeze populatia cu privire la importanta vaccinarii impotriva virusului gripal si mentinerea unei igiene stricte, pentru a evita imbolnavirea.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.


Citeste si despre:

Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa! Cancerul renal Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic Cum sa te feresti de bolile transmise de tantari si capuse Vremea rece si durerile reumatice Situatii de urgenta pe vreme caniculara Trecerea la dieta de toamna Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Racelile la copii, un serial cu multe episoade 8 boli care se agraveaza toamna. Afla cum le poti evita Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare Socul hipertermic - insolatia Boli asociate cu temperaturile ridicate 3 boli care apar frecvent toamna. Invata cum sa le tratezi! Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta