Odata cu luna septembrie, vremea intra intr-un proces de racire treptata, umezeala din aer creste si ziua se scurteaza.
Organismul tau raspunde acestor schimbari climatice si incearca sa se adapteze.
Drept rezultat, imunitatea scade si tu devii mai sensibil la boli in aceasta perioada de tranzitie.
Afectiunile deja existente se pot agrava si ele, asa ca trebuie sa acorzi o importanta sporita sanatatii tale, sa te hidratezi corespunzator si sa faci miscare.
Iata ce afectiuni se agraveaza toamna, odata cu schimbarea vremii:
Astmul bronsic
Evita sa petreci prea mult timp in aer liber in zilele reci, daca suferi de astm bronsic. Afectiunile aparatului respirator precum bronsita, gripa sau raceala pot declansa crize de astm, urmate de zile bune de spitalizare.
Alergiile
Daca suferi de astm alergic sau rinita alergica, fereste-te de praf, mucegaiuri sau spatii inchise si umede. Totodata, ai grija sa nu racesti si evita sa depui efort in aer rece.
Stai departe de fum si alte mirosuri puternice. Inhalarea lor iti poate provoca crize de stranut si tuse, incordarea pieptului, dispnee (respiratie scurta) sau tahipnee (respiratie rapida).
Ulcerul
Aceasta afectiune cronica are caracter sezonier si recidiveaza toamna si primavara. Simptomele includ dureri abdominale, greturi si varsaturi.
Fii atent la dieta, daca stii ca suferi de ulcer. Incearca sa mananci regulat si sa ai o igiena riguroasa. Evita carnea prelucrata, intrucat iti va agrava si mai mult boala.
Gastrita
Asemenea ulcerului, gastrita se agraveaza toamna. Boala se manifesta prin inflamatia mucoasei gastrice, la ingerarea unor anumite alimente sau bauturi.
Daca stii ca iti fac rau mancarurile condimentate sau fierbinti ori unele legume sau fructe consumate in stare cruda, este bine sa le eviti. Mananca, in schimb, alimente fierte sau care se dovedesc un bun pansament gastric.
Reumatismul
Odata cu racirea vremii, creste sensibiltatea articulatiilor si apar durerile la nivelul acestora. Batranii, in special, sunt primii care acuza rigiditate si inflamatii la nivelul incheieturilor.
Aceleasi probleme le intampina si persoanele care sufera de artrita sau artroza. Evita expunerea la frig, daca esti sensibil la temperaturile reci.
Tulburarile cardiace
Toamna, organismul face eforturi pentru a regla si pastra temperatura corpului prin ingustarea vaselor de sange. Drept rezultat, presiunea sangelui creste, aparand riscul unui atac de cord la persoanele suferinde de inima.
Un alt risc la care sunt expuse persoanele cardiace este accidentul vascular cerebral. Daca suferi de respiratie greoaie si scurta, batai rapide ale inimii, dificultati de concentrare sau oboseala, programeaza o vizita la cardiolog.
Sinuzita
Alergiile, fumatul, poluarea, dar si problemele dentare netratate la timp pot cauza sinuzita. Boala se manifesta prin dureri puternice de cap, nas infundat si febra.
Alte afectiuni respiratorii care se agraveaza toamna sunt laringita si faringita.
Virozele respiratorii si afectiunile pulmonare
Toamna este anotimpul propice pentru inmultirea si raspandirea virusurilor, bacteriilor si altor agenti patogeni, in conditiile cresterii umiditatii aerului.
Astfel, creste riscul de a contracta o infectie respiratorie sau de a te alege cu bronsita ori pneumonie. Fereste-te de ele consumand alimente bogate in antioxidanti, in special vitamina C.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.