Toamna vine negresit cu vreme schimbatoare. Este sezonul ploilor, al vanturilor puternice, al temperaturilor in scadere vertiginoasa si... al durerilor articulare asociate cu aceste fenomene meteorologice.
Persoanele afectate de reumatism resimt din plin schimbarea vremii si “prezic” adesea momentele in care urmeaza ploi sau variatii de temperatura din cauza durerilor articulare asociate cu aceasta.
Reumatismul se identifica de cele mai multe ori cu o durere acuta la nivelul articulatiilor membrelor inferioare si superioare. Desi manifestarile generale sunt similare indiferent de factorii care il declanseaza, cauzele reumatismului sunt multiple. Specialistii au impartit afectiunile de acest tip in sase mari categorii.
Una dintre tipologii este reprezentata de reumatismele infectioase (artrita gonococica sau tuberculoasa), provocate de un microb care a patruns in articulatii.
Cea de a doua categorie cuprinde reumatismele inflamatorii, cauzate de o reactie imunologica a organismului la anumite probleme intestinale care determina si o inflamatie a articulatiilor.
In cea de a treia categorie sunt incluse reumatismele microcristaline, care apar din cauza prezentei cristalelor de acid uric in perimetrul tendoanelor sau articulatiilor. Frigul favorizeaza cristalizarea acidului uric, ducand astfel la inflamatii la nivel arterial si la episoade dureroase.
Uzura si degenerescenta articulatiilor, precum si efortul fizic prelungit sunt factori care dau nastere la reumatismele degenerative. Din ultimele doua categorii fac parte atingerile inflamatorii periarticulare, respectiv afectiunile hematologice sau tumorale.
Scaderea temperaturilor si umezeala lasata in urma de ploi sunt insotite de obicei, la reumatici, de aparitia durerilor articulare.
Motivele pentru care durerea de incheieturi creste in intensitate atunci cand vremea este nefavorabila nu sunt cunoscute cu exactitate, insa cercetarile care au abordat acest subiect au identificat o corelatie intre aceasta si presiunea atmosferica.
Articulatiile afectate de reumatism produc exces de lichid, in defavoarea tesutului cartilaginos care ar impiedica frecarea si erodarea acestora, iar articulatia devine umflata si calda, acesta fiind un raspuns inflamator.
De aceea, valorile mai mari ale presiunii sunt mai greu de amortizat de o articulatie cu probleme, decat o articulatie in care exista echilibru intre tesutul cartilaginos si lichidul articular.
O alta posibila cauza a aparitiei durerii articulare odata cu racirea vremii este contractarea vaselor de sange, care duce mai departe la contractarea muschilor si a articulatiilor, factor favorizant al intensificarii durerii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.