O reuniune interguvernamentala consacrata distribuirii esantioanelor de virus in lume pentru producerea vaccinurilor, precum si accesului tarilor sarace la vaccinuri in caz de pandemie de gripa, s-a incheiat sambata la sediul OMS fara un acord final, informeaza AFP.
"Reuniunea interguvernamentala si-a incheiat discutiile si a ajuns la un acord cu privire la cea mai mare parte a elementelor" privitoare la distribuirea esantioanelor de virus si accesul echitabil la vaccin in caz de pandemie, au explicat participantii intr-un document obtinut de AFP. "Totusi, va fi nevoie sa se mai lucreze la elementele importante care au ramas in suspensie", au recunoscut ei. Printre acestea se numara problema tranferului de date intre laboratoare, precum si a proprietatii intelectuale a virusurilor.
Reuniunea fusese prevazuta cu mult timp inainte, dar a devenit de mare actualitate pentru ca intervine in plina epidemie de gripa porcina ce risca sa se transforme intr-o pandemie. Discutii pe aceasta tema au fost incepute in 2007, in contextul gripei aviare. Indonezia, care detine tulpina virusului, pusese atunci problema accesului tarilor sarace la vaccinurile produse de tarile bogate pe baza esantioanelor de virusuri furnizate de tarile sarace si in curs de dezvoltare. Aceasta avand in vedere ca tarile sarace sau in curs de dezvoltare au mai putine mijloace pentru a produce in cantitati mari vaccinurile necesare in caz de pandemie.
Presedintele acestei reuniuni de natura politica la care au luat parte reprezentanti ai statelor membre OMS, australianca Jane Halter, a subliniat ca in cele doua zile ale reuniunii s-au luat decizii importante in privinta trasabilitatii si mecanismelor de consiliere. "Este adevarat ca asupra unor elemente nu s-a ajuns la un acord", a recunoscut ea.
Adunarea mondiala a OMS, care incepe luni la Geneva ar putea relansa discutiile in acest dosar, a anuntat reprezentantul nigerian Abdul Salami Nassidi.
OMS vrea sa se asigure ca, in cazul izbucnii unei pandemii, esantioane ale virusului vor ajunge la cat mai multe laboratoare si companii farmaceutice din lume, pentru ca acestea sa poata produce vaccinul impotriva bolii respective, explica Reuters. tarile sarace sustin ca ar trebui sa aiba acces la vaccinul rezultat, mai ales daca furnizeaza esantioanele de virus. insa tarile bogate, in frunte cu Statele Unite, vor ca firmele producatoare sa poata revendica proprietatea intelectuala asupra vaccinurilor si sa primeasca drepturi de autor pentru acestea.
Discutia a pornit in 2006, cand autoritatile sanitare americane au depus o cerere de brevet pentru un nou vaccin impotriva gripei si l-au inregistrat la Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala in 2007. Noul vaccin continea gene de la o tulpina H5N1 izolata la o victima a gripei aviare din Indonezia din 2005. insa in 2007, Indonezia a refuzat sa impartaseasca cu restul lumii esantioane ale virusului H5N1, daca nu primea garantii ca orice vaccin derivat din aceste esantioane va fi pus la dispozitia tarilor sarace la un pret accesibil.
Reuniunea intervine in contextul in care GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis, Baxter International si alte companii farmaceutice asteapta recomandarile OMS pentru a incepe sa produca la scara mare vaccinuri impotriva virusului H1N1, ceea ce le-ar putea forta sa renunte la productia de vaccin impotriva gripei sezoniere.