Campania de informare privind noua gripa se face pe banii organizatiilor neguvernamentale

Publicat: 07 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Campania de informare a populatiei despre virusul noii gripe, initiata de Ministerul Sanatatii, este sustinuta financiar de mai multe organizatii neguvernamentale si nu afecteaza bugetul institutiei, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Ministerului Sanatatii.

"Imprimarea tuturor scrisorilor cu recomandari privind noua gripa, care vor fi trimise catre familiile din Romania, precum si a afiselor informative care vor fi lipite in locuri publice, va fi platita de organizatii neguvernamentale care vor sa ajute si care nu cer bani. Ministerul nu va plati niciun ban", spun reprezentantii ministerului.

in plus, potrivit ministrul Sanatatii, Ion Bazac, Posta Romana va distribui gratuit scrisorile adresate celor peste opt milioane de familii din Romania. Distribuirea va incepe in aceasta saptamana.

Tot in cadrul campaniei de informare, posturile de radio si TV din Romania vor difuza, cat de des cu putinta, doua spoturi informative privind noua gripa (gripa porcina), iar cele care transmit informatii neconfirmate pe acelasi subiect vor fi sanctionate, potrivit unei decizii a Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

CNA a recomandat posturilor radio si TV sa renunte, temporar, la difuzarea spotului privind consumul de grasimi si zahar, in favoarea recomandarilor despre gripa porcina.

Spoturile vor fi difuzate si in limbile minoritatilor nationale.

Ministrul Sanatatii a avertizat ca noua forma de gripa este extrem de periculoasa, iar prevenirea imbolnavirii necesita respectarea unor norme de igiena minime. "Virusul se transmite prin picaturi de saliva sau nazale, provenite din stranutul si tusea persoanelor infectate, sau prin contact cu suprafete pe care s-au depus astfel de picaturi. Este de preferat, astfel, evitarea locurilor aglomerate, precum si aruncare batistei in care stranutam sau tusim. Foarte importanta este, de asemenea, spalarea mainilor cu sapun cat mai des cu putinta", a explicat Bazac.

Autoritatile au precizat ca, in tara noastra, nu exista, pana la aceasta ora, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul noii gripe.

Potrivit ministrului Sanatatii, in prezent, Romania are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe, iar daca va fi nevoie, aceasta rezerva va fi marita. Ministrul a recomandat populatiei sa nu-si faca stocuri de anvirale, administrarea acestora facandu-se numai in spitalele de boli infectioase, sub supraveghere medicala.


Citeste si despre:

Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea! Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Tulburarile alimentare: Bulimia Alergiile la produsele cosmetice Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Legea privind dispozitivele medicale Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult.
Cere sfatul medicului ×