Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Actualizat: 18 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Societatea Romana de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie sustine incepand cu luna februarie 2014, campania de informare, educatie si comunicare medicala privind sanatatea femeii: Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea! campanie nationala ce va cuprinde pe langa informare/educatie medicala, consult ginecologic de rutina si diagnostic gratuit pentru depistarea si tratarea infectiilor vaginale.

Incepand cu luna februarie 2014, in clinici medicale din toata tara medicii ginecologi vor oferi sesiuni de informare medicala privind sanatatea femeii, consultatii ginecologice de rutina si diagnostic gratuit pentru depistarea si tratarea corecta a infectiilor vaginale.

“Automedicatia este o problema de sanatate publica in Romania. Importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate de mare parte dintre paciente si, de cele mai multe ori, sanatatea devine o prioritate doar atunci cand este amenintata. Consultatia ginecologica de rutina, insotita de cele mai multe ori de o ecografie transvaginala, este recomandata periodic, cel putin de doua ori pe an la persoanele tinere, active sexual si o data pe an pentru femeile aflate la menopauza.” spune Prof. Dr. Radu Vladareanu, Presedintele Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, Director Departament de Obstetrica si Ginecologie UMF ’Carol Davila’’, Bucuresti.

“In Romania, din cauza accesului dificil la informatii de calitate, a comunicarii greoaie medic-pacienta si a automedicatiei, situatia este alarmanta. De cele mai multe ori, medicamentele administrate nu sunt de fapt cele indicate si nu numai ca nu vor avea efect in ameliorarea simptomelor, pot chiar sa le agraveze si sa determine efecte nefavorabile.” adauga Prof. Dr. Radu Vladareanu.

Campania este una de informare medicala privind sanatatea femeii, dar si de screening privind infectiile vaginale, deoarece se estimeaza ca, la un moment dat, pana la 78% dintre femei vor avea o flora vaginala dezechilibrata, desi nu prezinta simptomele clasice, iar cazurile de infectii vaginale raman nediagnosticate si exista foarte multe femei care prefera sa se trateze singure, in loc sa mearga la medic.

Stiai ca:

Despre infectiile vaginale
La nivel mondial, pe an sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog, cele mai multe fiind asociate cu vaginite (infecii genitale inferioare). Vaginitele infecioase sunt infecii vaginale asociate cu un agent patogen strain si se impart in: vaginite micotice (numite micoze vaginale sau vaginite fungice), vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotica + bacteriana) si infectii cu transmitere sexuala. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) il reprezinta infectiile mixte.

Dintre infectiile cu transmitere sexuala, subliniem infectia cu tricomonas vaginalis care necesita tratament oral la care se poate adauga tratament vaginal, daca infectia este determinata de tricomonas vaginalis in asociere cu alti germeni patogeni si necesita si tratamentul partenerului. Pentru celelalte tipuri de infectii vaginale se prefera tratamentul pe cale vaginala.

Vaginitele duc la alterarea calitaii vieii si au un risc crescut de recaderi i recidive. Prezinta un tablou deseori acut, sever (cu inflamaie locala), leucoree (scurgeri vaginale), prurit, iritaie, disconfort, furnicaturi, durere, senzatii de arsura, disurie (arsuri micionale) si dispareunie (durere in timpul raporturilor sexuale). De aceea, in cazul aparitiei simptomelor de infectie vaginala este foarte importanta programarea de urgenta a unui consult medical in cel mult 1 saptamana de la aparitia simptomatologiei. De asemenea, un tratament corect este esential pentru vindecare si prevenirea recurentei.

„Un diagnostic corect, urmat de un tratament polivalent, corect condus, in paralel cu explicarea clara a regulilor privind schema de tratament, au consecinte favorabile pe termen lung, eliminand astfel riscul de recaderi si recurente pentru orice tip de infectie vaginala. Numai cadrele medicale pot diagnostica si trata corect o infectie vaginala, deoarece numai medicul poate pune diagnosticul de infectie vaginala si a tipului de infectie, pe baza istoricului medical si al examenului vaginal.” adauga Prof. Dr. Radu Vladareanu.

La ce ne expunem?
Studii recente au aratat ca infectiile vaginale lasate netratate sau automedicatia duc la complicatii, pe langa cresterea potentialului de reinfectie si recaderi. Infectiile vaginale cresc vulnerabilitatea la infectii si, eventual, cervicita (termen care include toate inflamatiile colului uterin), infertilitate dar si disconfort zilnic, persistent, infectii superficiale ale pielii si lista poate continua.

Aminteste-ti ca sanatatea este o prioritate
Inscrie-te inCampania Nationala Zilele V - Potejeaza-ti feminitatea!
Consultatiile gratuite se fac doar pe baza de programare telefonica.


Citeste si despre:

Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice