Agentia europeana pentru medicamente recomanda prelungirea termenului de valabilitate a Tamiflu

Publicat: 11 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Agentia europeana pentru medicamente (EMEA) a prezentat vineri mai multe recomandari pentru a lupta impotriva unei eventuale pandemii de gripa porcina, printre care extinderea perioadei de valabilitate a pastilelor de Tamiflu, relateaza AFP.

Intr-un comunicat, EMEA recomanda prelungirea perioadei de valabilitate a pastilelor de Tamiflu, produse de laboratorul Roche, la sapte ani. Aceasta prevedere se va aplica in cazul pastilelor noi, dupa ce va fi aprobata oficial recomandarea de catre Comisia Europeana.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) recomanda si ca pastilele aflate deja pe piata sa poata fi folosite inca doi ani dupa data expirarii, in cazul unei pandemii de A(H1N1). Comitetul cere si sa nu fie aruncate cutiile care au expirat recent.

De asemenea, CHMP a conchis ca "beneficiile unei utilizari a Tamiflu pentru tratarea copiilor cu varste mai mici de un an depaseste riscurile", daca va fi declarata oficial pandemia. in cazul in care unui bebelus i se administraza, insa, Tamiflu ca masura de prevenire, EMEA crede ca "medicii ar trebui sa analizeze atent beneficiile si riscurile". De asemenea, agentia recomanda sa fie administrate 2-3 miligrame de Tamiflu pe kilogram-corp pentru bebelusi.

CHMP subliniaza si ca femeile insarcinate ar putea sa foloseasca Tamiflu sau Relenza, in cazul unei pandemii, pentru ca si in acest caz beneficiile depasesc riscurile.

EMEA a explicat faptul ca aceste recomandari sunt facute in cadrul cererii formulate de directorul sau general, Thomas Lönngren, pentru a gasi mijloacele de a impiedica o eventuala penurie de antivirale in cazul unei pandemii de gripa porcina.


Citeste si despre:

Aditivii alimentari Lista celor mai periculosi aditivi alimentari Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala Suferinta ficatului indusa de toxice si medicamente Durerea de stomac provocata de medicamente – cum poate fi ameliorata 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare Consecintele unei supradoze de aspirina Insomnia Terapia de substitutie hormonala Efectul placebo Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Ghid simplu al plantelor