Durerea de stomac provocata de medicamente – cum poate fi ameliorata

Actualizat: 21 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este durerea de stomac


Atunci cand aveti o durere de cap, de spate, analize de sange modificate, este foarte probabil sa ajungeti sa luati un tratament medicamentos cronic, pe termen lung. Desi aceste medicamente va amelioreaza problema in majoritatea timpului, efectele adverse pot fi resimtite.

Durerea de stomac
si alte tulburari digestive sunt cele mai frecvente efecte secundare ale unor medicamente.

Cauze

Dintre medicamentele ce dau mai frecvent durere de stomac in urma administrarii cronice, amintim:

1. Aspirina. Aspirina va poate afecta mucoasa gastrica, iritand-o si provocand dureri. In acelasi mod functioneaza si alte medicamente antiinflamatoare non-steroidiene precum naproxen sau ibuprofen. Alte efecte ce pot aparea asociate durerii de stomac sunt refluxul gastro-esofagian cu senzatia de arsura in piept, greata si varsaturile.

2. Antibiotice. Desi acestea sunt esentiale cand vine vorba de tratamentul infectiei bacteriene, antibioticele dau frecvent dureri si tulburari de tranzit ca si efect advers. Acest lucru se datoreaza distrugerii inclusiv a bacteriilor comensale ce alcatuiesc microbiomul intestinal: un mediu foarte benefic pentru organism, necesar pentru intreg procesul de digestie si metabolizare.

3. Medicamente antilipemiante. Acestea sunt medicamentele ce scad concentratia de colesterol din sange, la persoanele cu valori prea mari. Sunt numite si statine.

4. Antialgicele opioide. Desi mai rar, si aceste antialgice pot cauza durere de stomac in administrarea pe termen lung. Intrucat sunt antialgice majore, acestea sunt utilizate strict cu recomandarea medicului, in cazuri grave precum cancerul, durerile viscerale puternice, durerea post-operatorie.

5. Suplimentele de fier. Fierul este administrat exogen atunci cand exista anemie din cauza deficitului de fier: anemie feripriva. Desi benefic, acesta poate da durere de stomac si constipatie ca si efecte adverse.

6. Chimioterapia. Medicamentele chimioterapice sunt o clasa cu totul speciala de medicamente, cu toxicitate crescuta si numeroase efecte adverse. Chimioterapia trebuie insa sa fie agresiva pentru a-si indeplini rolul in tratamentul oncologic. Reactiile digestive sunt printre cele mai frecvente.

Tratament

Atunci cand vine vorba despre tratamentul unor efecte adverse, fiecare pacient va fi diferit si va primi recomandari diferite, intrucat trebuie sa se tina cont in primul rand de eficienta medicamentelor ce dau aceste efecte secundare.

In general, pentru medicamentele amintite anterior, medicii recomanda urmatoarele:

1. Nu intrerupeti tratamentul

Primul lucru pe care ati fi tentati sa il faceti este sa intrerupeti administrarea medicamentului care va da efecte adverse gastro-intestinale.

In unele cazuri insa acest lucru poate fi periculos si deloc benefic pentru problema dumneavoastra de sanatate. Astfel, daca doriti sa faceti acest lucru, contactati-va intotdeauna medicul inainte. Acesta va cauta formule noi sau preparate aditionale care sa reduca durerea de stomac in timp ce se mentine eficienta tratamentului initial.

2. Hidratati-va bine

Consumul insuficient de apa si deshidratarea pot provoca greata si vor agrava durerea de stomac. Astfel, in special atunci cand va aflati sub un tratament medicamentos, acordati atentie sporita consumului de apa pe parcursul zilei.

3. Evitati alimentele prajite, condimentate, grase

Greata si tulburarile de tranzit pot fi agravate de aceste categorii de alimente, intrucat continutul mare de grasimi va grabi evacuarea gastrica. Multe condimente contin un ingredient numit capsaicina, cunoscut pentru provocarea de greata, crampe abdominale si diaree.

4. Consumati mese mai mici si mai dese

Mesele mai putin dense, consumate mai frecvent pe parcursul zilei, in loc de putine mese mari, pot ameliora efectele adverse gastrice provocate de medicamente. Acest truc va ajuta la absorbtia medicamentelor si va evita lezarea mucoasei gastrice de catre substantele medicamentoase.

5. Luati medicamentele in timpul meselor

Nu va administrati niciodata medicamentele pe stomacul gol, daca indicatiile medicului nu mentioneaza acest lucru. Majoritatea substantelor farmacologice pot fi administrate in timpul mesei sau imediat dupa masa, atunci cand stomacul este plin.

Intrebati-va totusi medicul sau farmacistul daca medicamentul pe care il luati dumneavoastra poate fi administrat astfel.

6. Incercati ghimbirul sau menta

Exista si unele ingrediente naturale ce combat greata, durerea de stomac si alte probleme de tract gastro-intestinal. Ghimbirul si menta, sub forma lor integrala, in ceaiuri, sucuri naturale sau chiar suplimente, pot ajuta.

Extractul de menta este recomandat inclusiv pacientilor oncologici aflati sub tratament chimioterapic, pentru combaterea greturilor si varsaturilor. Nu luati suplimente concentrate fara acordul medicului dumneavoastra.

7. Luati in considerare beneficiile medicinei alternative

Dintre acestea cele mai utilizate sunt metodele de acupresiune sau acupunctura. Un specialist in aceste tehnici va aplica presiune in cateva puncte-cheie, avand efect asupra nervilor responsabili de inervatia tractului gastro-intestinal. Punctele pentru greata, de exemplu, sunt localizate pe partea interna a incheieturilor si la baza palmelor.

Cercetarile acestor metode sunt insa limitate si deseori contradictorii, astfel ca este ideal sa discutati cu medicul dumneavoastra o astfel de optiune.

In majoritatea cazurilor acupunctura este o metoda sigura, insa riscurile apar atunci cand persoana care realizeaza terapia nu este licentiata in asta.

8. Modificati cronologia administrarii

Daca observati aparitia de greata sau dureri abdominale la administrarea medicamentului dimineata, puteti incerca sa il luati in alta parte a zilei.

Simptomele moderate nu vor fi simtite in timpul somnului, daca va administrati medicamentul seara. Modificarea cronologiei necesita insa acordul medicului, intrucat unele medicamente trebuie administrate in timpul zilei pentru a-si indeplini rolul.

9. Luati medicamente aditionale

Atunci cand efectele gastrice persista, insa tratamentul medicamentos ramane necesar, medicul va poate recomanda unul sau mai multe medicamente pe care sa le asociati. Acestea vor combate durerile abdominale si greata, fara sa interfereze cu tratamentul de baza. Tineti insa minte ca aceste medicamente aditionale se administreaza pe perioade scurte si nu abuzati de ele.

10. Discutati cu medicul despre schimbarea medicatiei

In cazuri severe, in care efectele adverse nu s-au ameliorat cu alte metode, medicul va considera tratamentul initial intolerabil si va schimba medicamentul sau chiar clasa farmaceutica.

O alta metoda este schimbarea dozei sau a formei de administrare. Este important sa nu incercati sa faceti acest lucru de unul singur, preparatele fiind diferite din multe puncte de vedere.

Concluzie

Durerea de stomac, precum si alte simptome gastro-intestinale, reprezinta cele mai frecvente efecte secundare la administrarea unor tratamente medicamentoase. Desi exista multe trucuri ,,naturale’’ care va pot ajuta, uneori este nevoie de administrarea medicamentelor aditionale sau de schimbarea celor initiale. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra despre aceste efecte si modificari.

Bibliografie
https://www.webmd.com/pain-management/medicines-stomach-pain
https://www.endo-world.com/resources/e-learning-patient-education/general-guides/harmful-effects-of-medicines-on-the-adult-digestive-system/


Citeste si despre:

8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma Scarlatina – boala contagioasa. Cum va puteti feri? Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Cauze si tratament in durerea abdominala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Boala de reflux esofagian - manifestari si mod de ameliorare Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer? Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita