Informatii esentiale despre liftingul facial

Actualizat: 15 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Liftingul facial reprezinta o procedura chirurgicala cosmetica, fiind cunoscut si sub denumirea de ridectomie si are ca scop ridicarea si intinderea pielii, oferindu-i un aspect intinerit. Acesta poate imbunatati forma fetei, eliminand excesul de piele de la acest nivel.

Liftingul facial este o procedura care reduce, in general, tesuturile inestetice din jumatatea inferioara a fetei si poate fi combinata cu alte interventii chirurgicale pentru imbunatatirea aspectului fruntii, obrajilor, sprancenelor si pleoapelor.

Liftingul facial este una dintre cele mai cautate operatii estetice. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, peste 100000 de femei si peste 13000 de barbati au apelat la aceasta interventie chirurgicala doar in anul 2016.

In randul barbatilor, liftingul facial a fost al cincilea tip de chirurgie estetica, in functie de frecventa.

Ce implica procedura

Interventia chirurgicala este de obicei o procedura care implica anestezie locala si sedative sau anestezie generala. Procedura poate dura intre 2 si 5 ore, iar in cele mai multe cazuri, persoana operata poate merge acasa in aceeasi zi dupa interventie.

Procedura implica realizarea unei incizii in zona de insertie a parului, in fata si in spatele urechii, astfel incat cicatricile ramase in urma interventiei sa nu fie vizibile. Prin aceste incizii, chirurgul ridica muschii si tesutul adipos intr-o directie ascendenta si posterioara si indeparteaza excesul de piele. Prin aceasta metoda, fata va capata un aspect intinerit. De asemenea, pot fi facute si mici incizii la nivelul gatului, sub barbie, pentru a ridica tesuturile lasate si inestetice. Aceasta procedura se numeste lifting de gat. Dupa asezarea armonioasa a structurilor vizate, incizia este inchisa cu suturi sau capse. In unele cazuri, un mic tub poate fi plasat sub piele, in spatele urechii, timp de 24-48 de ore, pentru a elimina acumularile de fluide. De asemenea, dupa interventie vor fi aplicate pansamente si bandaje. Exista tehnici chirurgicale care ajung la tesuturile profunde si nu numai la piele si tesutul adipos, cu rezultate similare.

Pacientii care doresc sa apele la procedura de lifting facial trebuie sa fie convinsi ca si-o doresc, sa nu se grabeasca cu luarea unei decizii si sa ia in calcul faptul ca poate fi o procedura costisitoare, fara rezultate garantate si cu riscuri asociate.

Asteptari

Inainte de operatie, chirurgul plastician va examina istoricul medical al pacientului. Sunt foarte importante urmatoarele detalii:

• Valorile tensiunii arteriale;

• Analizele ce vizeaza coagularea sangelui;

• Consumul de medicamente;

• Fumatul;

• Consumul de droguri;

• Alergiile;

• Cicatricile, pentru a anticipa felul in care se vindeca pacientul;

• Starea de sanatate a pielii.

Medicul informeaza pacientul despre aspectele pe care le implica interventia chirurgicala, locul unde va avea loc, tipul de anestezie utilizata, recuperarea si eventualele complicatii ce pot sa apara in timpul sau dupa interventie.

De asemenea, obiectivele interventiei si asteptarile dupa aceasta trebuie adaptate in functie de tipul pielii si de structura oaselor.

Noi tehnici chirurgicale sunt in continua dezvoltare pentru a imbunatati procedurile cosmetice. Despre multe dintre aceste proceduri se afirma ca fac recuperarea mai rapida si mai usoara.

Metodele ce implica laserul sunt utilizate pentru modificarea aspectului gatului. Interventia este deseori efectuata sub anestezie locala, printr-o incizie sub barbie de aproximativ 2 centimetri. Laserul este utilizat pentru a topi o parte din grasimea de sub barbie.

Endoscopia poate fi utilizata in liftingul destinat fetei si sprancenelor. Utilizarea camerelor video de mici dimensiuni permite efectuarea unor incizii mai mici. Acest lucru presupune mai putine traumatisme asupra tesuturilor si un timp de recuperare mai rapid.

Pielea de pe frunte poate fi ridicata prin mici incizii la nivelul regiunii cu par din zona frontala. Prin aceasta metoda se previne observarea cicatricilor si este redus riscul de reaparitie a ridurilor.

Liposuctia poate elimina depozitele de grasime de la nivelul fetei, de obicei cele formate intre barbie si gat. Interventia se poate face ca parte a liftingului facial sau ca o procedura separata.

Dezavantaje

Liftingul facial isi propune sa creeze un aspect mai fin si mai tanar al fetei. Procedura indeparteaza si remodeleaza pielea inestetica, reduce aspectul cazut al pielii obrajilor, ridica colturile gurii si elimina ridurile dintre obraji si buze. Inciziile efectuate in timpul interventiei sunt realizate astfel incat sa nu fie vizibile.

Cu toate acestea, pot exista si unele dezavantaje:

Pentru cele mai bune rezultate, o persoana poate avea nevoie de proceduri suplimentare, precum ridicarea pielii de la nivelul gatului, chirurgia pleoapelor, liposuctia, injectarea de grasimi sau indepartarea acestora, ridicarea fruntii, liftingul sprancenelor, peeling chimic sau cu laser si diferite implanturi.

Complicatii

Complicatiile chirurgiei pentru liftingul facial sunt rare, iar procedurile cosmetice sunt, in general, sigure. Pentru ca interventiile chirurgicale sa se realizeze fara complicatii sau cu unele minime, acestea trebuie efectuate de personal calificat si experimentat.

Cu toate acestea, orice interventie chirurgicala vine cu anumite riscuri, iar riscurile si complicatiile liftingului facial includ:

- Sangerare;

- Echimoze;

- Complicatii din cauza anesteziei;

- Deteriorarea nervilor faciali care controleaza musculatura de la acest nivel;

- Formarea hematoamelor;

- Infectie;

- Pierderea parului in jurul inciziei;

- Senzatii de amorteala si furnicaturi la nivelul fetei;

- Cicatricivicioase, vizibile (hipertrofice);

- Necroza cutanata sau moarte tisulara;

- Asimetrie intre cele doua jumatati ale fetei;

- Tromboze (cheaguri de sange);

- Reactii alergice;

- Acumulare de fluide (seroame);

- Durere cronica.

Daca pacientul observa inflamatii, durere, inrosire sau umflaturi ale fetei in zilele urmatoare interventiei chirurgicale, acesta ar trebui sa solicite ajutor medical. Acestea pot reprezenta semnele unui hematom. Daca apare febra, poate fi vorba de o infectie.

Recomandari

Unele aspecte trebuie discutate si luate in considerare inainte de a merge mai departe cu interventia chirurgicala.

Operatia de lifting facial nu este recomandata persoanelor cu probleme grave de sanatate, iar candidatul trebuie sa aiba o stare buna de sanatate fizica si psihica.

Pacientii cu hipertensiune arteriala si diabet zaharat au riscuri mai mari de a dezvolta complicatii, la fel si ce sufera de obezitate si fumatorii.

Consumul de tutun mareste riscul de aparitie al complicatiilor dupa o interventie chirurgicala. Fumatul poate interfera cu buna vindecare a ranilor. O persoana care doreste o operatie de lifting facial ar trebui sa ia in considerare renuntarea definitiva la fumat.

Este important ca persoanele care doresc aceasta interventie sa aiba asteptari rezonabile si sa fie constiente ca liftingul facial nu va opri procesul de imbatranire.

Persoanele cu o buna elasticitate a pielii si cu o structura osoasa adecvata vor avea cele mai bune rezultate. De asemenea, trebuie retinut faptul ca anumite rezultate sau complicatii pot fi permanente. De asemenea, desi cicatricile sunt pozitionate strategic astfel incat sa fie cat mai putin vizibile, este important de mentionat ca acestea exista si pot fi un motiv de nemultumire pentru anumiti pacienti. De aceea, inainte de o interventie de acest tip, este indicat sa se discute cu medicul curant in legatura cu asteptarile si temerile legate de operatie, precum si sa-i fie lamurite pacientului toate intrebarile.

Recuperare

Majoritatea pacientilor sufera un anumit disconfort, dar medicamentele pot usura simptomatologia. De asemenea, inflamatia va fi maxima dupa doua zile si poate persista cateva zile. Se recomanda administarea antiinflamatoarele nonsteroidiene si altor clase de antalgice, tinand cont de tolerantele si alergiile pacientului.

Recuperarea dureaza in mod normal aproximativ 2 saptamani, iar activitatea normala a fetei poate fi reluata in maxim 4 saptamani. Firele de sutura sunt indepartate dupa aproximativ 5-7 zile dupa operatie.

Inciziile si bandajele trebuie tinute uscate, iar pacientul trebuie sa respecte instructiunile specifice privind spalarea si igiena. Urmarea cu strictete a recomandarilor medicului va accelera procesul de vindecare si va permite obtinerea celor mai bune rezultate posibile.

Amorteala si rigiditatea musculara sunt normale pentru o perioada de timp, iar cicatricile se pot diminua dupa aproape un an. De aceea, cicatricile trebuie protejate de razele solare cu materiale textile si crema cu factor de protectie ridicat (50+).

Mentinerea unui stil de viata sanatos, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, reducerea stresului si a contactului cu razele solare si poluantii pot contribui la mentinerea unui aspect tanar al fetei.

Este de mentionat si faptul ca predispozitia genetica joaca un rol esential in felul in care imbatraneste organismul, astfel ca, oricat de mult ne-am lupta cu semnele trecerii timpului, unele lucruri nu pot fi schimbate in totalitate.


Citeste si despre:

Liftingul gatului Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia) 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Dermabraziunea Complicatii neurologice ce pot aparea dupa interventiile estetice Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite