Procedurile cosmetice fara bisturiu sunt tratamente revolutionare dezvoltate de specialisti pentru imbunatatirea aspectului fizic si corectarea semnelor de imbatranire prin stimularea productiei de colagen cu ajutorul laserului, luminii infrarosii, undelor de radiofrecventa etc.
Tot in aceasta categorie intra si procedurile de umplere a ridurilor, din ce in ce mai sofisticate si mai eficiente in obtinerea unor rezultate naturale.
Chirurgii plasticieni confirma faptul ca procedurile cosmetice non-invazive produc schimbari mai putin drastice in comparatie cu interventiile chirurgicale care folosesc bisturiul. Chiar si asa, ele pot intineri pacientii cu pana la 5 ani si nu prezinta aceleasi riscuri ale chirurgiei plastice conventionale.
Masura in care procedurile cosmetice fara bisturiu sunt eficiente ramane discutabila, insa numarul de pacienti care apeleaza la tratamentele de infrumusetare non-invazive se afla in continua crestere, spun specialistii. Popularitatea lor izvoraste, in principal, de excluderea riscurilor asociate cu folosirea anesteziei, infectiile post-operatorii si perioada lunga de recuperare.
Remediile pentru riduri
In trecut, ridurile erau corectate prin liftingul facial, o procedura prin care chirurgul plastician intinde tesuturile subcutanate ale fetei, obrajilor si gatului pentru ameliorarea aspectului liniei mandibulare, ridicarea pometilor si intinderea pielii lasate de sub barbie si gat. Excesul de piele este indepartat, iar incizia este inchisa prin sutura.
Pe parcurs, au fost descoperite alternative non-invazive la liftingul facial in vederea corectarii ridurilor. Este vorba despre injectiile cu variante purificate ale toxinei botulinice, care in doze mici, relaxeaza muschii faciali tensionati (stransi) ce formeaza ridurile. Injectiile se administreaza rapid, iar disconfortul este minor. Rezultatele devin vizibile in circa 3-7 zile, cand pielea devine mai neteda in zona tratata. La fiecare 4-6 luni, injectiile trebuie sa fie repetate, astfel incat rezultatul sa se mentina.
Peelingul chimic
Tratamentele de peeling chimic utilizeaza o solutie acida pentru exfolierea straturilor superioare ale pielii. Substanta folosita este deseori o combinatie de acid glicolic, acid lactic, acid salicilic, acid fenolic si acid tricloracetic.
Procedura nu dureaza mai mult de 15 minute pentru aplicarea solutiei de peeling si poate produce senzatii neplacute, precum intepaturile sau usturimea. Principiul de la baza peelingului chimic este acela ca, in cateva zile de la interventie, stratul de piele moarta se elimina, lasand la vedere stratul cutanat nou, tanar si neted.
Peelingul chimic urmareste in special indepartarea petelor de imbatranire, a liniilor fine din jurul ochilor si al gurii, cicatricele lasate de acnee si ridurile provocate de expunerea la soare. In general, este nevoie de un tratament in sesiuni repetate, pentru obtinerea de rezultate vizibile.
Microdermabraziunea
Microdermabraziunea este o alternativa non-invaziva a dermabraziunii, procedura ce prespune ablatia (indepartarea chirurgicala) unor straturi de piele pentru regenerarea cutanata profunda. Prin microdermabaziune, pielea este exfoliata cu ajutorul unor cristaluri de mici dimensiuni, astfel incat sa se indeparteze liniile fine, petele inchise la culoare si alte imperfectiuni specifice inaintarii in varsta.
Pe masura ce stratul exterior al pielii este exfoliat, celulele moarte sunt eliminate prin suctiune. Imediat dupa interventie, pielea are un aspect proaspat si rozaliu, ca dupa o zi petrecuta la plaja. Iritatia dispare, de regula, dupa circa 24 de ore, cand pielea are un tonus mai bun. Poate fi nevoie de 10 sedinte la cateva saptamani distanta, pentru ca diferentele sa fie sesizate.
Termajul
Unul dintre cele mai moderne tratamente estetice non-invazive, termajul se adreseaza pielii ridate ce are nevoie de netezire si tonifiere. Dispozitivul special utilizeaza energia undelor de radiofrecventa pentru a incalzi tesutul cutanat. Procesul stimuleaza productia de colagen, substanta necesara pentru aspectul tanar si tonifiat al tenului. Procedura termajului poate fi dureroasa, insa avantajul este ca o sedinta este de cele mai multe ori suficienta pentru obtinerea rezultatelor dorite.
Pleoapele cazute raspund cel mai bine termajului, devenind mai ferme dupa circa o jumatate de an de la interventie.
Laserul non ablativ
Laserul non ablativ sau tratamentul antimelasma cu laser fractional non ablativ penetreaza stratul exterior al pielii (fara sa le afecteze pe cele inferioare) si stimuleaza productia de colagen, ameliorand aspectul liniilor fine si imbunatatind tonusul si fermitatea tenului. Intrucat procedura este dureroase, se aplica de obicei un anestezic local.
Laserul non ablativ este eficient in special pentru tratarea melasmei, petele inchise la culoare aparute de cele mai multe ori in timpul sarcinii.
Pentru obtinerea de rezultate vizibile, sunt necesare mai multe sedinte programate la cateva saptamani distanta. Dupa interventie, pielea se poate inrosi usor, ca apoi sa isi recapete aspectul normal in scurt timp.
Laserul dioda
Adresat in special persoanelor care sufera de acnee rebela, laserul dioda distruge glandele secretoare de sebum, care produc eruptiile acneice. La fel la laserul non ablativ, acesta patrunde exclusiv in stratul exterior al pielii, fara sa le afecteze pe cele inferioare.
Dupa fiecare interventie, este posibil sa apara inflamatiile si iritatiile cutanate, care dispar ulterior las scurt timp. Dupa circa 6 luni de tratament, sanatatea pielii incepe sa se imbunatateasca vizibil.
IPL - lumina intensa pulsata
Aceasta tehnologie de ultima generatie foloseste radiatiile luminoase cu lungime de unda controlata, ce ajung la nivelul dermei si distrug celulele bolnave, stimuland regenerarea cutanata. Spre deosebire de laser, lumina intens pulsata poate trata mai multe imperfectiuni ale pielii concomitent, fara sa cauzeze un disconfort major.
Aceasta procedura cosmetica este eficienta in special in tratarea rozaceei si in decolorarea cearcanelor, precum si in eliminarea pigmentarii cutanate nedorite.
Injectiile de umplere a ridurilor
Substantele folosite in acest tip de proceduri ajuta la netezirea suprafetei pielii prin injectarea de colagen, acid hialuronic, hidroxiapatita de calciu sau acid poli-L-lactic. Rezultatele sunt vizibile imediat si dureaza circa 9 luni, ca apoi sa fie nevoie de o noua interventie.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.