Nu trebuie sa te lupti singura cu tutunul. Afla ce tratamente - naturiste sau nu - te ajuta sa te lasi de fumat si cat costa ele. Cel mai puternic aliat in lupta cu tutunul ramane vointa si dorinta adevarata de a te lasa. Ti-o vor spune cei care au incercat plasturi, tigari electronice, medicamente si pana la urma s-au lasat mult mai usor decat credeau, fara ajutor, printr-un simplu efort de vointa.
Totusi, medicamentele - naturiste sau nu - pot fi un ajutor demn de luat in seama. Daca efectele nu sunt chiar cele asteptate, macar stii ca nu te lupti singura cu fumatul si ca te poti baza pe un ajutor. Si poate functioneaza si efectul placebo.
Aceasta denumire pompoasa include de fapt tratamente pe care le cunoastem cu totii: plasturi, guma de mestecat, tigari electronice, tigari din plante, toate cu un continut de nicotina.
Nicotina este substanta care da dependenta fizica a fumatorului, iar cand renunti la tigari, simptomele pe care le resimti sunt cele ale sevrajului de nicotina. Ca sa le previi poti sa folosesti un produs cu nicotina, care iti furnizeaza drogul tau, deci reduce sevrajul, dar fara sa contina si celelalte toxine din tigari – monoxidul de carbon, gudronul si restul.
Din pacate, substitutia cu nicotina nu este o metoda 100% sigura de a te lasa de fumat, caci sevrajul de nicotina este numai o parte a procesului de vindecare.
Chiar daca nu simti lipsa drogului, va exista in continuare nevoia de a lua o pauza, de a tine ceva intre degete etc., adica va exista dependenta psihica, mult mai puternica decat cea fizica.
• Nicorette, plasture transdermic, 16 plasturi, 70 lei
• Nicorette, guma de mestecat, 30 tablete, 25 lei
Acestea actioneaza la nivelul creierului, blocand receptorii nicotinei. Atunci cand fumezi, acesti receptori „simt” nicotina ajunsa in organism si declanseaza producatia de dopamina, substanta care iti da acea stare de bine dupa o tigara.
Medicamentele anti-fumat actioneaza asupra acelorasi receptori de la nivelul creierului, facandu-i sa elibereze constant o anumita cantitate de dopamina, asa incat sa ai o stare de bine chiar daca nu fumezi. Este cazul bupropionului, vandut la noi sub numele de marca Zyban.
Celalalt medicament disponibil in farmacii, Champix, actioneaza la fel, dar in plus blocheaza receptorii nicotinei, asa incat, atunci cand fumezi nicotina nu mai are acelasi efect asupra creierului tau. Fumezi degeaba, caci nu mai simti nicio placere.
Din pacate, aceste medicamente, care sunt mai eficiente decat orice alt tratament, au efecte secundare si contraindicatii de care trebuie sa tii seama cand incepi tratamentul.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.