Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra pericolului pe care il prezinta tigareta electronica, fabricata in China, care poate fi foarte toxica, a precizat directorul campaniei anti-fumat al OMS, dr. Douglas Bettcher, citat de agentia France Presse.
"Aditivii prezenti in acest produs pot fi foarte toxici, iar produsul nu a fost supus niciunui studiu toxicologic sau clinic care sa ii demonstreze eficacitatea", a afirmat dr. Bettcher.
OMS se opune comercializarii tigarii electronice si pentru ca fabricantii acesteia s-au folosit de numele si logo-ul organizatiei pe site-urile de internet, pe ambalaje si in campaniile publicitare de prezentare a produsului ca fiind eficient impotriva dependentei de tutun.
In Franta, Directia Generala de Sanatate si Agentia Medicamentului a avertizat ca tigaretele electronice pot contine substante chimice, precum propilen glicol,o substanta iritanta, sau derivate terpenice, care pot avea efecte negative in cazul in care utilizatorul tigarii are antecedente de epilepsie.
"Este total fals sa pretinzi ca tigareta electronica este un tratament pentru o persoana care vrea sa se lase de fumat. Daca producatorii tigaretei electronice vor sa ii ajute pe fumatori sa se lase, ar trebui sa faca o serie de studii clinice si analize de toxicitate, pentru a respecta cadrul regulamentar", a subliniat directorul campaniei anti-fumat al OMS.
OMS a trimis companiei producatoare a tigaretei electronice scrisori prin care ii cere retragerea imediata a numelui si logo-ului organizatiei de pe toate materialele promotionale.
"Departe de a fi un instrument util de lupta contra fumatului, tigareta electronica poate fi utilizata de fumatori pentru a se obisnui cu interdictia fumatului in baruri, restaurante si alte locuri publice", a concluzionat dr. Bettcher.
Tigareta electronica a fost inventata in anul 2004 de o companie chineza si nu are in compozitia sa nici gudron, nici dioxid de carbon, asa cum au tigarile obisnuite. tigara nu scoate fum, ci doar niste vapori care contin nicotina si esente aromatice pe care utilizatorul le inhaleaza.
Tigareta electronica este reprezentata de un tub alb, asemnator unei tigari adevarate, care are un cartus cu nicotina. Cand utilizatorul trage din tigara, cartusul emana, fara ardere, vapori de nicotina, iar in capatul tigarii se aprinde o lumina rosie, pentru a mima arderea.
Tigareta este comercializata in mare parte pe internet, in China, Brazilia, Canada, Finlanda, Israel, Liban, Suedia si Marea Britanie. Autoritatile sanitare turcesti sunt singurele care, pana in prezent, s-au sesizat din cauza lipsei testului stiintific si au suspendat vanzarile tigaretei.
Tratamentele aprobate pentru combaterea dependentei de tutun, precum plasturii cu nicotina, guma de mestecat sau aerosolii, au fost testate si sunt prescrise numai sub supraveghere medicala.