Stafilococul este un tip de bacterie care cauzeaza o serie de infectii in corpul uman.
Acestia sunt grupati in aglomerari pe piele si in mucoasele omului, in special in cea nazala, chiar si in cazul indivizilor sanatosi.
In cazul in care bacteria gaseste o portita prin care sa patrunda in organism, cum ar fi o rana sau prin tractul respirator, poate cauza infectii grave.
Orice persoana poate avea o infectie cu stafilococ, 25%-30% dintre persoanele sanatoase si 25% dintre angajatii spitalelor, potrivit statisticilor. De obicei, bacteria nu determina niciun fel de problema.
Riscul agravarii infectiei apare atunci cand aceasta ajunge la nivelul sistemului circulator, cardio-vascular, urinar sau pulmonar.
Persoanele predispuse la infectiile cu stafilococ sunt nou-nascutii, femeile care alapteaza, persoanele care sufera de diabet sau de cancer, pacientii cu boli vasculare sau pulmonare, persoanele care au un sistem imunitar deficitar sau cele care consuma droguri.
De asemenea, un risc crescut de a dezvolta infectii cu stafilococ il au si persoanele care au rani la nivelul pielii sau care au suferit incizii chirurgicale.
Infectiile stafilococice sunt declansate de productia de toxine caracteristica bacteriilor stafilococice.
Ca urmare a prezentei infectiei cu stafilococ pot aparea diverse boli de piele, septicemie, dar pot fi afectate si o serie de organe interne. In cazul in care infectia este ignorata, viata pacientului poate fi pusa in pericol.
Exista 30 de tipuri diferite de stafilococi care pot infecta oamenii, dar cele mai multe infectii sunt cauzate de Stafilococus Aureus, cunoscut drept stafilococul auriu.
Principalele simptome ale localizarii infectiei cu stafilococi la nivelul pielii sunt:
- eruptii cu vezicule de culoare rosie sau umplute cu puroi;
- umflaturi la nivelul pielii, insotite de durere;
- umflarea pleoapelor;
- inflamatia tesuturilor, insotita de febra;
- acnee purulenta;
- infectia vaselor limfatice.
Simptome ale infectiei cu stafilococ localizata in sange:
- febra;
- frisoane;
- scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune).
Nu reprezinta un risc, cu conditia sa nu existe un contact direct cu zona infectata.
Infectiile pielii sunt cele mai frecvente afectiuni produse de stafilococ. Acestea pot avansa transformandu-se in impetigo, cruste galben-maronii sau in celulita, o inflamatie a straturilor profunde ale pielii si a tesutului conjunctiv de sub piele, care duce la umflarea si inrosirea zonei.
In situatii rare, exista si o complicatie grava cunoscuta sub numele de sindromul pielii oparite. Femeile care alapteaza pot dezvolta o infectie stafilococica a sanului (mastita), ce poate elibera bacteria in laptele matern.
Atunci cand bacteriile intra in fluxul sangvin si se raspandesc la alte organe, poate sa apara o serie de infectii grave. Raspandirea organismelor in fluxul sangvin este cunoscuta sub numele de bacteriemie sau sepsis, caracterizata prin tensiune arteriala scazuta, febra, frisoane. Sepsisul poate duce la insuficienta multipla de organe, ce duce rapid la deces.
Infectiile stafilococice sunt contagioase pana la vindecarea lor. Contactul direct cu o rana infectata sau cu obiecte de ingrijire personala, cum ar fi aparate de ras ori bandaje, sunt posibile cai de transmitere.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.