In fiecare an, la 14 iunie este marcata Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Statistic, fiecare dintre noi are nevoie cel putin o singura data de sange pe parcursul vietii. Romania se situeaza pe ultimele locuri in ce priveste donarea benevola de sange, iar multe interventii chirurgicale din tara sunt amanate.
Mai exact, Romania se situeaza pe ultimele locuri la numarul de donatori de sange in Europa: doar 1.7% dintre romani doneaza sange, de aproape 10 ori mai putin decat danezii, de noua ori mai putin decat britanicii si de sapte ori mai putin decat olandezii.
Unul din trei bucuresteni nu primeste sange la timp, potrivit Fundatiei Donatorilor Benevoli de sange.
Anul acesta, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange reprezinta un semn de recunoastere pentru persoanele care doneaza sange cu regularitate, dar si un indemn pentru persoanele care nu au donat sange niciodata, marcand in felul acesta necesitatea donarii, anunta Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.
Medicii afirma ca fiecare donare de sange presupune o recoltare de aproximativ 450 ml de sange, cantitate ce poate salva pana la 3 vieti.
In urmatoarea perioada, donari de sange se pot face in:
• Bucuresti: 14-16 iunie 2019 – Parcul Herastrau (intrarea Piata Charles de Gaulle)
• Brasov: 22-23 iunie 2019 – Bulevardul Republicii (zona Modarom)
• Constanta: 29-30 iunie 2019 – Piata Ovidiu
• Toate centrele de transfuzii din tara: 13 mai - 29 iunie 2019
Unul din zece pacienti care ajung la spitalele din Romania are nevoie de sange sau de produse derivate din sange.
Beneficii pentru sanatatea donatorului:
- inainte de donare beneficiezi intotdeauna de un control medical si cateva analize de sange. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicatia medicului, iar grupa sanguina se verifica doar la prima donare.
- dupa donare, din sangele donat, se fac alte analize, al caror rezultat poate fi ridicat personal de donator (dupa 3 zile lucratoare).
- donarea regulata produce improspatarea sangelui si intarirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare si chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
- donand regulat se realizeaza reglarea nivelului marit al trigliceridelor si colesterolului, ceea ce influenteaza benefic ficatul.
- cu ocazia unei donari de sange total se produce arderea a 650 calorii.
- donatorii recurenti inregistreaza o crestere a rezistentei organismului la eventuale socuri hemoragice.
- la barbati, femeile post-menopauza ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sange (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).
Donatorul de sange este orice cetatean roman cu domiciliul in Romania sau orice cetatean al UE care are resedinta in Romania, este sanatos si se supune regulilor de prelevare a sangelui. Alte conditii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti, Romania:
– varsta cuprinsa intre 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 batai/ minut;
– tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg;
– sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale;
– femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala;
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii;
– sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
Donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
– hepatita (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie si alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloza;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inima;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;
Criterii de excludere permanenta:
– afectiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arteriala cronica in tratament, angina pectorala);
– traumatisme craniene cu sechele;
– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatita cronica, ciroza hepatica; sifilis; pancreatita; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoza;
– hiperlipidemie; astm bronic; alergie severa; boli endocrine; lupus eritematos diseminat si alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporara:
– boli infectioase (gripa, infectii bacteriene);
– anemie; examinare endoscopica, transfuzii, interventii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatita, HIV;
– vaccinari; sarcina, alaptare; tratamente dentare;
– consum de alcool in ultimele 24 de ore;
– consum de medicamente.