Gestionarea transpiratiei excesive

Actualizat: 29 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o boala care afecteaza milioane de oameni, indiferent de tipul de climat in care traiesc. Aceasta conditie poate fi stanjenitoare, dar nu trebuie sa va impiedice sa faceti activitatile zilnice, de rutina sau lucrurile care va fac placere. Este de presuspus ca anotimpul calduros va inrautati simptomele hiperhidrozei. Totusi, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona eficient transpiratia excesiva.

Cum diagnosticheaz dermatologii hiperhidroza


Pentru a diagnostica aceasta afectiune, un dermatolog ofera pacientului un examen fizic. Aceasta include privirea atenta la zonele corpului care transpira excesiv. De asemenea, un dermatolog pune intrebari foarte specifice. Acest lucru ajuta medicul sa inteleaga de ce pacientul are transpiratie excesiva. Uneori sunt necesare teste medicale. Unii pacieni necesita un test numit testul transpiratiei. Aceasta implica acoperirea unei pari a pielii cu o pudra care devine violet atunci cand pielea se uda. Pentru a gasi o afecaiune medicala de baza, pot fi necesare alte teste medicale.

Modalitati si tratamente pentru controlul hiperhidrozei

Vestimentatie

- Vara. Senzatia de transpiratie excesiva este neplacuta, iar cei care experimenteaza hiperhidroza sunt susceptibili de a transpira si mai mult pe vremea calda. Pentru a solutiona aceasta problema, expertii sugereaza purtarea de imbracaminte realizata din fibre sintetice, care sunt special proiectate pentru a permite scurgerea transpiratiei de pe corp. Exista o gama larga de produse vestimentare din fibre sintetice, de la lenjerie intima la sosete si tricouri. La fel de utile sunt si hainele din bumbac care absorb transpiratia.
- Pe vreme rece. Puteti reduce transpiratia excesiva pe timpul iernii, prin abordarea unei tehnici vestimentare inteligente, care presupune aplicarea in mai multe straturi a hainelor care pot fi usor indepartate cand intrati de la frig la cald. Daca straturile inferioare sunt mai groase, va pot ajuta sa mascati transpiratia fata de celelalte persoane din jur. Purtarea hainelor in straturi care se pot da jos usor este utila atat toamna, cat si primavara, cand modificarile de grade din timpul zilei va pot impiedica sa va imbracati adecvat temperaturilor din atmosfera.

Produse de ingrijire corporala

Deoarece hiperhidroza poate aparea in orice anotimp, trebuie sa utilizati produse de ingrijire corporala care sunt eficiente, indiferent de vremea de afara. Folositi antiperspirante si/sau deodorante si faceti dus cu regularitate. In timpul dusurilor folositi un sapun antibacterian pentru a reduce mirosul de transpiratie. Daca traspiratia este severa, adresati-va medicului dumneavoastra, pentru a va oferi informatii despre alte optiuni de tratament.


Antiperspirantele

Acesta poate fi primul tratament recomandat de un dermatolog. Cand este aplicat conform instructiunilor, un antiperspirant poate fi eficient. Dermatologul dumneavoastra va poate recomanda un antiperspirant obidnuit sau cu putere clinica. Unii pacienti au nevoie de un antiperspirant mai puternic si primesc o reteta pentru unul.
Utilizare: Se aplic pe axile, maini, picioare sau linia parului

Cum functioneaza: Antiperspirantul se aseaza deasupra pielii. Pe masura ce transpirati, antiperspirantul este atras in glandele sudoripare. Aceasta blocheaza glandele sudoripare. Cand corpul tau simte ca glandele sudoripare sunt obturate, acest lucru ar trebui sa semnalizeze corpului tau sa nu mai produca atat de multa transpiratie.

Efecte secundare: in cazul in care aplica antiperspirant, unii oameni dezvolta:

-Senzatie arzatoare
-Piele iritata
Daca acestea apar, asigurati-va ca spuneti dermatologului dumneavoastra. Schimbarea modului de utilizare a antiperspirantului poate reduce aceste efecte secundare.

Iontoforeza

Daca transpiratia excesiva va afecteaza mainile, picioarele sau ambele zone, aceasta poate fi o optiune. Veti folosi acest tratament acasa. Este necesar sa va scufundati mainile sau picioarele intr-o cratita putin adanca cu apa de la robinet.

Injectii cu toxina botulina

Dermatologul dumneavoastra va poate injecta o forma slaba a acestui medicament in subrat. Pentru a trata transpiratia excesiva, pacientului va trebui sa i se injecteze cantitati foarte mici in multe zone ale axilelor. Cand sunt efectuate corect, pacientii au putina durere sau disconfort.
Utilizari: axile
Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) a aprobat acest tratament pentru axile. Descoperirile unor studii de cercetare sugereaza ca acest tratament poate fi eficient pentru alte zone ale corpului. Poate ajuta femeile aflate in postmenopauza care transpira excesiv pe cap. Poate fi eficient pentru transpiratia excesiva care afecteaza mainile si picioarele.

Cum funcioneaza: injectiile blocheaza temporar o substanta chimica din organism care stimuleaza glandele sudoripare. Majoritatea pacientilor observa rezultatele la patru pana la cinci zile dupa ce au primit tratament.

Transpiratia redusa dureaza aproximativ patru pana la sase luni si uneori mai mult. Efecte secundare: Cea mai frecventa este slabiciune musculara temporara, care poate aparea atunci cand aceasta este injectata in maini.

Medicamente si chirurgie

Transpiratia excesiva poate afecta calitatea vietii si necesita in multe situatii atentie medicala de specialitate din partea unui dermatolog.

- Medicamente. Exista medicamente care pot micsora cantitatea transpiratiei. Acestea includ medicamente care nu necesita prescriptie medicala si antiperspirante ce contin compusi de clorura de aluminiu. De asemenea, medicul va poate recomanda medicamente eliberate cu prescriptie medicala care vor fi administrate pe cale orala. Printre acestea se numara medicamentele anticolinergice, care blocheaza actiunea acetilcolinei - substanta ce suprima capacitatea glandelor sudoripare de a produce transpiratie.

- Chirurgie. In cazuri extreme, in care transpiratia este o problema continua si severa, dermatologii sunt in masura sa ofere solutii permanente. Mai sunt disponbile interventiile chirurgicale pentru extirparea glandelor sudoripare - simpatectomie. Aceasta ultima optiune este rezervata pentru cazurile cele mai grave.
Efecte secundare: Toate interventiile chirurgicale prezinta un anumit risc. Cand glandele sudoripare sunt indepartate de la subrat, exista riscul de a dezvolta o infectie. Pacientii pot avea dureri si vanatai. Acestea vor disparea. Pot aparea si efecte secundare permanente precum si cicatricile sunt posibile.
Progresele in chirurgia endoscopica au redus unele riscuri ale simpatectomiei. Pot aparea in continuare efecte secundare grave. Unii pacienti dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de transpiratie compensatorie. Pentru unii oameni, acest lucru ii face sa transpire mai mult decat hiperhidroza. Alte posibile efecte secundare ale simpatectomiei includ deteriorarea nervilor care circula intre creier si ochi, tensiune arteriala extrem de scazuta, batai neregulate ale inimii si incapacitatea de a tolera caldura.

Concluzie

Consultand un dermatolog, multi oameni gasesc un tratament care le controleaza eficient transpiratia excesiva. Acest lucru le imbunatateste adesea foarte mult calitatea vietii. Multi oameni isi controleaza hiperhidroza combinand tratamentul cu sfaturi de gestionare.


Citeste si despre:

Intoleranta la caldura: simptome, cauze si tratament Hipertiroidia – afectiunea care accelereaza metabolismul Cum sa depasesti stresul de la serviciu Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate Cum iti dai seama ca ai un cheag de sange? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Care este legatura dintre anxietate si greturi? Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem? Transpiratia excesiva a picioarelor Transpiratia excesiva: cauze si cum o controlam