Sanatatea femeii - semnale de alarma

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In multe cazuri, femeile prezinta o serie de simptome care sunt rezultatul unui stil de viata agitat si dezechilibrat. Totusi, uneori, anumite manifestari pot fi semne ale unor conditii medicale serioase. Este necesar sa va adresati medicului atunci cand apar astfel de simptome, pentru a evita posibile complicatii mai serioase sau tratamentele de durata.

Femeile pot ignora deseori durerile, disconfortul sau oboseala, din cauza activitatilor zilnice care le solicita. Cine are timp si energie sa descopere cauza unor astfel de simptome? Este crucial pentru o femeie sa acorde atentie corpului si sa rezolve in timp util anumite probleme medicale. De la dureri de cap severe pana la imposibilitatea de a dormi noaptea, simptomele pot semnala probleme grave de sanatate.

Palpitatii

Ritmul dumneavoastra cardiac devine accelerat la vederea partenerului? Aceasta situatie poate fi normala. In cazul in care palpitatiile survin fara un motiv anume, ar putea insemna ca aveti o problema medicala care necesita atentie speciala.

Palpitatiile pot fi cauzate si de consumul excesiv de cofeina, dar si de probleme de sanatate, precum insuficienta de oxigen, boli vasculare sau hipertiroidism. Este nevoie de un examen medical pentru evaluarea sanatatii inimii dumneavoastra.

Dureri in timpul contactului sexual

Daca aveti dureri in timpul contactului sexual, ar trebui sa va adresati medicului. Durerile pe care le experimentati pe parcursul actului sexual pot semnala o serie de probleme ginecologice, inclusiv o infectie vaginala, modificari hormonale sau alte conditii cum ar fi endometrioza. Daca actul sexual devine inconfortabil sau pur si simplu dureros, programati-va la un consult medical ginecologic pentru a se stabili care este cauza durerilor.

Oboseala extrema

Senzatia de oboseala poate fi un efect secundar frecvent intalnit in stilul de viata al femeilor moderne. Oboseala cronica ar putea fi inclusiv semnul unei probleme de sanatate care, daca primeste atentia cuvenita, poate fi usor de rezolvat. Daca nivelul de energie scazut al unei persoane persista mai mult de doua saptamani, cauza ar putea fi unele deficiente alimentare sau un dezechilibru hormonal.

Dezechilibrele tiroidiene pot avea ca rezultat oboseala, dar pot fi tratate cu medicamente. In unele cazuri, oboseala constanta poate fi un simptom asociat unor conditi medicale mai grave, cum ar fi cancer pulmonar, boli de inima sau depresie.

Dureri toracice

Orice fel de durere toracica ar trebui luata in serios. Desi durerile in piept nu sunt intotdeauna semnul unui atac de cord sau o boala cardiaca (angina pectorala este termenul folosit pentru durerile in piept cauzate de o boala de inima), ar putea fi un avertisment ca suferiti de o boala cardiaca ischemica. Daca simtiti orice fel de durere sau presiune in zona toracica, adresati-va medicului cat mai repede cu putinta.

Dureri de cap puternice

Zilele stresante la locul de munca sau copiii care tipa, pot fi cauze ale durerilor ocazionale de cap. Durerile de cap persistente, cu frecventa ridicata, pot fi semnul unor probleme medicale.

La femei exista probabilitati mai mari de a experimenta dureri severe de cap (migrene), iar uneori, aceste migrene pot fi semnul unui accident vascular cerebral, o infectie la nivelul creierului, o tumoare sau un anevrism. Pentru tratarea durerilor de cap, trebuie depistata si tratata problema care sta la baza acestora. Consultati cat mai repede medicul pentru a elimina durerile de cap.

Sangerari intre perioadele menstruale

Sangerarile intre perioadele menstruale pot fi enervante si alarmante si pot semnala existenta unei boli. Acestea pot fi asociate unui cancer genital sau pot fi cauzate de diverse conditii medicale mult mai putin serioase. Astfel de afectiuni includ dezechilibre hormonale, reactii la pilule contraceptive, endometrioza, boli cu transmitere sexuala si sindrom de ovar polichistic.

Orice sangerare care apare intre perioadele normale de menstruatie sau dupa menopauza trebuie raportate medicului. La fel trebuie sa procedati in cazul in care exista senzatia constanta de balonare sau dureri pelvine.

Modificarea sanilor

Implicatiile cancerului de san sunt puternic mediatizate. Chiar daca doresc sa ia masuri, multe femei nu realizeaza rapid orice fel de modificare a sanilor. Trebuie sa urmariti constant forma si aspectul sanilor, pentru a observa orice fel de semne de avertizare.

Trebuie sa identificati orice fel de noduli sau ingrosare a pielii din jurul sanilor, scurgeri la nivelul mameloanelor, inrosirea pielii sanilor si modificari ale formei, atat a sanilor, cat si a mameloanelor.

Cancerul la san nu produce intodeauna durere, dar orice fel de disconfort prezent in zona sanilor trebuie evaluat. Exista multe cauze ale acestor simptome si nu trebuie sa ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra.

Dureri lombare insotite de furnicaturi in degetele de la picioare

Daca experimentati dureri constante de spate si simtiti mai mereu furnicaturi in degetele de la picioare, iar medicamentele antiinflamatoare nu pot rezolva problema, trebuie sa consultati un medic ortoped.

Foarte multe dintre cazurile de dureri de spate insotite de furnicaturi in degetele picioarelor sunt provocate de un disc al coloanei care apasa pe unul dintre nervii spinali. Fara atentia cuvenita exista riscul lezarii permanente a nervilor. Un examen cu raze X sau un RMN poate dezvalui faptul ca un disc s-a rupt sau a alunecat din pozitia sa normala.

Atat timp cat amorteala si durerile nu se agraveaza, medicul va va prescrie fizioterapie, impreuna cu steroizi administrati pe cale orala sau antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a reduce inflamatia nervilor. Daca simptomele persista, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirugicala pentru indepartarea discului afectat.

Scurtarea respiratiei

Scurtarea respiratiei este un simptom comun la femeile cu probleme cardiace si poate precede un atac de cord iminent. Daca manifestati un astfel de simptom (in special atunci cand este asociat cu oboseala, ameteli si alte simptome), ar trebui sa va supuneti unui control medical amanuntit.

Tulburarile de somn

Tulburarile de somn pot sa apara la femei atunci cand debuteaza menopauza. Insa, tulburarile de somn, mai ales cand sunt insotite de dificultati in respiratie, pot fi un simptom pentru un muschi cardiac slabit sau chiar astm. Somnul odihnitor este un factor esential pentru sanatatea unei femei, de aceea trebuie sa discutati cu un medic pentru a descoperi care sunt cauzele acestor eventuale tulburari de somn.


Citeste si despre:

8 pasi simpli de ingrijire a starii de sanatate pentru femeile de peste 40 de ani Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Ce dezvaluie urina despre sanatatea dumneavoastra Tulburari ale ciclului menstrual Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore Top 8 forme de cancer la femei Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Boala inflamatorie pelvina Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
Cere sfatul medicului ×