Multi oameni au o slabiciune pentru ciocolata si nu rezista tentatiei de a o consuma.
Satisfacerea acestei pofte poate fi daunatoare daca va doriti sa urmati o dieta sanatoasa sau daca aveti ca scop pierderea in greutate.
Totusi, exista o serie de modalitati sanatoase gratie carora va puteti bucura de ciocolata si va puteti mentine o stare adecvata de sanatate.
Cacaua si ciocolata au fost considerate de civilizatiile antice drept hrana zeilor. Din cele mai vechi timpuri, cacaua a fost folosita in scop curativ pentru tratarea problemelor de digestie, stimularea functiei rinichilor si a functiei intestinale.
Cu ajutorul acestui produs alimentar erau tratate anemia, oboseala, febra, libidoul scazut, problemele respiratorii, lipsa poftei de mancare si productia scazuta de lapte a proaspetelor mame. Cacaua ajuta la sustinerea sanatatii inimii, scaderea tensiunii arteriale, consolidarea oaselor, mentine sanatatea unghiilor si a parului.
Untul de cacao are un rol benefic pentru tratarea problemelor pielii, a eczemelor, psoriazisului si arsurilor, dar si pentru infrumusetarea pielii.
Cacaua contine peste 300 de compusi chimici si in forma sa naturala contine substante naturale care au rolul de a stimula si echilibra undele activitatii cerebrale. Are in compozitie antioxidanti si minerale care contribuie la pastrarea tineretii organismului.
In urma unor studii s-a demonstrat ca pofta de ciocolata apare ca urmare a lipsei de magneziu din oganism.
Ciocolata este disponibila in comert sub diverse arome si texturi. Ar putea fi destul de dificil sa va cumparati ciocolata si sa nu o consumati pana va saturati. Totusi, acest lucru va dauna in timp, nu doar taliei dvs., ci si starii generale de sanatate.
1. Nu consumati ciocolata imediat cand va este pofta - Probabil ca nu va fi simplu deloc, dar atunci cand va este pofta de ciocolata, ar trebui sa asteptati 10-20 de minute inainte de a o savura. Daca dupa ce se va scurge acest interval de timp veti avea in continuare pofta, indicat ar fi sa mancati doar o bucatica de ciocolata sau sa incercati si alte metode, cum ar fi cele de mai jos. In general, daca reusiti sa va stapaniti o anumita perioada de timp, veti observa ca pofta de ciocolata s-a redus semnificativ sau chiar a disparut.
2. Ciocolata neagra - Daca il includeti cu moderatie in meniul dvs., acest tip de ciocolata este chiar sanatos pentru dvs. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva imbatranirii, il protejeaza de hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si bolile cardiovasculare. Incercati sa evitati ciocolata neagra care contine nuci, caramel sau alte umpluturi.
3. Fructe - Cand va este pofta de ceva dulce, fructele sunt una dintre cele mai bune alternative, comparativ cu dulciurile pline de grasimi si calorii. Printre cele mai bune alegeri se numara portocalele, strugurii, grapefruitul, pepenele verde, pepenele galben, capsunile, afinele si bananele. Sucurile de fructe sunt, de asemenea, o alternativa potrivita prin care se poate potoli pofta de ciocolata.
4. Roscove - Gustul roscovelor este, in mod natural, mai dulce decat al ciocolatei. In plus, roscova este mai sanatoasa decat ciocolata. Nu contine cofeina, colesterol, acid oxalic si contine teobromina, ca si ciocolata. Roscovele au putine grasimi, sodiu si sunt bogate in fibre si calciu. Roscovele au o textura placuta si pot deveni unele din alimentele dvs. preferate. Multe persoane care prefera ciocolata din roscove se vor bucura de aroma si beneficiile pe care le ofera acestea.
5. Apa - Cu siguranta ca apa nu este la fel de gustoasa ca si ciocolata si probabil ca nu va va satisface pofta de dulce. Totusi, daca veti bea multa apa pe parcursul zilei vor exista sanse mai mari sa nu va mai fie la fel de foame si sa aveti mai putine pofte.
6. Cacao pudra - Incercati sa adaugati putina cacao pudra in diverse bauturi si gustari. Gustul iaurtului, branzei de vaci, smoothie-urilor, ceaiurilor si laptelui v-ar putea placea suficient incat sa renuntati la ciocolata.
7. Moderatia - Mancati cu moderatie. Daca veti consuma cate putina ciocolata din cand in cand, nu se va intampla nimic rau. O bucatica de ciocolata o data sau de doua ori pe saptamana nu va dauna sanatatii dvs. si nici nu veti lua in greutate. Totusi, nu trebuie sa cedati ispitei si sa mancati o ciocolata intreaga sau o bucata mare de tort. Trebuie sa reusiti sa mentineti controlul, daca alegeti sa includeti ciocolata in dieta dvs. Savurati incet bucatica de ciocolata si bucurati-va de fiecare muscatura. Astfel, veti reusi sa va simtiti pofta satisfacuta dupa ce veti termina de mancat.
8. Budinca de ciocolata - Preparata in casa, budinca de ciocolata poate contine cantitati acceptabile de cacao si chiar destul de putine grasimi. Oricum, este de preferat ciocolatei consumate in mod constant.
9. Fructe inmuiate in ciocolata - Daca nu puteti renunta in totalitate la ciocolata, puteti sa alegeti cateva bucati de fructe pe care sa le inmuiati in ciocolata topita. Cu un pic de creativitate, va puteti satisface si pofta de ciocolata si puteti include in meniu si optiuni sanatoase. Nu uitati ca moderatia este foarte importanta.
10. Luati mesele in mod regulat - Poftele se accentueaza atunci cand faceti pauze prea mari intre mese sau chiar cand sariti o masa. Aceste obiceiuri pot determina scaderea zaharului din sange si corpul raspunde cu pofta de un produs dulce. Solutia ar fi sa mancati portii mici de mancare in mod constant.
11. Fiti fericiti - Consumul de ciocolata este asociat cu un sentiment temporar de bine. Aceasta stare de spirit poate contribui la dependenta de ciocolata. Data viitoare cand va este pofta de ciocolata, ar trebui sa va angajati in alte activitati care va pot imbunatati starea de spirit, cum ar fi vizionarea unei comedii, exercitii fizice, ascultarea unei melodii preferate sau chiar activitate sexuala.
12. Importanta starii de vinovatie - Pentru a manca mai putina ciocolata, o optiune ar fi sa pastrati toata ciocolata intr-un dulap pe a carui usa interioara sa lipiti poza unei persoane cu o silueta de invidiat, astfel incat va trebui sa va confruntati cu acea imagine aproape perfecta de fiecare data cand doriti sa mancati cicolata. Probabil ca starea de vinovatie va va coplesi, uneori, si veti consuma mai putina ciocolata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.