Aveti insomnii? Iata ce trebuie sa faceti pentru un somn linistit

Actualizat: 07 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe persoane se confrunta cu insomnie si, oricat ar incerca, nu reusesc sa gaseasca o solutie salvatoare. De vina poate fi stresul, uneori chiar oboseala sau anumite afectiuni.

Cu toate acestea, adoptarea unor obiceiuri sanatoase si eliminarea unora daunatoare va pot ajuta sa adormiti fara dificultati.

Ce trebuie sa faceti pentru un somn linistit

Nu consumati alcool. Daca obisnuiti sa beti un pahar de vin inainte de culcare, nu trebuie sa va amagiti crezand ca aceasta este o metoda simpla de a adormi mai repede. Dimpotriva, cel mai indicat este sa nu consumati bauturi alcoolice cu cateva ore inainte de culcare.

Nu este indicat sa stati cu telefonul in pat. Altfel spus, nu navigati pe internet si nici nu socializati cu ajutorul telefonului in timp ce stati in pat, inainte de culcare.

Nu consumati bauturi care contin cofeina. Este stiut faptul ca cicolata sau cofeina sunt stimulente pentru organism, iar efectele acestora se pot instala chiar si la cateva ore dupa ce le-ati consumat. Pentru un somn odihnitor trebuie sa limitati consumul de cofeina si sa opriti consumarea bauturilor sau a alimentelor care contin cofeina inainte de culcare.

Nu lucrati noaptea tarziu. Obiceiul de a lucra noaptea, de exemplu la calculator, este destul de daunator pentru organism, in primul rand pentru ca va solicita foarte mult capacitatea de concentrare si de atentie, iar in al doilea rand pentru ca va oboseste, chiar daca nu simtiti imediat efectele acestei actiuni.

Mai mult, seara, temperatura corpului scade usor, iar acesta este unul dintre semnalele pe care creierul dumneavoastra le primeste si prin care va anunta ca este timpul sa mergeti la culcare.

Nu lucrati in pat. Daca aveti obiceiul de a lua cu dumneavoastra laptopul in dormitor pentru a lucra sau a citi, creierul dumneavoastra va asocia stresul de la birou cu camera in care va odihniti.

De aceea este indicat ca in dormitor sa va relaxati, iar laptopul sau computerul sa le folositi intr-o alta incapere, cum ar fi livingul, pentru a face diferenta intre spatiul de lucru si cel de odihna.

Evitati somniferele. Aceasta metoda de a combate insomnia nu este chiar cea mai indicata, deoarece anumite medicamente pot crea dependenta.

Culcati-va la aceeasi ora. Corpului ii place rutina – ii place sa stie ca se va trezi la aceeasi ora in fiecare zi, ca va manca si ca se va odihni la aceeasi ora, din acest motiv este indicat sa fixati o ora de culcare si sa o respectati inclusiv in weekend.

Nu dormiti langa dispozitivele electronice. Tineti departe de pat aparatele care raman permanent in priza -calculatorul, televizorul - si nu dormiti cu telefonul mobil pe noptiera. Toate emit campuri electromagnetice care va pot afecta somnul.

Nu va uitati la televizor si nu cititi inainte de culcare. Asteptati cel putin o jumatate de ora dupa ce ati stins televizorul sau cartea inainte sa va culcati. Indiferent cat de pasivi suntem atunci cand ne uitam la televizor sau cand citim, mintea noastra tot este stimulata intens pe durata acestui proces.


Citeste si despre:

Tulburarile de somn. Sfaturi utile pentru un somn linistit Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Alimente recomandate pentru un somn linistit Secretele unui mariaj fericit si sanatos. Iata ce trebuie sa faceti ca sa fiti impreuna toata viata! Ce nu trebuie sa faceti pentru a pierde in greutate Ce trebuie sa faceti daca sunteti deprimat? Alegerea pernei potrivite pentru un somn sanatos Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian Masuri pentru un somn de calitate in vacanta Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii Ai medicamente expirate? Iata ce trebuie sa faci cu ele Insomnia fatala Remediile florale Bach pot combate insomnia Insomnia poate indica probleme de anxietate