Oregano este considerata o planta de baza in multe bucatarii din intreaga lume. Are un parfum puternic si aduce o aroma aparte in felurile de mancare, impreuna cu un gust usor dulceag.
Oregano (Origanum vulgare) este cunoscut nu doar ca un condiment apreciat in bucatarie, ci si pentru proprietatile sale medicinale, utilizate de secole in medicina traditionala. Pe langa utilizarea frunzelor uscate sau proaspete, extractele concentrate, precum uleiul de oregano, au castigat popularitate datorita efectelor terapeutice demonstrate.
Uleiul de oregano este obtinut prin distilarea cu aburi a frunzelor si tulpinilor plantei si este bogat in compusi activi precum carvacrolul si timolul, care confera proprietati antioxidante, antifungice si antiinflamatorii. Aceste caracteristici il fac util in sustinerea sistemului imunitar si in combaterea diverselor infectii .
De asemenea, uleiul de oregano poate contribui la reglarea colesterolului si la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ, datorita continutului ridicat de polifenoli. Studiile sugereaza ca acest ulei esential poate fi benefic in mentinerea sanatatii cardiovasculare si in prevenirea imbatranirii premature a celulelor .
Acesta poate fi gasit in stare proaspata, uscata sau sub forma de ulei, si se spune ca toate derivatele au beneficii semnificative pentru sanatate.
Desi este utilizat in mod obisnuit in cantitati mici, oregano contine unele substante nutritive importante. Doar o lingurita de oregano uscat poate reprezenta aproximativ 8% din necesarul zilnic de vitamina K
.Adjuvant in lupta impotriva bacteriilor si reducerea inflamatiei, studiile au descoperit ca oregano are proprietati impresionante.
Dintre beneficiile de baza a acestei plante, amintim:
1. Este bogat in antioxidanti
Oregano este bogat in antioxidanti, compusi care ajuta la combaterea problemelor cauzate de elementele nocive ale organismului, cum ar fi cancerul sau bolile cardiace.
Mai multe studii privind testarea acesteia, au constatat ca oregano si ulei de oregano sunt bogate in numerosi antioxidanti.
Uleiul esential de oregano este deosebit de bogat in cymophenol si tymol, doi antioxidanti, ce ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor cauzate de radicalii liberi.
In combinatie cu alte alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele, oregano ar putea oferi o doza consistenta de antioxidanti care va pot ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate.
2. Poate ajuta in lupta impotriva bacteriilor
Oregano contine anumiti compusi care au proprietati antibacteriene puternice.
Un studiu de laborator a aratat ca uleiul esential de oregano a impiedicat cresterea Escherichia coli si Pseudomonas aeruginosa, doua tulpini de bacterii care pot provoca infectii.
Un alt studiu de laborator a constatat ca oregano a fost eficient impotriva a 23 de specii de bacterii. Mai mult, un studiu a comparat activitatea antimicrobiana a uleiurilor esentiale de oregano, salvie si cimbru. Oregano a fost unul dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale impotri
Cercetarile curente se limiteaza la studii care au utilizat cantitati concentrate de plante medicinale. Astfel, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul in care aceste rezultate ar putea afecta oamenii.
3. Ar putea avea proprietati anti-cancer
Oregano este bogat in antioxidanti. Acesti compusi nu numai ca pot neutraliza daunele provocate de radicalii liberi, dar pot, de asemenea, ajuta la prevenirea cancerului.
Unele studii au aratat ca oregano si componentele sale pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase.
Un studiu a tratat celulele cancerului de colon cu extract de oregano si a constatat ca a oprit cresterea celulelor canceroase si a ajutat la distrugerea acestora.
Un alt studiu efectuat a aratat ca cymophenol, una dintre componentele din oregano, a ajutat, de asemenea, la stoparea cresterii si raspandirii celulelor cancerului de colon.
Cu toate acestea, retineti ca acestea au fost studii utilizand cantitati mari de plante medicinale si compusii sai.
4. Poate ajuta la reducerea infectiei virale
Pe langa lupta impotriva bacteriilor, unele studii au descoperit ca oregano si componentele sale pot, de asemenea, sa protejeze impotriva unor virusuri.
In special, cymophenol si tymolul sunt doi compusi din oregano care au fost asociati cu proprietati antivirale.
5. Poate scadea inflamatia
Inflamatia este un raspuns imun normal, care apare ca urmare a unei boli sau a unui prejudiciu adus organismului. Cu toate acestea, se crede ca inflamatia cronica contribuie la dezvoltarea bolilor car
diace, diabetului si a afectiunilor autoimune.Oregano, fiind bogat in antioxidanti, poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei. De asemenea, contine cymophenol, care s-a dovedit a avea proprietati antiinflamatorii. Intr-un studiu pe animale, cymophenol a redus umflarea labei soarecilor cu pana la 57%.
Un alt studiu pe animale a aratat ca un amestec de uleiuri esentiale de cimbru si oregano a redus numarul de markeri inflamatori la soareci cu colita sau un colon inflamat.
6. Usor de adaugat la dieta ta
Desi va puteti gandi la oregano ca la un condiment exclusiv pentru pizza si paste, aceasta planta versatila poate fi folosita in mai multe moduri.
Incercati sa amestecati frunze intregi de oregano in alte verdeturi pentru o salata, supe sau tocana. Puteti, de asemenea, sa-l utilizati pentru a face pesto proaspat sau dressing pentru salate, feluri de mancare cu carne sau sosuri de casa.
Concluzie
In plus fata de utilizarile culinare, uleiul de oregano poate fi util pentru combaterea multor tipuri de infectii, facandu-l un remediu util acasa. De exemplu, proprietatile anti-bacteriene, antivirale si antifungice din uleiul de oregano pot fi utile pentru:
- inhibarea cresterii bacteriilor Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus, care pot provoca infectii respiratorii. De asemenea, poate lupta impotriva bacteriilor rezistente la medicamente;
- infectiile tractului urinar, deoarece inhiba cresterea E. coli, prote
us si Pseudomonas aeruginosa, bacterii care pot provoca acest tip de infectie;- infectii parazitare - uleiul de oregano s-a dovedit a fi mai eficient impotriva Giardia amoeba parazitara decat tinidazolul;
- bolile provocate de o alimentatie necorespunzatoare - multi agenti patogeni dezvoltati in alimente, printre care Listeria, Salmonella, E. coli si dysenteria Shigella, sunt inhibate de uleiul de oregano.
Nu numai simpla adaugare a uleiului in alimente ajuta la uciderea unor astfel de bacterii, dar puteti folosi uleiul si daca aveti intoxicatii cu alimente, ajutand astfel la ameliorarea simptomelor.
Puteti utiliza ulei de oregano intr-o varietate de moduri, in functie de nevoile dvs. de sanatate:
1. Pentru ciuperca piciorului sau a unghiilor: incearca sa-ti imbaiezi picioarele intr-un recipient cu apa si cateva lingurite de ulei sau sa freci unghiile/pielea cu ulei diluat (1 picatura de ulei combinat cu o lingurita de ulei de masline sau de cocos).
2. Inhalat pentru a trata infectiile sinusale sau racelile. Pur si simplu puneti cateva picaturi de ulei de oregano intr-o oala de apa fierbinte. Inspirati cu multa atentie aburul.
3. Sub limba pentru a ajuta la tratarea infectiilor sau a parazitilor. Se dilueaza uleiul (1 picatura de ulei cu 1 picatura de ulei de cocos) si se pun una sau doua