9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Actualizat: 07 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala.

Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli.

Alimentatia in timpul unei raceli

In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala.

Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50 de grame. Cand consumati alimente bogate in proteine, beneficiati de proprietatile vindecatoare ale altor substante nutritive - vitaminele B6 si B12, ambele contribuind la sanatatea sistemului imunitar.

Vitamina B6 este disponibila intr-un numar mare de alimente, in general cele bogate si in proteine, precum carnea de curcan, fasolea, cartofii, spanacul si cerealele integrale fortificate. Proteinele din carne, lapte si peste sunt insotite si de vitamina B12, un stimulent puternic pentru imunitate.

Mineralele, precum seleniul si zincul, participa la mentinerea vigorii sistemului imunitar. Puteti prelua cantitati importante din aceste doua minerale din fasole, nuci si carne. Flavonoizii sunt alte substante nutritive importante in procesul de vindecare in timpul unei raceli, fiind responsabili cu culoarea fructelor si a florilor. Studiile recente arata ca flavoinoizii din pielita alba a citricelor activeaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva virusilor. Grapefruitul, portocalele si lamaile sunt surse accesibile si bogate de flavonoizi.

Glutationul este un alt nutrient eficient in lupta cu infectiile virale. Acesta este un antioxidant puternic regasit in legumele crucifere (varza Kale, broccoli, varza) sau in fructe (pulpa pepenelui rosu).

La fel de important este ca alimentatia sa fie diversificata in timpul recuperarii in cazul unei raceli, intrucat axarea pe o singura cantitate de nutrienti nu asigura echilibrul nutritional atat de necesar imunitatii.

Preparate culinare benefice in tratarea unei raceli

In afara de regulile generale de alimentatie in timpul unei raceli, exista si o serie de alimente specifice care pot ajuta la ameliorarea si chiar disparitia simptomelor neplacute.

1. Inghetata pe baza de suc natural de fructe

Inghetata preparata din suc natural de fructe poate ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de gatul iritat si inflamat, suplimentand cantitatea de apa de care organismul are nevoie pentru a se recupera.

Acest desert simplu poate contribui la fluidificarea mucusului si la decongestionarea cailor respiratorii. Este important sa optati pentru inghetata preparata din 100% suc din fructe (de mere, struguri sau capsuni), preparata in casa (in acest fel, aveti garantia ca nu savurati o inghetata ce are in compozitie apa, zahar si arome sintetice).

2. Sandwich-ul din carne de curcan

Intrucat proteinele pure sunt esentiale pentru vigoarea organismului, un sandwich din carne de curcan poate fi un preparat culinar binevenit in tratarea unei raceli. Chiar daca apetitul alimentar lipseste, consumul acestei gustari ajuta la suplimentarea rezervelor de energie ale corpului. Asezonati sandwich-ul din curcan cu sos proaspat de merisoare, care adauga un strop de savoare si contribuie la valoarea nutritiva a preparatului.

3. Sucul proaspat de legume

Daca salatele din legume proaspete sunt dificil de consumat in timpul unei raceli, aceleasi alimente sub forma de suc pot fi mult mai atragatoare. Organismul va beneficia de o portie sanatoasa (si foarte necesara!) de antioxidanti, dar si de hidratarea intensa dupa care tanjeste. Sucul proaspat de legume poate fi si o gustare potrivita, in momentele in care apar poftele de ceva dulce.

4. Supa de pui

Hranitoare si hidratanta, supa de pui s-a dovedit a fi un remediu eficient impotriva racelilor sezoniere, chiar si in studiile de specialitate. Acest preparat culinar are efecte antiiflamatorii si intens hidratante. Dovezile stiintifice vorbesc si de faptul ca supa de pui imbunatatesc capacitatea cililor (firele de par minuscule din pasajele aeriene) de a proteja organismul impotriva virusurilor si bacteriilor contactate din mediul exterior.

5. Sosurile cu usturoi

Este un fapt bine stiut ca usturoiul are proprietati antimicrobiene si imunostimulatoare, de aceea este un ingredient absolut necesar in preparatele consumate in timpul unei raceli. Sosurile si supele cu usturoi grabesc vindecarea si amelioreaza congestia nazala.

6. Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir s-a dovedit util in lupta cu inflamatiile, fiind un remediu natural excelent si pentru simptomele de greata si ameteala. Consumati radacina de ghimbir in orice forma, nu doar ca infuzie, rasa peste diverse preparate culinare sau presarata (in cazul prafului de ghimbir).

7. Ceaiul fierbinte cu miere si lamaie

Orice ceai din plante, fierbinte si asezonat cu miere si lamaie, furnizeaza numeroase beneficii in timpul tratarii unei raceli antixidantii grabesc vindecarea, aburul decongestioneaza caile respiratorii, lamaia vindeca gatul iritat, iar acidul citric intareste sistemul imunitar. Este de preferat sa evitati ceaiurile care au in compozitie cofeina (ceaiul negru, ceaiul verde etc.), intrucat aceasta substanta poate creste inflamatiile in corp.

8. Piureul de banane

Feliate sau facute piure, bananele sunt si ele alimente recomandate pentru vindecarea mai rapida a unei raceli, mai ales daca printre simptome se numara si greata, varsaturile sau diareea.

9. Shake-urile proteice

Daca lipsa apetitului alimentar pare sa va condamne la infometare, puteti asigura organismului portia bogata de nutrienti de care are nevoie prin shake-uri proteice, precum cele de ciocolata sau capsuni. Alegeti bauturile de acest tip fara lactoza si cu cel putin 6 grame de proteine pentru o portie.


Citeste si despre:

Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tahicardia supraventriculara Raceala comuna (guturaiul) 9 alimente recomandate cand aveti gripa Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Interactiunea alimentelor cu medicamentele