Nu ignorati pierderile bruste in greutate

Actualizat: 25 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pierderea brusca a greutatii fara un motiv real poate fi un indiciu al unei probleme de sanatate.

Astfel, daca pierdeti mai mult de 5% din greutatea corporala in 6 pana la 12 luni, este indicat sa mergeti la medic, mai ales daca sunteti un adult mai in varsta.

Problemele pe care le ascunde pierderea inexplicabila in greutate

Diabet. Insulina este principalul hormon al carui rol consta in metabolizarea glucidelor. Daca suferiti de diabet zaharat, fie nu puteti face insulina, fie nu o puteti folosi cum trebuie.

De asemenea, insulina are rolul de a stimula formarea de glicogen din glucoza - proces care determina stocarea energiei la nivel celular.

In lipsa insulinei si, implicit, a glucozei din sange, corpul va crede ca sufera de foame si va incepe sa arda grasimi, iar acest lucru va va face sa pierdeti in greutate.

Printre simptomele diabetului se numara: sete, oboseala accentuata si senzatie de urinare accentuata. In acest caz este recomandat sa va prezentati de urgenta la medic.

Hipertiroidism. Unul dintre simptomele hipertiroidismului il reprezinta scaderea in greutate, in ciuda apetitului normal, chiar ridicat.

De asemenea, printre simptome se numara si anxietatea. Medicul va poate prescrie tratamentul necesar.

Boala celiaca. Este o afectiune autoimuna, declansata de intoleranta la gluten, o proteina intalnita in grau. Atunci cand consumati astfel de produse, sistemul imunitar va avea o reactie de aparare, cauzand astfel pierderea in greutate.

Printre simptome se mai numara: durerile de cap si cele articulare, mancarimi si eczeme ale pielii. Atentie, numai medicul poate stabili acest diagnostic. De asemenea, acesta va prescrie un tratament adecvat, alaturi de un regim alimentar.

Anumite medicamente. Medicamentele utilizate pentru a trata anumite afectiuni va pot accelera metabolismul, astfel incat exista posibilitatea sa ardeti mai multe calorii.

De exemplu, antidepresivele, chimioterapia, medicatia pentru diabetul de tip 2 pot duce la pierderi in greutate.

Stres. Este normal sa slabiti cateva kilograme in urma unei traume, a unui stres precum divortul, pierderea jobului sau moartea cuiva drag.

Boala Addison. In aceasta situatie, glandele suprarenale nu produc suficienti hormoni, in special cortizol.

Lipsa acestuia poate provoca tulburari gastrointestinale cum ar fi greata, varsaturi, dureri de burta sau diaree. Medicul va poate prescrie medicamente pentru inlocuirea cortizolului.

Cancer. Atunci cand o persoana se lupta cu aceasta maladie, deseori poate pierde in greutate.

BPOC (bronhopneumopatia cronica obstructiva). Fumatul este principala cauza a acestei afectiuni. Pacientii care sufera de bronhopneumopatia cronica obstructiva pot prezenta dificultati de respiratie, organismul acestora avand nevoie de mai multe calorii pentru a obtine suficient oxigen la fiecare respiratie.

De asemenea, boala prezinta si alte simptome precum: oboseala si lipsa poftei de mancare, acestea putand provoca pierderea in greutate.

Insuficienta cardiaca. Daca muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului, atunci nici aparatul digestiv nu va functiona in parametri normali.

Acest lucru va poate face sa va simtiti plini chiar si atunci cand nu ati mancat.

Dementa. Aceasta afectiune poate diminua capacitatea de gandire si de memorare. De aceea, pacientii care sufera de dementa pot pierde in greutate din cauza faptului ca adeseori uita ca au mancat.


Citeste si despre:

Simptome respiratorii care nu ar trebui ignorate Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa 10 Legi ale unei cure de slabire eficiente 14 alimente care ne ajuta sa slabim Hipoacuzia (auz slab) la copil Cresterea sau scaderea brusca in greutate Hormonii. Cum ne influenteaza viata Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Informatii de baza legate de problemele sexuale Vezica urinara - mit si adevar Tonifierea musculaturii abdominale Sangerarea diverticulara Cauzele vederii incetosate Cardiomiopatia dilatativa Boala Paget a oaselor