Sangerarea diverticulara

Actualizat: 08 Iulie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sangerarea diverticulara apare atunci cand diverticulii de la nivelul intestinului gros sangereaza. Aceasta apare la 5% dintre persoanele cu diverticuloza. Sangerarea diverticulara se exteriorizeaza prin cantitati mari de sange proaspat in scaun.

Sangerarea debuteaza brusc si se opreste de la sine. De obicei, nu apar dureri abdominale care sa asocieze sangerarea. In unele cazuri, se poate pierde o cantitate mare de sange, astfel incat sa apara oboseala si slabiciunea, putand fi nevoie chiar de transfuzie sangvina.

Cauze

Diverticulii se formeaza de-a lungul peretelui intestinului gros, atunci cand presiunea din interiorul acestuia este crescuta si sunt anumite puncte mai slabe, la nivelul carora se formeaza aceste "pungi" denumite diverticuli. Sangerarea apare atunci cand se dezvolta o perforatie (gaura) intre diverticul si un vas de sange.

Simptome

Sangerarea diverticulara are de cele mai multe ori un debut brusc si este in cantitate mare. Culoarea sangelui variaza de la rosu inchis la rosu aprins. In cele mai multe cazuri, nu apar dureri si sangerarea se opreste de la sine.

Profilaxie


Dezvoltarea diverticulilor poate fi prevenita prin:


-dieta bogata in fibre
-consumarea a 6-8 pahare de lichide pe zi
-exercitii fizice regulate.

Sangerarea diverticulara se opreste de la sine, in cele mai multe dintre cazuri. In caz contrar, este necesar tratamentul pentru a opri sangerarea, transfuzii sangvine si poate fi necesara internarea in spital.

Tratamentul consta in:


-fluide administrate intravenos
-transfuzii sangvine
-medicamente cu administrare intravenoasa
-tratament chirurgical, in rare cazuri (pentru extirparea portiunii de colon afectate).


Diagnosticul sangerarii diverticulare este unul de excludere, adica prin excluderea altor cauze posibile. Medicul specialist va face o examinare fizica si o anamneza (discutia cu pacientul), alaturi de alte investigatii. Colonoscopia, inspectia intregului intestin gros cu ajutorul unui instrument numit colonoscop (un tub lung, flexibil, dotat cu o minicamera video in capat), este considerata cea mai folositoare investigatie pentru a depista sursa sangerarii de la nivelul intestinului gros.


Se mai poate face o scintigrafie cu hematii marcate cu Technetiu. Acest test, consta in recoltarea unei cantitati de sange de la bolnav, amestecarea acestuia cu o cantitate de material radioactiv, numit Technetiu. Sangele marcat cu Technetiu este injectat in circulatia sangvina si astfel se va observa pe unde curge acest sange marcat, depistandu-se locul sangerarii


Citeste si despre:

Sangerarea rectala Hemoragia diverticulara Diverticuloza Diverticulita Tulburarile gastrointestinale Sangerarea vaginala: ce este normal si ce e patologic? Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Primul ajutor in caz de sangerare severa Sangerarea dupa actul sexual Sangerarea uterina de natura functionala Menoragia: sangerarea menstruala abundenta si de durata Hemartroza, sangerarea articulatiei Sangerarea in timpul sarcinii Epistaxisul - sangerarea nazala