Informatii nutritionale despre pere

Actualizat: 26 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Perele au fost recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare fructe si nu trebuie sa va mire acest lucru. Perele sunt o sursa excelenta de fibre si vitamina C, pentru doar cele 100 de calorii per portie. In plus, acestea nu contin sodiu, grasimi sau colesterol. Este vorba asadar de un continut nutritiv complex intr-un fruct dulce si zemos.

Consumul unei varietati mari de fructe si legume ar trebui sa stea la baza unui stil de viata sanatos, iar perele pot fi o parte delicioasa din meniu.

Calorii, grasimi, colesterol si sodiu


O para mare contine 133 de calorii, cu 0,28 g grasimi si niciun fel de colesterol. O astfel de para contine doar 2 mg de sodiu. Sodiul, la fel ca si grasimile este raspandit in majoritatea alimentelor procesate si, desi organismul are nevoie si de sodiu pentru a-si mentine sanatatea, excesul de sare poate fi extrem de daunator.

Potrivit expertilor, majoritatea adultilor ar trebui sa limiteze aportul zilnic la maxim 1500 mg de sodiu, desi cei mai multi dintre acestia consuma mult mai mult decat aceasta valoare. Consumul prea mare de sodiu creste riscul aparitiei afectiunilor, precum boli de inima sau atac vascular cerebral.

Proteine, carbohidrati si fibre


Exista aproximativ 0,87 g de proteine in fiecare para mai mare, impreuna cu 35 g de carbohidrati, din care 22 g sunt zaharuri. Para mai contine, de asemenea, 7 g de fibre dietetice, fibre de care organismul dumneavoastra are nevoie pentru a mentine sanatoase intestinele si sistemul digestiv.

Deficienta aportului de fibre poate creste riscul constipatiei, diverticulitei si a altor conditii ale sistemului digestiv. Conform cercetatorilor, adultii au nevoie de 20-35 g de fibre pe zi.

Vitamina C


O para mai poate contine - in functie de volumul sau - aproximativ 10 mg din antioxidantul vitamina C. Corpul dumneavoastra are nevoie de antioxidanti care sa ajute la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi din organism.

Organismul mai foloseste vitamina C si ca sa creeze colagen, o componenta primara a tendoanelor, ligamentelor, membranelor, tesutului cicatricial si pielii. Conform specialistilor, barbatii au nevoie zilnic de cel putin 90 mg de vitamina C, iar femeile de minim 75 mg pe zi.

Vitamine si minerale


Perele ofera aproape toate vitaminele si mineralele importante. Ele sunt o sursa excelenta de potasiu, pentru ca o para de marime medie contine aproximativ 210 mg din acest nutrient. Consumul alimentelor bogate in potasiu ajuta la sustinerea functiei normale a creierului, inimii si muschilor.

Potasiu


De departe, cel mai abundent mineral gasit intr-o para este potasiul; fiecare para contine aproximativ 280 mg de potasiu, care functioneaza ca un electrolit pentru a transporta semnale electrice de-a lungul corpului. Potasiul ajuta inima sa bata regulat si determina contractia adecvata a muschilor.

Densitatea nutritionala


Perele contin multe substante nutritive care joaca un rol important in sanatate; astfel, perele sunt o modalitate simpla si eficienta de a mari aportul de nutrienti cu un consum scazut de calorii.

O singura para contine aproximativ 190 mg de potasiu, nutrient necesar pentru un nivel sanatos al tensiunii arteriale. Perele contin 7,5 mg de vitamina C, foarte importanta pentru sistemul imunitar si in accelerarea vindecarii. Perele contin 12 mcg de acid folic, un component al complexului B de vitamine, care are rol de protectie impotriva dezvoltarii malformatiilor congenitale la fat.


Citeste si despre:

Adevarul despre paine Minune intr-un bol: salata de fructe Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Insuficienta renala acuta Aftele si sanatatea dentara Cancerul esofagian – generalitati si stadializare 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Alergiile alimentare la copii Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la igiena dentara Excesul de fructe si cresterea in greutate Dermabraziunea - generalitati Dermabraziunea Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe
Cere sfatul medicului ×