Importanta imagisticii in diagnosticare

Actualizat: 12 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Imagistica medicala este foarte importanta in confirmarea, evaluarea in mod corect si urmarirea evolutiei unei afectiuni, dar si in evaluarea raspunsului la tratament. Astfel, imagistica medicala cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman in scop clinic.

Pentru a diagnostica o multitudine de afectiuni sunt necesare de multe ori realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN).

Principalele servicii de imagistica medicala

• tomografie computerizata (CT);

• imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);

• radiografie digitala;

• mamografie digitala;

osteodensitometrie;

• ecografie;

• endoscopie.

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata (CT) este o metoda iradianta, ce foloseste raze X. Este o metoda relativ ieftina, rapida, dar si mai usor tolerata de catre pacient. Tomografia computerizata contribuie la realizarea de imagini ale oricarei parti a corpului uman.

CT-ul este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice precum fracturi osoase, hematoame intracraniene si in explorarea toracica.

Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa pe baza de iod, care se excreta la nivel renal.

De aceea, este obligatoriu ca, inainte de investigatie, pacientul sa faca analize de laborator care sa ateste o buna functionare renala: uree si creatinina serica.

Dezavantajele tomografiei computerizate

Unul dintre cele mai mari inconveniente ale CT-ului este faptul ca este o investigatie iradianta. Astfel, aceasta analiza este contraindicata femeilor insarcinate, copiilor si pacientilor diagnosticati cu insuficienta renala.

Rezonanta magnetica nucleara ale RMN-ului

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o investigatie care nu iradiaza si care utilizeaza un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru a obtine imagini.

Cu ajutorul RMN-ului, medicul specialist poate pune un diagnostic adecvat si rapid si poate prescrie un tratament corect.

De multe ori, acesta ofera imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor.

Principalele avantaje

• Este o metoda neiradianta care se poate face si in cazul femeilor gravide, insa de preferat in semestrul doi sau trei de sarcina;

• RMN-ul este o investigatie foarte buna in diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare si anomaliilor osoase;

• Cu ajutorul RMN-ului se pot distinge mai clar mult mai multe categorii de tesuturi, se pot vizualiza mai bine eventualele leziuni. Practic, acesta evalueaza atat structura, cat si functiile organelor interne;

• De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin;

• Totodata, aceasta investigatie este unicul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a ligamentelor si a tendoanelor;

• Diferentele intre leziunile maligne si cele beningne se fac tot cu ajutorul RMN-ului, care vine in completarea altor investigatii precum ecografia mamara, mamografia.

RMN-ul este contraindicat urmatoarelor categorii de pacienti:

• pacientii care au montat stimulator cardiac;

• bolnavii cu insuficienta renala severa;

• cei care au stenturi vasculare;

• femeile gravide in primul semestru de sarcina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...
Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Medici

Medic Primar Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) Explorarea imagistica a toracelui Investigatii cardiace de inalta calitate! RMN CORD disponibil in Centrele de Imagistica Medicala Scanexpert Brasov si Iasi Probleme medicale care sunt greu de diagnosticat Diagnosticarea cancerului de colon Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase Importanta examinarilor anuale 10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica De ce transpira picioarele si cum scapam de aceasta problema neplacuta si urat mirositoare Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat Neurofibromatoza Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Depistarea precoce a bolilor Cancerul endometrial Tot ce trebuie sa stii despre Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)