De cat somn avem nevoie cu adevarat?

Actualizat: 28 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sanatatea poate fi afectata negativ din cauza lipsei somnului, dar si din cauza fluctuatiilor acestuia. Astfel, daca nu veti dormi suficient si veti face un obicei din asta este foarte posibil sa fiti predispusi la afectiuni cardiace, diabet, obezitate sau o serie de accidente casnice.

Academia Americana de Studiere a Somnului si Societatea de Cercetare a Somnului au afirmat la unison ca un somn suficient este la fel de important pentru sanatate precum mancarea si exercitiile fizice.

Fiecare individ este diferit si are nevoile sale unice, insa in medie 7 si 8 ore de somn pe noapte scad riscul bolilor de inima. Exista insa si studii care sustin ca acele persoane care dorm mai mult de 8 ore de noapte prezinta un risc crescut de obezitate.

In concluzie, potrivit specialistilor, este indicat sa dormim, in medie, 7-8 ore pe noapte si sa cuprindem cel putin o parte din intervalul 22:00 - 02:00.

Efectele negative ale privarii de somn

Privarea de somn poate duce la afectari cognitive. Totodata, lipsa de somn poate produce niveluri mai ridicate de hormoni de stres si hormoni responsabili pentru senzatia de foame. Acest lucru poate provoca o supraalimentare si, implicit, o crestere in greutate.

De asemenea, somnul slab a fost asociat cu cresterea markerilor inflamatorii, observata adesea in cazul bolilor autoimune. Astfel, persoanele cu deficit cronic de somn sunt mai putin alerte in timpul zilei, sunt neatente si nu se pot concentra asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.

Memoria poate fi, de asemenea, afectata. In aceste conditii, cand somnul nu este suficient, oamenii se simt obositi la inceput, iar mai apoi considera in mod eronat ca organismul lor s-a adaptat.

Problema si mai mare este ca oamenii incearca de obicei sa combata oboseala cu ajutorul cofeinei. Intr-adevar, sunt persoane care fac fata cu brio acestei situatii si care resimt efectele pe termen lung, dar si persoane care adorm la locul de munca.

Orele de somn necesare in functie de varsta

• Copilul nou-nascut - are nevoie de 17 ore pe zi, distribuite pe tot parcursul zilei.

• Sugar de o luna - are nevoie de minimum 8 ore si jumatate noaptea si 7 ore repartizate dimineata si in timpul zilei.

• Sugar de doua luni - are nevoie de la 10-11 ore pe noapte si de 5 ore in timpul zilei.

• Copil de 2-3 ani - are nevoie de 11 ore pe timp de noapte si 2 ore in timpul zilei.

• Copil de la 3 la 12 ani - are nevoie de 10 ore pe noapte.

• Adolescenti de la 12 la 18 ani - au nevoie de 9 ore pe noapte.

• Adulti cu varsta de peste 18 ani - necesita 7 pana la maxim 8 ore pe noapte.

• Varstnici de la 65 - pana la 9 ore, impartite intre zi si noapte.

Atentie! Cercetatorii sustin ca trebuie pastrat un echilibru, deoarece un numar minim de ore de somn pe noapte poate dauna sanatatii, insa nici prea multe ore nu sunt benefice pentru organism.

De aceea, in prezent se considera ca 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente astfel incat sanatatea sa nu fie afectata.


Citeste si despre:

Adevarul despre somnul de frumusete Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice 11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea Somnul si tulburarile de alimentatie Alimente recomandate pentru un somn linistit Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Beneficiile somnului din timpul zilei Paralizia in timpul somnului Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Somnul si parasomniile Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit