Importanta somnului cu vise

Actualizat: 31 Iulie 2021
In Los Angeles a fost efectuat un studiu pe sobolani de laborator pentru a arata importanta somnului REM (rapid eyes movement). Din punct de vedere medical, somnul este impartit in 4 stadii, in timpul perioadei cand dormim trecem prin toate aceste stadii. Somnul REM (adica somn in care apar miscari rapide ale globilor oculari si in timpul caruia se produc visele) este unul din aceste stadii.
Studiul a fost efectuat pe sobolani masculi, care au fost in mod artificial privati de somn REM, a fost folosit ca martor un lot de sobolani care nu au fost privati de somn. S-a constatat o scadere cu 63%a proliferarii celulare la lotul de sobolani care au fost privati de somn, in comparatie cu lotul martor.
O concluzie a fost aceea ca 4 zile de privare de somn REM duce la o scadere a proliferarii celulare in cazul sobolanilor. La oameni efectul ar fi unul similar, cu mentiunea ca privarea repetata de somn REM, duce la o scadere a capacitii de concentrare si in final la depresie.
Studiul a urmarit numai efectele somnului REM, astfel nu trebuie neglijate efectele benefice a celorlalte stadii ale somnului. Persoanele care banuiesc ca sufera de tulburari ale somnului sunt sfatuite sa se adreseze medicului de familie sau unui medic specializat in probleme ale somnului.

Citeste si despre:

Somnul si tulburarile de somn: mit si adevar Somnul si tulburarile de alimentatie Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Tulburarile de somn Dieta de vis - slabiti in timp ce dormiti Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Top suplimente naturale ca sa stralucesti vara aceasta Remedii naturiste pentru tulburarile de somn Ce este somnul REM? Nevoile de somn in functie de varsta. Calculator pentru un orar de somn sanatos Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor! De ce este importanta melatonina pentru sanatate