Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa

Actualizat: 10 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prin curatenia pe care o faceti in fiecare primavara in casa dvs. imbunatatiti, de fapt, starea de sanatate a dvs. si a familiei dvs.

Pentru a evita substantele de curatat cu potential toxic sau alergen, nu uitati ca puteti folosi pentru indepartarea murdariei din diverse locuri din casa atat otet alb distilat, bicarbonat de sodiu, uleiuri esentiale, cat si alte produse bio.

Iata cateva solutii prin care puteti transforma curatenia de primavara intr-o activitate mai eficienta, mai sigura si mai placuta.

Modalitati prin care va puteti improspata casa

- Stergeti bine praful din casa si curatati sau inlocuiti filtrele de aer conditionat, curatati toate conductele si gurile de aerisire pentru a diminua expunerea la polen si alti alergeni din aer. Aspirati inclusiv praful de sub mobila si panzele de paianjen de pe tavan, dar si corpurile de iluminat. De asemenea, scuturati si aspirati bine tapiseria.

- Organizati cat mai bine dulapul cu medicamente. Aruncati medicamentele care au expirat si pe cele eliberate pe baza de prescriptie medicala de care nu mai aveti nevoie. Farmacistul va poate sfatui legat de medicamentele pe care ar trebui sa le aruncati la gunoi, intrucat ar putea deveni periculoase atat pentru dvs., cat si pentru membrii familiei dvs. Astfel se vor reduce probabilitatile de a deveni victima unei erori de medicatie si puteti mari spatiul de stocare.

- Spalati geamurile cu o solutie compusa din 80 ml de otet alb distilat si o lingura de detergent de spalat vase, la un litru de apa. Folositi un burete pentru spalarea gemurilor si indepartarea prafului, iar apoi o racleta de cauciuc. Daca este necesar, stergeti petele ramase cu hartie.

- Verificati in garaj si subsol daca mai sunt depozitate cutii vechi de vopsea, diluanti, uleiuri, solventi si alte forme de substante toxice. Aruncati-le la cosul de gunoi si evitati sa poluati mediul cu substantele respective. Cautati si sub chiuveta sau in jurul casei si debarasati-va de produsele vechi de curatare cu potential toxic.

- Eliberati sifonierul. Donati articolele vestimentare care nu va mai plac si aruncati-le pe cele deteriorate. Spalati bine rafturile. Nu uitati sa puneti betisoare de scortisoara, frunze de dafin, cuisoare sau levantica pentru a tine la distanta de haine moliile, dar si alte insecte.

- Spalati si curatati cat mai bine vasul de toaleta cu bicarbonat de sodiu si apoi frecati-l cu borax. Stergeti exteriorul toaletei cu o solutie cu apa si otet.

- Curatati toate urmele de mucegai din bai si alte zone umede, cu produse de curatare non-toxice. Otetul este foarte eficient in acest sens. Nu uitati ca mucegaiurile pot declansa reactii alergice la persoanele sensibile.

- Scuturati bine covoarele spalati-le sau inlocuiti-le. Mai ales in baie, folositi covoare antiderapante.

- Inspectati echipamentele de joaca in aer liber pentru copii si asigurati-va ca acestea sunt rezistente, robuste si in stare buna. Acordati atentie deosebita balustradelor, suruburilor proeminente si altor potentiale surse care pot declansa diverse prejudicii.

- Schimbati bateriile detectorului de fum si a celui de monoxid de carbon.

- Colectati bateriile vechi din casa dvs. si aruncati-le la un centru special de deseuri.


Citeste si despre:

Sfaturi utile pentru controlul alergiilor de primavara Bolile determinate de mediu Cum puteti sa slabiti cand faceti curatenie? Cele mai toxice spatii din interiorul casei Detoxifiere naturala de primavara Furunculul, o consecinta a igienei deficitare Pericolele medicamentelor de acasa Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum sa evitati stresul de sarbatori Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta Cum sa elimini germenii periculosi din casa Poluarea din casa ta: stii cat de toxic este aerul pe care il inspiri? Simti ca nu iti mai ajunge timpul? Iata ce trebuie sa faci ca sa devii eficient 6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Pericolul ascuns al utilizarii dezinfectantilor