Topul alergiilor de primavara

Actualizat: 27 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Primavara este perioada din an in care alergiile sezoniere sunt intalnite cel mai des. Primavara este anotimpul in care pomii incep sa infloreasca, iar polenul isi face aparitia. Astfel, persoanele care sufera de alergii incep sa manifeste rinoree si stranut. In fiecare an, milioane de oameni sunt afectati de rinita alergica sezoniera, cunoscuta si sub numele de febra fanului.

Desi nu exista un leac magic pentru alergiile de primavara, exista o serie de modalitati de combatere a acestora, care pot include medicamente, remedii naturale si alte tipuri de tratamente ce pot fi aplicate la domiciliu.

Cauzele alergiilor

Cel mai important alergen in cazul alergiilor de primavara este polenul: particule mici eliberate in aer de copaci, ierburi si buruieni, in scopul de a fertiliza alte plante. Cand particulele de polen sunt inspirate de o persoana alergica, sistemul sau imunitar este suprasolicitat.

Sistemul imunitar considera in mod eronat ca polenul este un invadator strain si incepe sa produca anticorpi - substante care au rolul de a identifica si neutraliza bacterii, virusuri si alti agenti patogeni din organism. Anticorpii ataca alergenii, deteminand organismul sa elibereze in sange substante chimice denumite histamine. Histaminele sunt cele care declanseaza simptomele de rinoree, mancarimi ale ochilor, precum si alte simptome de alergii.

Simptome

Simptomele alergice tind sa fie deosebit de intense in zilele mai racoroase, atunci cand vantul ridica si transporta polenul prin aer. In zilele ploioase, pe de alta parte, are loc o scadere a cantitatii de polen din aer. Manifestarile alergiilor de primavara includ:

Alergenii din aer pot declansa astmul, o afectiune in cazul careia caile respiratorii se ingusteaza, fapt ce face dificila respriratia si cauzeaza tusea, respiratia suieratoare si scurtarea respiratiei.

Diagnosticarea alergiilor de primavara

Daca nu ati fost in mod oficial diagnosticati cu alergii de primavara, dar observati simptome de alergie in timpul lunilor de primavara, consultati medicul de familie. Acesta va poate recomanda consultul la un medic alergolog pentru teste suplimentare.

Specialistul alergolog poate face investigatii pentru depistarea alergiilor, care presupun injectarea sub piele a unui mic esantion dintr-un alergen diluat. Daca sunteti alergici la substanta, zona in care a fost injectat alergenul se va umfla si inrosi. O alta optiune de diagnostic este testul radioalergosorbent. Acesta este un test de sange care detecteaza nivelul de anticorpi la un anumit alergen. Cu toate acestea, doar pentru ca sunteti sensibil la un anumit alergen, nu inseamna ca veti prezenta simptome de alergie atunci cand intrati in contact cu acel alergen.

Tratamentul pentru alergiile de primavara

Tratamentele pentru alergiile de primavara includ numeroase medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Aceste medicamente sunt eficiente in majoritatea cazurilor si includ:

Chiar daca puteti achizitiona aceste medicamente fara prescriptie medicala, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a le utiliza, pentru a va asigura ca urmati un tratament adecvat si sigur. Unele antihistaminice pot sa determine aparitia senzatiei de somnolenta (asa ca trebuie sa fiti atenti atunci cand le luati in timpul zilei). Nu folositi antihistaminice si decongestionante eliberate fara prescriptie medicala, mai mult de cateva zile fara sa discutati, mai intai, cu medicul dumneavoastra.

Daca medicamentele eliberate fara prescriptie medicala nu amelioreaza simptomele de alergie, medicul va poate prescrie medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, injectii cu imunosupresoare orale sau sublinguale. Spray-urile nazale cu corticosteroizi, care pot fi achizitionate cu prescriptie medicala, reduc inflamatia de la nivelul nasului.

Injectiile impotriva alergiillor sporesc treptat doza de alergeni pana cand organismul ii va tolera mai usor. Cu ajutorul substantelor injectabile pot fi ameliorate simptomele pentru o perioada mai lunga de timp, comparativ cu medicamentele adminstrate pe cale orala. Desi nu se aplica in toate cazurile, tratamentul injectabil poate opri simptomele de alergie pe o perioada de mai multi ani.

Unele persoane alergice apeleaza pentru estomparea manifestarilor alergice, la terapii naturale. Parerile specialistilor, privind eficacitatea acestora sunt impartite. Remediile naturale ar putea include:

- Brusture. Se pare ca aceasta planta europeana are potentialul de a ameliora simptomele de alergii sezoniere. In cadrul mai multor studii, brusturele s-a dovedit a avea aceleasi proprietati ca cele ale antihistaminicelor artificiale.

- Quercetina. Acest flavonoid, care se gaseste in mod natural in ceapa, mere si ceai negru, are proprietati antiinflamatorii si s-a demonstrat ca poate contribui la blocarea productiei de histamina.

- Urzica. Radacinile si frunzele de urzica au fost folosite pentru a trata orice conditie si simptome, de la dureri usoare pana la probleme de prostata. Desi unii oameni folosesc frunzele de urzica, pentru a trata manifestarile alergiilor sezoniere, mai sunt necesare studii pentru a se obtine date exacte asupra eventualelor efecte pozitive ale urzicii.

- Irigatiile nazale. Irigatiile nazale implica utilizarea unei combinatii de apa calda, un sfert de lingurita de sare si un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu. Aceasta combinatie poate fluidiza mucusul si elibera pasajele sinusurilor. Asigurati-va ca utilizati apa filtrata, sterila sau fiarta in prealabil, atunci cand preparati amestecul pentru irigatiile nazale. Este de asemenea important sa clatiti recipientul folosit pentru irigare, dupa ficare utilizare.

Daca doriti sa folositi remedii naturiste pentru tratarea alergiilor sezoniere, consultati inainte medicul.


Citeste si despre:

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig Alergii care umbresc frumusetea Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare Astenia de primavara, pericol pentru silueta Detoxifiere naturala de primavara