Alergia la bradul de Craciun: o afectiune ce poate strica sarbatorile de iarna

Actualizat: 15 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Alergia la bradul de Craciun


Pe masura ce Craciunul se apropie, spatiile media sunt pline cu diferite povesti interesante cu privire la bolile sezoniere. Astfel, se vorbeste despre alergia la bradul de Craciun, dar este cu adevarat aceasta reala?

Conform unei multitudini de articole din ultimul deceniu, brazii de Craciun sunt adesea o sursa importanta de mucegai, acesta putand avea efecte negative asupra tractului respirator, stricand astfel sarbatorile de iarna. De asemenea, brazii de Craciun pot capta cantitati mari de praf, iar acest lucru poate fi neplacut pentru persoanele sensibile.

Afla care sunt cele mai importante elemente cu privire la alergia la bradul de Craciun. In plus, sunt oferite si cateva moduri prin care brazii de Craciun pot fi impodobiti, astfel incat sansele de alergii sa fie diminuate.

Care sunt cauzele reactiilor alergice?

Brazii de Craciun pot provoca reactii alergice la unii oameni, mai ales la cei care sunt sensibili la mucegai sau praf. Aceste elemente se gasesc adesea pe ramurile si frunzele mici ale brazilor, iar numarul sporilor de mucegai continua sa creasca odata ce copacii sunt adusi in interior. Astfel, sarbatorile de iarna pot fi aproape insuportabile pentru persoanele sensibile.

Sporii de mucegai

Practic invizibili cu ochiul liber, sporii de mucegai prospera in locurile unde exista umezeala. In plus, acestia tind sa devina din ce in ce mai multi odata ce umezeala se acumuleaza pe ramurile brazilor. Ulterior, sporii vor putea pluti in spatiile deschise si pot fi transportati chiar si pe haine. Astfel, riscul ca acestia sa patrunda in caile respiratorii este unul crescut, iar cei alergici pot resimti o multime de simptome neplacute.

Praful

Praful este unul dintre cei mai importanti alergeni ce sunt asociati cu alergia la bradul de Craciun. Fie ca bradul este natural, fie ca este artificial, acesta va colecta foarte mult praf printre ramurile sale. Persoanele sensibile la praf trebuie sa aiba in casa doar brazi care au fost in prealabil curatati foarte bine.

Brazii artificiali au avantajul ca pot fi aspirati sau spalati mult mai usor, astfel incat pot reprezenta o solutie. Totusi, trebuie avuta grija atunci cand brazii artificiali sunt utilizati dupa ce au fost depozitati perioade lungi, deoarece ar putea fi plini de praf.

Terpenii

Terpenii, numiti si izoprenoide, sunt compusi chimici cunoscuti pentru mirosul lor special. Acestia le ofera brazilor mirosul caracteristic, dar pot provoca iritatii la unele persoane. Terpenii sunt utilizati in mod obisnuit in procesul de fabricare al parfumurilor, al produselor de curatenie si al solventilor, astfel incat etichetele ar trebui verificate constant atunci cand exista alergii la acesti compusi.

Acarienii

Acarienii pot fi prezenti in casele oamenilor indiferent de anotimp. Acesti alergeni microscopici se pot ascunde printre ramurile brazilor, provocand probleme persoanelor sensibile, mai ales cand aerul este umed.

Produsele chimice

Numerosi brazi sunt crescuti in medii speciale si pot fi tratati cu diferite substante. Aceste substante pot fi reprezentate de insecticide, dar si de compusi care sa mentina aspectul bradului pentru mai mult timp. Indiferent de utilizarea lor, substantele chimice utilizate in aceasta industrie pot duce la diferite alergii, producand iritatii ale pielii si ochilor.

Seva si polenul

Aceste doua elemente sunt produse naturale ale brazilor, astfel incat persoanele ce dezvolta alergii la ele ar putea opta pentru brazii artificiali. Acestia nu produc elemente de acest tip si nu vor afecta persoanele alergice la polen sau seva.

Manifestari

O alergie nu se manifesta intotdeauna inca de la primul contact cu un declansator specific. Reactia are loc, de obicei, mai tarziu, deoarece sistemul imunitar va dezvolta treptat un grad de sensibilizare la agentul iritant, inainte ca persoana in cauza sa devina complet alergica. Anticorpii sunt apoi dezvoltati odata ce organismul va memora componentele alergenului intr-un proces numit sensibilizare. Acest lucru poate dura zile, luni sau chiar ani.

Odata ce o persoana dezvolta o reactie alergica la bradul de Craciun natural sau artificial, poate avea unul sau mai multe simptome. Printre acestea se regasesc rinoreea, lacrimarea in exces, stranutul si tusea. De asemenea, pruritul poate surveni la nivel ocular si nazal, iar zonele din jurul ochilor se pot inchide la culoare.

Desi majoritatea reactiilor alergice tind sa fie neplacute, in general acestea nu pun viata in pericol.

Totusi, daca o persoana sufera un episod sever al alergiei, asistenta medicala trebuie solicitata de urgenta.

Metode prin care sansele de alergie pot fi reduse

Ca multe alte forme de iritare, alergiile legate de bradul de Craciun pot fi prevenite printr-o pregatire atenta. Persoanele care sunt deosebit de sensibile la mucegai, polen sau terpeni ar trebui sa evite utilizarea brazilor naturali, dar si a produselor derivate, precum ramurile si coroanele. Aceste persoane pot lua insa in considerare trecerea la un brad artificial de Craciun.

Totusi, persoanele sensibile care isi doresc sa aiba un brad natural de Craciun trebuie sa tina cont de anumite sfaturi. De exemplu, copacul trebuie scuturat foarte bine in aer liber pentru a elimina toate particulele de praf, tot polenul si orice alte resturi de substante pe care le poate transporta in interior.

Suflantele pentru frunze sunt si ele utile, deoarece pot indeparta cu usurinta polenul si praful de pe brad. In orice caz, persoanele care doresc sa curete bradul trebuie sa poarte masti de protectie pentru a evita inhalarea particulelor libere din aer.

In cazul mucegaiului, brazii trebuie curatati bine inainte de a fi adusi in casa. De asemenea, trebuie lasati o perioada scurta afara sub razele soarelui, astfel incat umiditatea sa fie eliminata. Pot fi utilizate, de asemenea, suflante pentru frunze, tocmai pentru asigurarea faptului ca fiecare parte a copacului este uscata. Trebuie retinut faptul ca fiecare zona umeda poate adaposti sporii de mucegai.

Un alt mod de a elimina mucegaiul este prin pulverizarea crengutelor cu un amestec format din apa si o cantitate mica de clor. Solutia formata va ucide sporii de mucegai si va spala orice urma de murdarie ramasa. Este important de stiut ca amestecul nu va dauna bradului, dar poate dauna animalelor de companie. Astfel, se indica spalarea copacului cu acest amestec intr-un loc izolat, ferit de animale si copii.

Mucegaiul se va strange in cantitati din ce in ce mai mari cu cat bradul va ramane mai mult in locuinta. Astfel, trebuie luata in considerare scoaterea bradului afara din casa imediat ce sarbatorile s-au terminat.

Pentru persoanele sensibile la terpeni, mirosul acestora poate fi diminuat prin pulverizarea bradului cu o solutie formata din apa si clor. Persoanele care vor sa trateze bradul cu acest amestec trebuie sa foloseasca masti, ochelari si manusi de protectie, tocmai pentru a nu intra in contact cu terpenii.

Dupa terminarea sarbatorilor, brazii naturali trebuie scosi din casa, iar cei artificiali trebuie depozitati in mod corespunzator intr-un spatiu uscat si rece. Sectiunile brazilor artificiali trebuie pastrate in pungi de plastic sigilate, astfel incat praful sa nu poata patrunde in interior. De asemenea, bradul trebuie verificat la fiecare 4-6 luni, astfel incat insectele sau rozatoarele sa nu fi traversat barierele de protectie.

Concluzii

Persoanele care au alergie la bradul de Craciun trebuie sa stie ca se pot bucura in continuare de sarbatori la fel ca toti ceilalti. Tinand cont de cateva sfaturi si trucuri speciale, bradul poate fi curatat corect, fie ca este natural, fie artificial. Acesta trebuie sa fie pregatit inainte de a fi introdus in casa, astfel incat Craciunul sa fie sarbatorit fara stranut, iritatii si alte simptome neplacute.


Bibliografie:
Is Christmas tree syndrome a real thing?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320343.php#1
Easy and quick fixes for any christmas tree allergy, https://www.balsamhill.com/how-to-fix-christmas-tree-allergies
Am I allergic to Christmas trees?, https://www.allergypartners.com/allergic-christmas-trees/
11 Ways to Cope With Christmas Tree or Pine Allergies for the Holidays, https://www.verywellhealth.com/is-your-christmas-tree-ruining-your-holiday-1324198


Citeste si despre:

Alergiile la peste Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Medicina Integrata Sciencemed trateaza alergiile Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Alergia la frig Alergii care umbresc frumusetea Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare
Cere sfatul medicului ×