Sfaturi utile pentru controlul alergiilor de primavara

Actualizat: 01 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Controlul alergiilor de primavara, numite si rinite alergice, devine o prioritate pentru persoanele sensibile la alergenii sezonieri, precum polenul, praful sau puful de plop.

Daca debutul sezonului cald va provoaca iritatii ale ochilor, congestie nazala sau iritatii cutanate, urmatoarele sfaturi utile va sunt indispensabile la sosirea primaverii.

Depistarea alergiilor de primavara

Multe persoane care se confrunta cu disconfortul accentuat provocat de contactul cu alergenii nu stiu ca sufera, de fapt, de o alergie sezoniera. Aceasta afectiune raspandita in randul a miliarde de oameni din intreaga lume are o componenta genetica importanta, fiind de cele mai multe ori mostenita in familie.

Majoritatea alergiilor se dezvolta in copilarie, insa este posibil ca acestea sa se instaleze si mai tarziu in viata, prin expunerea la anumiti factori de mediu, care declanseaza reactii exagerate ale sistemului imunitar.

Printre cei mai frecventi factori alergeni specifici primaverii se numara

- copacii, iarba si polenul;
- sporii mucegaiului;
- acarienii;
- parul de caine, pisica sau rozatoare.

Alergiile sezoniere nu sunt doar suparatoare. Astmul, de pilda, este deseori stimulat de alergii (chiar daca nu toate persoanele alergice sufera de aceasta afectiune). Un control deficitar al simptomelor alergiei de primavara poate conduce la declansarea crizelor de astm, extrem de periculoase si cu potential letal.

Intrucat exista o gama extrem de diversificata de posibili alergeni de primavara, poate fi dificila identificarea celor care actioneaza in fiecare caz particular. Din acest motiv, devine necesara efectuarea unui test alergologic cutanat, care stabileste cu precizie stimulentii reactiilor alergice neplacute.

Controlul alergiilor de primavara

Faptul ca identificati acei alergeni care va afecteaza starea de sanatate nu este suficient pentru controlul eficient al simptomelor. Medicul va poate recomanda antihistamine pentru atenuarea reactiilor alergice si picaturi nazale cu solutie salina sau spray-uri nazale cu corticosteroizi, care sa trateze congestia.

Folositi picaturi pentru ochi pe baza de antihistamine (denumite si picaturi decongestionante), care nu doar ca trateaza roseata, ci va scapa si de lacrimatul excesiv.

In jurul alergiilor de primavara au luat nastere si o serie de mituri legate de posibilele remedii eficiente in combaterea simptomelor. Cateva dintre acestea sunt:

- Mierea trateaza alergiile. Unele persoane cred ca mierea este un remediu natural pentru alergiile de sezon, insa acest lucru nu este valabil decat pentru alergiile la polen. Daca aveti o sensibilitate la alti factori de mediu, consumul de miere nu va ajuta la intarirea imunitatii.

- Reactiile alergice nu pot sa apara pe plaja. Este adevarat ca plajele va expun mai putin polenului decat o padure, insa cu toate acestea, vegetatia din proximitatea acestora poate recupera teren din plin, mai ales daca va indepartati de apa.

- Florile produc cele mai multe reactii alergice. Fals, spun specialistii. Foarte putini pacienti prezinta reactii alergice atunci cand sub expuse unui buchet superb de flori. Polenul produs de pomi, iarba si buruieni este, de regula, vinovat.

- Schimbarea climei vindeca alergiile. Un alt mit desfiintat de experti este acela mutatul intr-o regiune cu clima diferita trateaza alergiile. In realitate, expunerea la noi factori de mediu amelioreaza temporar simptomele, ca apoi ele sa revina la aceeasi intensitate dupa o perioada de acomodare.

- Alergiile trec de la sine cu timpul. Anumiti copii sunt incurajati de adulti cu ideea ca s-ar vindeca de alergie odata ce cresc. Statisticile medicale sustin, insa, contrariul un spital din Suedia a monitorizat 82 de pacienti cu rinita alergica si a constat ca 99% dintre acestia au prezentat in continuare simptomele, dupa 12 ani. Doar 39% au inregistrat mici imbunatatiri ale reactiilor alergice.

- Doar sporii de mucegai din interior declanseaza alergiile. Din pacate, sporii de mucegai se regasesc peste tot in mediul exterior, crescand pe sol, frunzele cazute ale copacilor sau pe lemnul putrezit, in special cand vremea este umeda. Daca in timpul iernii, sporii mucegaiului nu sunt activi, ei revin la viata primavara, crescand pe plantele care nu au supravietuit in sezonul rece.

- Febra fanului este produsa de fan. Desi aceasta denumire populara a rinitei alergice sugereaza contrariul, alergia de primavara nu este declansata de contactul cu fanul si nu se manifesta prin febra. Febra fanului este declansata de copaci, iarba si polenul plantelor, precum si de sporii mucegaiului.

- Alergiile debuteaza doar in copilarie. Chiar daca primele lor manifestari debuteaza la varste fragede, alergiile pot sa apara si la varsta adulta, mai ales la schimbarea mediului de viata sau prin expunerea unor alergeni noi.

- Injectiile pentru alergii sunt periculoase. Specialistii spun ca, in timp ce alergiile nu pot fi vindecate definitiv, ele pot fi tratate cu succes prin administrarea de injectii (imunoterapie). Persoanele cu reactii alergice agresive pot culege beneficii importante de pe urma acestui tratament. Unii pacienti reusesc, ca prin injectii regulate, sa devina rezistenti in fata anumitor alergeni. Rezultatele se vad, insa, in timp.

In linii mari, cel mai bun mod de a combate alergiile de primavara este sa va tineti departe de alergenii care va produc reactii neplacute.

- Ramaneti in casa in zilele cu vant si vreme uscata, cand concentratiile de polen din aer sunt cel mai ridicate;
- Evitati activitatile de gradinarit care va expun factorilor alergeni;
- Schimbati hainele de strada imediat ce ajungeti acasa, de ele se pot atasa cu usurinta polenul, puful, acarienii si alti alergeni din mediul inconjurator;
- Nu puneti rufele la uscat in aer liber, mai ales lenjeria de pat sau prosoapele, intrucat vor absorbi alergenii din aer;
- Purtati o masca protectoare cand va expuneti prafului (facand curatenie in curte, de pilda);
- Inchideti usile si ferestrele pe timpul noptii (cand concentratiile de polen sunt ridicate);


Citeste si despre:

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Rinita non-alergica Alergiile de primavara Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Alergiile de iarna Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara Alergii oculare - Conjunctivita alergica Cum sa tratam alergiile in mod natural Alergiile solare