Cum va afecteaza un nivel scazut de testosteron?

Actualizat: 22 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul uman are nevoie de echilibru hormonal pentru a functiona normal. Daca nivelul anumitor hormoni este diferit de cel normal, corpul va incepe sa trimita semnale de avertizare si apar diverse simptome.

Unul dintre acesti hormoni esentiali pentru o functionare adecvata a organismului este testosteronul. Testosteronul inseamna, in primul rand, masculinitate. Acest hormon ofera energie, contribuie la dezvoltarea masei musculare si sustine activitatea sexuala, dar ajuta si la imbunatatirea starii de spirit si a sanatatii osoase. Atunci cand nivelul de testosteron se afla la limita inferioara este nevoie de interventie medicala de specialitate.

Limita inferioara a valorilor testosteronului din organism se situeaza intre 290-300 nanograme pe decilitru. Limita superioara se afla intre 1000 si 1200 nanograme de decilitru. Orice valoare ce se afla in afara acestui interval (sub 300 ng/dL si peste 1200 ng/dL) poate fi rezultatul a diverse conditii medicale, printre care:

Unele medicamente si o serie de afectiuni genetice pot reduce, de asemenea, nivelul de testosteron din organism. Procesul de imbatranire contribuie si el la diminuarea valorilor testosteronului. La anumiti barbati, cauza fluctuatiilor testosteronului ramane necunoscuta.

Influenta valorilor anormale ale testosteronului asupra organismului

- Afectarea tesutului osos. Ati putea crede ca osteoporoza - sau boala oaselor fagile - este o conditie ce afecteaza doar femeile, dar aceasta se poate manifesta si la persoanele de sex masculin. Una din cauze o reprezinta nivelurile scazute de testosteron. Cand aceste valori sunt reduse, oasele pot deveni mai subtiri, mai slabe si mai predispuse la rupere.

- Risc crescut de boli cardiovasculare. O serie de studii stiintifice recente au demonstrat ca nivelurile diminuate de testosteron au legatura cu dezvoltarea bolilor de inima, mai tarziu, in viata. Pana la efectuarea mai multor cercetari se credea ca testosteronul are efecte negative asupra sanatatii inimii. De fapt, s-a confirmat ca testosteronul prezent in cantitati normale in organism ar putea fi un puternic protector al inimii.

- Maturizarea sexuala. Maturizarea sexuala la barbati depinde intr-o mare masura de testosteron. Nivelurile scazute de testosteron in timpul sau inainte de debutul pubertatii, pot duce la lipsa sau incetinirea procesului de maturizare sexuala. Caracteristicile intalnite in mod normal in timpul dezvoltarii sexuale masculine - marirea organelor genitale, cresterea masei musculare, ingrosarea vocii si aparitia parului pe corp - posibil sa nu apara daca nu este prezent un nivel normal de testoseron.

- Viata sexuala. Scaderea nivelului de testosteron nu interfera mereu cu activitatea sexuala, dar poate face mai dificila atingerea starii de excitatie. Unii barbati se pot confrunta cu o scadere a libidoului, in timp ce altii isi pot pierde complet interesul pentru sex.

Din pacate, foarte multi barbati nu isi testeaza si nu trateaza deficitul de testosteron, decat atunci cand incep sa experimenteze semne si simptome fizice semnificative: disfunctii erectile sau chiar impotenta.

Pe muschii penisului sunt localizati receptori androgeni si care au nevoie de testosteron pentru a functiona corect. Cand nivelul acestui hormon este prea mic, muschii penisului nu primesc o cantitate suficienta de sange pentru a se atinge si a se mentine erectia. Disfunctiile erectile duc adesea la o performanta sexuala slaba, anxietate si depresie.

- Infertilitate. Testosteronul este angrenat in procesul de producere al spermei. Atunci cand nivelurile hormonului sunt reduse, calitatea si cantitatea spermei sunt diminuate, iar acest lucru duce la incapacitatea barbatului de a procrea.

- Tulburari de somn. Cercetarile arata ca deficitul de testosteron afecteaza calitatea somnului.

- Tesut adipos. Unul dintre efectele deficitului de testosteron este prezenta tesutului adipos. In urma studiilor s-a confirmat ca organismul are nevoie de testosteron pentru a arde grasimile din jurul abdomenului.

- Risc crescut de aparitie a bolii Alzheimer. Nivelurile scazute de testosteron sunt asociate cu un risc crescut de Alzheimer. Mai multe studii recente au demonstrat o corelatie puternica intre deficitul de testosteron si dementa.

Specialistii au facut cercetari asupra celulelor creierului si au descoperit ca acest hormon limiteaza productia de beta-amiloid peptide. Aceste fragmente proteice sunt considerate factori ce contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer - aceste peptinde se aduna, in timp, sub forma unor in depozite mici si rotunde care pot bloca functionarea corecta a creierului la anumite persoane.

Cand ar putea fi necesara evaluarea nivelului de testosteron


Medicul dumneavoastra ar putea sa va recomande masurarea valorilor testosteronului din organism daca:

Tratament


Daca aveti un nivel scazut de testosteron in sange si simptome care va afecteaza viata de zi cu zi, medicul va poate recomanda tratament medicamentos cu testosteron. Nu orice persoana va necesita un astfel de tratament. Este indicat sa discutati cu medicul pentru a cunoaste riscurile si beneficiile unui astfel de tratament.

Exista mai multe tipuri de tratament cu testosteron printre care:

Nu ar trebui sa urmeze tratament cu testosteron barbatii care:


Citeste si despre:

Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Mentinerea secretiei de testosteron in echilibru Semnele subtile ale nivelului scazut de testosteron Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron 5 semnale de alarma pentru barbati, care arata ca nivelul de testosteron este scazut Hipersecretia de testosteron la femei Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Consecintele valorilor scazute de testosteron Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Pilula masculina Dieta pentru stimularea fertilitatii Cancerul testicular - autoexaminarea Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei
Cere sfatul medicului ×