Cearcanele – forme si remedii

Actualizat: 15 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Colorarea pielii de sub ochi se refera in cele mai multe dintre cazuri la cearcane. Si barbatii, dar si femeile de diferite varste le pot avea.

Cearcanele nu sunt o problema serioasa de piele, dar ele ii fac pe oameni sa para obositi, extenuati, bolnavi si mai batrani decat sunt de fapt.

Cu totii am experimentat urmatoarele: ne privim in oglinda si vedem ochii unei persoane obosite care se uita intrebator ce cauta cearcanele.

O noapte intreaga de somn nu este de ajuns pentru a sterge urmele. Somnul le poate diminua putin, insa pentru a scapa de-a binelea de cearcane, este bine sa gasiti cauza si sa o eliminati pe cat posibil.

De ce apar cearcanele?

Genetica este cel mai mare vinovat. Daca mosteniti pielea subtire sub ochi, vasele de sange vor fi mai evidente (de obicei din cauza circulatiei slabe datorate lipsei de somn). Aceasta acumulare cauzeaza capilare fragile care se intind si care se pot sparge.

Pigmentarea. Persoanele cu tenul mai inchis, cum ar fi cele de origine mediteraneana, tind sa aiba cearcane mai proeminente pentru ca au mai mult pigment (sau melanina) in piele. Astfel, persoanele cu piele mai inchisa la culoare au cearcane mai pronuntate.

Varsta este un alt factor. De-a lungul timpului, pielea isi pierde colagenul si se subtiaza, astfel venele apar mai proeminente ca de obicei. Expunerea la soare accelereaza procesul prin micsorarea cantitatii de colagen si schimbarea culorii pielii.

Alergiile sezoniere sunt de condamnat in cazul multor persoane. Ele declanseaza histamine in corp, care afecteaza vasele de sange si cauzeaza umflaturi. Pentru a vedea de ce apar cearcanele, intindeti usor pielea de sub ochi. Daca zona devine mai intunecata, cearcanele probabil ca se datoreaza genelor sau imbatranirii. Daca nu-si schimba culoare, cauza acestora poate fi reactia razelor ultraviolete sau alergiile.

Reprizele scurte de somn. Este un sentiment neplacut sa fiti obositi dupa o noapte grea, dar cearcanele pot dubla frustrarea. Daca dormiti prea putin, fie din cauza insomniei sau pur si simplu v-ati obisnuit sa adormiti tarziu, cearcanele pot aparea sub ochi si pot deveni si mai proeminente.

Aceasta se intampla din cauza lipsei de somn care tinde sa dilate vasele de sange de sub pielea subtire de sub ochi, creand o nuanta mai inchisa. Uneori, oboseala poate face ca zona despre care vorbim sa apara si mai umflata. Lichidul se poate scurge in piele si poate cauza aceste umflaturi, numite pungi sub ochi.

Alimentatia saraca. Mentinand obisnuintele alimentare sanatoase si band destula apa va vor face sa aratati mai bine in intregime, ceea ce include zona de sub ochi.

Daca aveti un deficit de proteine, acesta se va arata cu singuranta in ochii dumneavoastra. Nu exista minerale sau vitamine magice, ci doar o alimentatie bogata in acesti nutrienti. Persoanele adulte au nevoie in medie de la 8 pana la 12 pahare cu apa pe zi.

Remedii care pot fi folosite pentru micsorarea cearcanelor

Uleiul de migdale

Acesta este un ingredient natural extrem de benefic pentru pielea sensibila din jurul ochilor. Folosirea regulata a uleiului de migdale va ajuta la stergerea cearcanelor. In plus fata de acest ulei, puteti utiliza si vitamina E pentru a elimina aceste probleme.

Inainte de a dormi, aplicati-va putin ulei de migdale in jurul ochilor si masati usor zona.
Lasat sa actioneze peste noapte.
Dimineata, clatiti cu apa rece.
Urmati pasii de mai sus zilnic pana cand cearcanele vor disparea.

Castravetele

Are proprietati de luminare a tenului, este usor astringent si o sa va repare ”ochii de raton”. In plus, castravetele are efecte racoritoare si calmante.
Taiati un castravete in felii subtiri si lasati-le in frigider 30 de minute. Asezati feliile in zona afectata pentru 10 minute. Spalati zona cu apa. Repetati de 2 ori pe zi pentru o saptamana sau chiar mai mult.

O alta optiune ar fi sa amestecati sucul de la castravete cu sucul de lamaie in doze egale. Folositi un betisor de urechi pentru a aplica amestecul pe pielea afectata. Lasati sa actioneze pentru 15 minute, apoi clatiti cu apa. Urmati remediul zilnic pentru cel putin o saptamana.

Cartoful crud

Exista agenti naturali de albire in cartofi ce pot ajuta la luminarea cearcanelor si la eliminarea zonelor umflate din jurul ochilor.
Radeti unul sau doi cartofi pentru a extrage sucul. Imbibati un disc de bumbac in suc si asezati-l pe ochiul inchis.

Asigurati-va ca discul imbibat acopera cearcanele de sub ochi, dar si de deasupra pleoapelor. Lasati sa actioneze pentru 10-15 minute, apoi clatiti bine cu apa rece. Repetati procedeul o data sau de doua ori pentru cateva saptamani.
In locul sucului de cartofi, puteti folosi si felii subtiri de cartof pentru a elimina cearcanele.

Apa de trandafiri

Aceasta are un ingredient important pentru ingrijirea pielii. Intinereste pielea si are un efect de calmare pentru ochii obositi. Datorita proprietatilor usor astringente, curata bine pielea.
Imbibati discuri de bumbac in apa de trandafiri pentru cateva minute.

Asezati-le pe ochii inchisi.
Lasati sa actioneze 15 minute.
Urmati procedeul de doua ori pe zi pentru cateva zile.

Rosiile

Rosiile au proprietati de albire ce pot lumina pielea.
Amestecati o lingurita de suc de rosii cu o lingurita si jumatate de suc de lamaie. Aplicati usor amestecul pe cearcane si lasati pentru 10 minute. Clatiti cu apa. Folositi remediul de 2 ori pe zi pentru cateva saptamani. Si folosind doar suc de rosii functioneaza.

Puteti de asemenea sa beti un pahar cu suc de rosii cu cateva frunze de menta, suc de lamaie si sare. Pentru rezultatele cele mai bune, asigurati-va ca beti acest suc imediat dupa ce l-ati preparat. Beti o data sau de 2 ori pe zi pentru o saptamana.

Suc de lamaie

Vitamina C prezenta in sucul de lamaie poate sa va ajute sa scapati de cearcanele din jurul ochilor, multumita proprietatilor sale de a lumina pielea.Folositi un disc de bumbac pentru a aplica sucul de lamaie proaspat in jurul ochilor. Lasati-l pentru 10 minute si apoi clatiti. Aplicati zilnic pentru cateva saptamani.

O alta optiune ar fi sa preparati o pasta groasa amestecand o lingura de suc de lamaie, 2 linguri de rosie, putina faina si pudra de curcuma. Aplicati pasta usor in jurul ochilor. Clatiti cu apa dupa 10-15 minute. Repetati procedeul de 2-3 ori in fiecare saptamana (Daca sucul de lamaie va confera senzatia de arsura, incetati sa o mai folositi).

Uleiul de cocos

Masajul cu ulei de cocos este alt remediu natural eficient pentru a elimina cearcanele. Datorita calitatii sale hidratante, uleiul de cocos incurajeaza calmarea pielii si previne aparitia ridurilor si liniilor fine de sub ochi.
Doar masati simplu zona de sub ochi cu ulei de cocos.
Lasati pentru cateva ore, apoi spalati.

Repetati de 2-3 ori pe zi pentru cateva luni sau pana cand sunteti satisfacut de rezultat.

Pliculetele de ceai

Cofeina si antioxidantii prezenti in ceai pot fi benefici pentru a scapa de cearcane si de pungile de sub ochi prin contractarea vaselor de sange si reducerea retentiei de apa.

Raciti 2 pliculete folosite de ceai negru sau verde in frigider pentru jumatate de ora.
Asezati cate un pliculet pe fiecare ochi si lasati-le pentru 10-15 minute.
Luati pliculetele de pe ochi si spalati-va fata.
Repetati o data sau de 2 ori zilnic pentru cateva saptamani (Fiti atent sa nu va scape ceai in ochi).

Compresele reci

Acestea pot contracta vasele de sange de sub ochi si ajuta mult la reducerea pungilor de sub ochi si a cearcanelor.
Imbibati un prosop in apa rece sau lapte rece. Asezati-l pe ochii inchisi pentru cateva minute.

Alternativ, puteti infasura cateva cuburi de gheata intr-un servetel moale si asezati-l sub ochi pentru cateva minute. Puteti folosi, de asemenea, si o punga cu alimente inghetate (mazare, fasole) sau o lingura rece. Folositi aceste remedii de cateva ori pe zi.

Curcuma

Curcuma are proprietati antioxidante si antiinflamatorii ce pot ajuta la scaderea cearcanelor. Totodata, face pielea din jurul ochilor mai fina si mai neteda.

Amestecati 2 lingurite de pudra de curcuma cu suc de ananas pentru a prepara o pasta groasa.
Aplicati pasta in zona afectata.
Lasati sa actioneze pentru 10 minute inainte de a o inlatura cu un material fin si umezit.
Faceti acest lucru zilnic, pana cand veti obtine rezultate pozitive.

Sfaturi suplimentare

-Dormiti adecvat si odihniti-va.
-Evitati frecarea ochilor prea mult sau prea des, deoarece cauzeaza dilatarea vaselor de sange, astfel facand cearcanele sa se inrautateasca.
-Inlaturati machiajul inainte sa va culcati, pentru ca, in caz contrar, acest obicei o sa va irite ochii.
-Limitati expunerea la soare.

-Beti multa apa de-a lungul zilei pentru a scapa de retentia de apa ce poate cauza aceasta problema.
-Pentru a evita pungile de sub ochi cauzate de aglomerarea lichidelor in pleoapele inferioare, ridicati-va capul folosind 2 sau mai multe perne inainte de a merge la somn.

-Fiti atent la alimentatie si consumati alimente bogate in vitaminele A, C si E.
-Opriti-va sa mai fumati si limitati consumul de alcool si de cofeina. Fumatul afecteaza celulele pielii, iar alcoolul si cofeina contribuie la deshidratare, ceea ce slabeste pielea delicata din jurul ochilor.

Planul de a scapa de cearcane depinde totusi si de culoarea acestora. Uitati-va bine intr-o oglinda in lumina naturala, apoi coborati barbia usor pentru ca umbrele de sub ochi sa se vada mai bine. In acest fel, veti observa clar daca cearcanele dumneavoastra sunt mai mult maro sau albastre.

Cearcanele albastre

Acestea rezulta din sangele aglomerat sub pielea ochilor. Aici pielea este foarte subtire si aproape transparenta, astfel sangele se vede prin ea. Acest lucru se observa mai bine dimineata. Cand stam in pozitie orizontala pentru o vreme, lichidele se acumuleaza si venele tind sa retina mai mult sange.

Cearcanele albastre se pot inrautati odata cu varsta. Cu cat imbatranim, pierdem grasime subcutanata, ceea ce mascheaza culoarea albastra de dedesubtul pielii. Cremele obisnuite cu ingrediente stimulatoare, precum cofeina, pot contracta vasele de sange si imbunatati temporar circulatia. Cremele cu acid retinoic ingroasa suprafata pielii si ascund umbrele.

Cearcanele maro

Aceasta rezulta din hiperpigmentare, determinata de frecarea ochilor, expunere la soare sau gene. Sunt mai raspandite printre tenul asian si afro-american.

Cea mai buna metoda este folosirea cremei sau a serului cu proprietati de luminare a pielii, ca soia sau citrice, care pot da o culoare mai acceptabila cearcanelor pentru o perioada de la 4 pana la 6 luni.

Evitati hidrochinona, un iluminator pentru petele cauzate de soare si pentru cicatrici, pentru ca multi medici dermatologi sunt de acord cu parerea ca acest produs este prea dur pentru pielea sensibila din jurul ochilor.

Masuri preventive

Purtati ochelari de soare. O sa va ajute mult in evitarea problemelor ulterioare cu inrautatirea cearcanelor si pot chiar sa evite dezvoltarea lor. Crema de protectie solara previne subtierea pielii prematur (cearcanele albastre) si bronzarea excesiva (cearcanele maro).

Totusi, pentru a camufla cearcanele, aplicati o crema de ochi si lasati-o sa se usuce. Apoi aplicati un anticearcan care sa va acopere zona. Peste el, puneti un strat subtire de pudra pentru a evita aglomerarea cutelor din cauza produselor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Viermii si parazitii intestinali 12 comportamente ciudate ale corpului si explicatiile lor Ingrediente naturale de ajutor ficatului Cum sa scapati de semnele ochilor obositi Sfaturi pentru o frumusete de durata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Beneficiile uleiului de ricin Detoxifierea de toamna Proceduri cosmetice fara bisturiu 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?