Ce dezvaluie unghiile despre sanatate

Actualizat: 01 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Unghiile sanatoase ar trebui sa fie semi-transparente, de culoare roz deshis si intacte, eventual cu o lunula (pata alba in forma de semiluna), chiar deasupra cuticulei.

Unghiile pot prezenta ocazional mici linii sau puncte albe pe suprafata lor, numite leukonychia (pentru care nu trebuie sa va faceti griji), dar acestea pot fi afectate si de bacterii, virusuri sau ciuperci (caz in care este nevoie de tratament).

Existenta unei afectiuni in corp, nedetectate, poate cauza, de asemenea, modificari ale starii de sanatate si al aspectului unghiilor. Ingrijirea ungiilor include si atentia acordata acestor modificari esentiale.

Modificarile de culoare ale unghiilor


Urmatoarele schimbari ale unghiilor sunt asociate cu o varietate de conditii medicale:


- Sindromul unghiilor albe.
Intreaga unghie devine alba. Aceasta modificare a unghiei poate indica boli de inima, insuficienta renala, ciroza hepatica, tuberculoza pulmonara, diabet sau artrita reumatoida.


- Unghiile lui Muehrecke. Fluxul anormal de sange din patul unghiei va face ca unghia sa apara ca si cum ar avea linii albe orizontale (adesea pereche), cel mai adesea la nivelul degetelor 2, 3 si 4.

Liniile dispar de obicei daca se exercita presiune asupra unghiilor afectate. Pentru ca aceasta problema apare la patul unghiei, afectiunea se va opri din evolutie odata cu cresterea acesteia. Bolile asociate cu aceste modificari sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutritie si sindrom nefrotic; aceste schimbari pot fi si efecte secundare ale chimioterapiei.


- Unghiile Lindsay (unghia jumatate-jumatate). Jumatatea inferioara a unghiei este de culoare alba, in timp ce jumatatea superioara este de culoare roz-maroniu inchis. Acest lucru este rezultatul prezentei unor umflaturi in partea inferioara a patului unghial si a productiei crescute de melanina din partea superioara. Afectiuni renale cronice sau HIV pot fi responsabile de acest tip de modificari ale unghiei.


- Linia Mee. Sunt linii orizontale albe, cauzate de fragmentarea microscopica a unghiei, dupa ce cresterea a fost perturbata. Linia Mee ar putea indica insuficienta cardiaca, boala Hodgkin, insuficienta renala, infectie generalizata sau otravire cu arsenic, taliu ori cu alte metale grele.

- Hemoragii in ashcie (Splinter). Pot fi observate la nivelul unghiei linii verticale subtiri, de culoare rosu inchis sau maro, asemenea unor aschii, de unde si numele acestei afectiuni. Cauzele posibile includ ciroza, stenoza mitrala, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, ulcer peptic, sclerodermia, artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, vasculita si trauma. O asociere clasica cu aceasta modificare a unghiei o reprezinta endocardita bacteriana subacuta.

- Sindromul unghiilor galbene. In aceasta conditie rara, unghiile au culoare galben-portocalie, sunt ingrosate si curbate aproape de cuticula. Sindromul este asociat cu limfedem (drenaj limfatic afectat), efuziuni pleurale si bronsiectazii.

- Unghiile albastre. Unghiile devin albastre, fie numai la nivelul lunulei, fie pe toata suprafata. Aceasta modificare poate indica bola Wilson, intoxicatia cu argint sau apare in urma terapiei cu quinacrine.

- Lunula rosie. Cand lunula devine rosie, faptul ar putea indica o aleopecie areata, intoxicarea cu monoxid de carbon, insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive conice, urticarie cronica, ciroza, boli de colagen vascular, tratament oral cu prednison sau psoriazis.

- Dungi verticale de culoare maro. Acestea sunt frecvente in randul persoanelor cu pielea inchisa la culoare, cu toate acestea, ele pot indica melanom si ar trebui evaluate de catre un medic. Un nerv bening sau colorarea chimica a unghiilor (inclusiv de catre unele lacuri de unghii), ar putea fi, de asemenea, cauza.

Modificarile texturii si formei unghiilor


In afara unor denivelari ciudate si a unor linii mici, unghiile sunt in mod normal destul de netede. Textura se poate schimba in cazul in care exista o problema medicala localizata undeva in organism:


- Liniile Beau. Atunci cand exista o perturbare in cresterea unghiilor, isi poate face aparitia un sant adanc, orizontal pe suprafata acestora. Acest lucru ar putea indica o boala arteriala periferica, pemfigus (o boala de piele), psoriazis, boala Raynaud, infectie sistemica sau traumatisme.

- Scobituri. Depresiuni mici, punctiforme pot aparea in unghii, atunci cand exista probleme in stratificarea acestora. Astfel de adancituri pot fi observate la aproximativ 10-15% dintre persoanele cu psoriazis. Aceste modificari pot fi, de asemenea, cauzate de alopecia areata, pemfigus, un tip de artrita numita sindromul Reiter si sarcoidoza.

- Unghii concave sau in forma de lingura (koilonychias). Unghiile se curbeaza la margini si devin mai albe, fragile si concave. Aceasta modificare poate avea o varietate de cauze, inclusiv anemia cauzata de deficitul de fier, hemocromatoza, hipotiroidism, malnutritie, traumatisme, expunerea constanta la solventi pe baza de petrol, boala Raynaud si lupus eritematos sistemic.

Separarea unghiilor


Anumite conditii medicale pot provoca ridicarea unghiilor de pe patul unghial.


- Onicoliza. Daca unghiile se separa de patul unghial, incepand cu partea de sus, cauzele ar putea insemna anumite probleme medicale, inclusiv anemie, anumite tipuri de cancer, tulburari ale tesutului conjunctiv, infectii fungice, psoriazis sau atrita psoriazica, artrita reactiva, amiloidoza, sarcoidoza, sifilis, lupus, eritematos sistemic si cel mai frecvent, traume. Afectiunea poate aparea si impreuna cu hipertiroidismul, iar unghiile degetelor 4 si 5 vor deveni maro.

- Onicomicoza. Unghiile se separa de patul unghial pornind de la baza si, de obicei, are loc pierderea completa a unghiilor. Cauzele includ infectiile fungice, boala Raynaud, prejudicii cauzate chimic, degeraturi, boala mana-picior-gura, nutritie defectoasa, boli febrile, boli vasculare si traume - acestea din urma fiind cea mai frecventa cauza.

Alte informatii despre unghii


Citeste si despre:

Unghia incarnata - informatii generale Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Rosul unghiilor Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Unghiile incarnate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Modificarile patologice ale unghiilor Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Cum sa tratati unghiile incarnate Ce cauze stau in spatele unghiilor crapate 10 trucuri pentru unghii sanatoase