Glaucom primar cu unghi deschis

Actualizat: 21 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aceasta este cea mai comuna forma de glaucom. Glaucomul primar cu unghi deschis se declanseaza atunci cand canalele de drenaj ale ochiului se infunda, de-a lungul timpului. Tensiunea intraoculara creste deoarece creste si cantitatea de lichic care nu se poate scurge in afara ochiului.

Majoritatea oamenilor nu manifesta simptome si nici nu prezinta semne de avertizare timpurie ale bolii. Daca glaucomul cu unghi deschis nu este diagnosticat si tratat in timp util poate provoca pierderea treptata a vederii. Acest tip de glaucom se dezvolta lent si uneori fara ca vederea sa fie afectata, multi ani. De obicei, pacientii care sufera de glaucom primar cu unghi deschis raspund bine la medicatie daca tratamentul este instituit in faza timpurie a bolii.

Cauze

Cauza exacta a glaucomului primar cu unghi deschis este necunoscuta. In cazurile in care acest tip de glaucom este asociat cu cresterea tensiunii intraoculare a carei cauza se pare ca ar fi un dezechilibru al productiei si drenajelor fluidelor din interiorul ochiulului (umoarea apoasa). Canalele care dreneaza in mod normal fluidele din interiorul ochiului nu functioneaza normal. Se produc mai multe fluide in mod continuu care nu poate fi drenat intrucat canalele de drenaj (reteaua trabeculara) functioneaza impropriu.

Acest lucru duce la acumularea unei cantitati importante de lichid in interiorul ochiului, ridicandu-se astfel, tensiunea intraoculara. O alta cauza a tensiunii intraoculare este sa ne imaginam un balon cu apa. Cu cat este pusa mai multa apa in balon, cu atat creste tensiunea din interiorul balonului. Aceeasi situatie se intampla daca se afla prea mult lichid in interiorul ochiului. La fel ca si in cazul balonului cu apa, daca tensiunea intraoculara este prea mare, nervul optic poate fi deteriorat.

Simptome

In stadiile incipiente ale glaucomului primar cu unghi deschis nu exista simptome. Din aceasta cauza, bolnavii nu semnaleaza medicului probleme legate de vedere decat dupa ce boala avanseaza destul de mult, cand se observa pierderea vederii. In acest moment, nervul optic este afectat. Pierderea vederii si afectarea nervului optic sutn permanente.

Primul semn al bolii, la unii oameni poate fi pierderea subita a vederii din cauza obstructiei vederii din partea centrala a retinei, situatie numita ocluzie centrala venoasa retiniana. Tensiunea intraoculara crescuta este al doilea factor de risc, cel mai frecvent intalnit, pentru formarea ocluziei centrale venoasa retiniana, dupa hipertensiunea arteriala. Blocarea venei retiniene centrale duce la pierderea vederii independent de aparitia glaucomului cu unghi deschis.

Factori de risc

Factorii de risc indentificati in cazul glaucomului cu unghi deschis includ urmatoarele:
- istoricul familial de tensiune intraoculara crescuta
- antecedente familiale de glaucom
- rasa (oamenii de rasa afroamericana au un risc mai crescut)
- varsta de peste 40 de ani (riscul de glaucom creste o data cu varsta)
- miopie.

Dintre acesti factori de risc, cresterea tensiunii intraoculare este principalul factor de risc pentru glaucom, care trebuie sa fie tratat imediat si in permanenta. Din acest motiv, trebuie consultat in mod regulat medicul oftalmolog, pentru a se exclude orice deteriorare a nervului optic cauzata de tensiunea intraoculara ridicata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Glaucomul Hipertensiunea oculara Teste screening recomandate femeilor Tulburarile de vedere Durerea oculara - semn al unei probleme de sanatate Glaucomul - generalitati Glaucomul - Afectarea oculara progresiva poate fi prevenita! De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Notiuni generale despre glaucom Glaucomul si cataracta duc la pierderea vederii Glaucomul, boala cu simptome tarzii Legatura dintre tensiunea oculara si riscul de glaucom Betablocante adrenergice Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Simptome care necesita consult oftalmologic