Cauze pentru acumularea constanta de kilograme

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca ati inceput sa consumati mai multe calorii decat in mod normal sau ati redus drastic intensitatea sau durata exercitiilor fizice, nu trebuie sa va surprinda faptul ca v-ati ingrasat.

Dar ce se intampla daca aportul de calorii nu a crescut si numarul exercitiilor fizice este acelasi ca si inainte, iar dumneavoastra continuati sa luati in greutate? Atunci este timpul sa analizati care ar putea fi cauzele acumularii constante de kilograme.

Lipsa de somn

Exista doua aspecte privind somnul si cresterea in greutate. Primul este acela ca persoanelor care adorm la ore tarzii, consuma mai multe gustari noaptea, fapt ce sporeste aportul de calorii care se transforma rapid in grasimi. Al doilea aspect implica procesul biochimic ce are la baza privarea organismului de somn. Schimbarile nivelurilor de hormoni cresc apetitul si senzatia de foame si reduc senzatia de plenitudine, chiar si imediat dupa ce ati mancat.

Saritul peste mese

Daca aveti tendinta sa sariti peste mese, ati putea incetini functia metabolica si veti slabi mult mai greu. Desi va asteptati sa reduceti din tesutul adipos din organism, prin mesele pe care le omiteti puteti de fapt, sa va creati probleme medicale pe termen lung.

Cand sariti peste mesele din timpul zilei, metabolismul incetineste pentru a preveni infometarea. Trebuie sa mancati cel putin 3 mese principale pe zi si este foarte important sa mancati micul dejun.

Atunci cand sariti peste micul dejun apare ulterior senzatia de foame intensa si este posibil sa mancati mai mult pe parcursul zilei. Consumati mese mai mici si care sa contina alimente nutritive si sanatoase.

Antidepresivele

Un efect secundar nefericit al unora dintre antidepresive este cresterea in greutate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre efectuarea de modificari in planul de tratament, daca observati ca utilizarea antidepresivelor este cauza ingrasarii. Nu schimbati sau opriti medicatia pe cont propriu.

Trebuie stiut ca unele persoane experimenteaza cresterea in greutate dupa inceperea unui tratament cu antidepresive, ca urmare a simplului fapt ca se simt mai bine, ceea ce duce la un apetit alimentar mai mare.

Stresul

Cand cerintele vietii de zi cu zi devin prea solicitante, organismul uman secreta mai mult cortizol (hormonul stresului) care provoaca cresterea apetitului alimentar. Persoanele aflate in situatii stresante incep sa consume, de regula, mai multe alimente bogate in calorii (in special dulciuri). Secretia de cortizol si mesele bogate cu multe calorii accelereaza acumularea de kilograme nedorite.

Steroizii

Antiinflamatoarele steroidiene, cum ar fi prednisonul, pot determina aparitia retentiei de lichide si cresc apetitul. Acesti doi factori contribuie in mod esential la cresterea de tesut adipos in organism.

Desi majoritatea celor care urmeaza tratament cu medicamente steroidiene se ingrasa, severitatea acestui efect secundar depinde de puterea si doza medicamentelor si de durata de timp in care sunt utilizate. In urma tratamentelor cu aceste medicamente, la unele persoane se poate observa o redistribuire temporara de grasime in zona gatului si abdomenului.

Renuntarea la fumat

Cu toate ca decizia de a renunta la fumat este extrem de benefica pentru organism din foarte multe puncte de vedere, cei mai multi oameni care renunta la fumat castiga in greutate aproximativ 3,5-5 kg. Acest lucru este explicabil in mare parte prin faptul ca tigarile sunt adesea inlocuite cu mici gustari, iar lipsa nicotinei din corp duce la o scadere a ratei metabolice.

Pentru a combate nevoia de gustari nesanatoase, incercati sa mestecati din cand in cand guma cu nicotina, iar daca simtiti nevoia sa mancati, alegeti alimente sanatoase, cum ar fi morcovi si mere crude. Pentru accelerarea ratei metabolice faceti mai multe exerciti fizice pe saptamana.

Inaintarea in varsta

Pe masura ce inaintati in varsta, metabolismul organismului incetineste, iar acest lucru inseamna ca nu puteti manca la fel de mult ca inainte fara sa va ingrasati. Daca ati trecut de 40 de ani, incetinirea ratei metabolice este principala cauza a acumularii de kilograme in plus. Cel mai bun mod de a contracara acest lucru este cresterea intensitatii si frecventei exercitiior fizice, iar regulile alimentare trebuie sa fie mai stricte.

Probleme tiroidiene

Hipertiroidia este o afectiune care de obicei cauzeaza pierderea in greutate, ca urmare a productiei marite de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul are efecte opuse si atunci cand glanda tiroida este lenta in secretia de hormoni, cresterea in greutate este aproape intotdeauna unul din rezultate.

Daca manifestati senzatia de slabiciune sau epuizare, alaturi de acumularea de kilograme, este momentul sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a face investigatii pentru evaluarea functiei tiroidiene. Un simplu test de sange este necesar pentru a dezvalui informatiile necesare, in cazul in care glanda tiroida nu functioneaza corect si, puteti astfel incepe un tratament specific.

Menopauza

Varsta la care femeile intra la menopauza variaza, dar in general, majoritatea experimenteaza menopauza la jumatatea vietii. Femeile care ajung la menopauza sunt mai putin active decat in tinerete. Imbatranirea provoaca incetinirea metabolismului si modificari hormonale, care pot avea efecte negative asupra organismului, inclusiv senzatie de foame, depresie si somn insuficient.

Cand femeile ajung la menopauza scad valorile estrogenului si apar schimbari in forma corpului - de obicei in jurul abdomenului si a coapselor. Diminuarea nivelului de estrogen din organism incurajeaza depunerile de grasime. Pentru a evita grasimea de pe burta, consolidati-va masa musculara din aceasta zona. Prin acest lucru veti stimula metabolismul.

Exercitiile fizice ajuta si la compensarea pierderii de masa osoasa asociata cu menopauza. Secretul mentinerii echilibrului este o combinatie intre exercitii fizice regulate, o dieta bogata in calciu si vitamina D, precum si un stil de viata sanatos.

Medicamente care pot determina cresterea in greutate

Mai multe medicamente prescrise de medic au fost asociate cu cresterea in greutate. Lista include alimente antipsihotice (utilizate pentru a trata tulburari de dispozitie, cum ar fi schizofrenia si tulburarile bipolare), impreuna cu medicamentele utilizate pentru a trata migrene, convulsii, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Consultati medicul pentru a va recomanda un medicament care trateaza simptomele dumneavoastra fara a va perturba greutatea corporala.


Citeste si despre:

Topul motivelor pentru a face exercitii fizice Solutii usoare pentru recapatarea formei fizice daca aveti un stil de viata sedentar Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? Ingrijirea prenatala Cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate? Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Aspecte esentiale despre ficat 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Ce determina scaderea inexplicabila in greutate Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard Numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×