Consumul cafelei cu lapte a fost aprig dezbatut, iar majoritatea oamenilor cred ca este daunator sanatatii, lucru total gresit. Astfel, conform ultimelor studii in domeniu, cafeaua cu lapte este la fel de sanatoasa precum cea fara lapte, iar organismul uman nu are de suferit.
Acest mit a devenit popular in trecut, avand ca fundament afirmatia conform careia laptele anuleaza proprietatile cafelei, asa cum o face si zaharul.
Realitatea este insa ca un consum moderat de lapte in cafea prezinta beneficii asupra sanatatii si starii de bine a unei persoane. Mai mult, in afara de gustul foarte placut al unei cafele servite cu lapte, aceasta este si foarte hranitoare.
Mai exact, fiind concentrat, laptele consumat in aceasta forma ramane in organism aproximativ trei ore si stimuleaza senzatia de satietate.
Altfel spus, persoanele care adauga lapte in cafea nu fac o greseala, asa cum se considera pana acum, ci chiar se incurajeaza adaugarea laptelui in detrimentul zaharului. Lactoza este de fapt un zahar cu efect probiotic, iar zaharul, un dizaharid format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza.
Pe de alta parte, zaharul din lapte este tot un dizaharid format din glucoza si galactoza, iar fara prezenta fructozei, glucidele devin sanatoase si deloc periculoase pentru silueta!
Lactoza are o putere de indulcire de sase ori mai mica decat zaharul si un indice glicemic scazut, nu produce secretie de insulina si nu ingrasa, in plus lactoza functioneaza asemenea unui probiotic asupra florei intestinale, imbunatateste digestia si creste imunitatea.
Concret, exista multe studii efectuate recent care au demonstrat ca aceasta afirmatie este falsa, cafeaua cu lapte nefiind de fapt daunatoare organismului.
Singura consecinta pe care o are consumul de cafea cu lapte este reducerea procentajului de absorbtie a acizilor clorogenici (CGA) care se regasesc in cafea.
Oamenii de stiinta au descoperit ca acestia scad cu 20% atunci cand o persoana bea cafea cu lapte, insa proprietatile antioxidante ale cafelei raman in proportie de 80%, protejand intregul organism impotriva afectiunilor degenerative.
Mai mult, persoanele care au parte de cele 80 de procente de antioxidanti au sanse sa ramana sanatoase mult mai mult timp decat cele care nu consuma cafea deloc.
Printre beneficiile consumului de cafea se numara si faptul ca aceasta este bogata in polifenoli naturali, care au rolul de a lupta impotriva imbatranirii si care au ca principala actiune prevenirea formarii unor radicali liberi.
Polifenolii sunt cunoscuti ca fiind antioxidanti naturali, motiv pentru care cafeaua neagra este recomandata celor care sunt predispusi la aparitia bolii Alzheimer, a diabetului de tip 2, cancerului de colon, bolilor cardiovasculare sau a hipertensiunii.
Alte beneficii ale consumului de cafea:
• Sporeste capacitatea de concentrare. Astfel, cafeaua ajunsa la creier creste capacitatea de memorare si concentrare, imbunatateste performantele fizice si rezistenta la efort, creste tonusul organismului.
• Te poate scapa de o migrena sau de o durere acuta de cap.
• Cafeina scade nivelul de depresie si anxietate.
• Are efect antiinflamator. O serie de studii sustin ca antioxidantii din compozitia cafelei protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic.
• Elimina celulita. De aceea, majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.