Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare

Actualizat: 16 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iti este din ce in ce mai greu sa te concentrezi la sarcinile zilnice, ai o usoara stare de anxietate, simti ca esti depasit de munca si ai mici accese de impulsivitate?

Ai, de asemenea, probleme in a-ti aminti anumite lucruri si in a te organiza?

Atunci te confrunti cu o lipsa acuta de concentrare, pe care o poti rezolva, renuntand la unele dintre aceste cauze:

Social media

Daca ai obiceiul sa postezi multe poze pe Facebook ori pe Instagram si pui cate un status nou si pe Twitter, de mai multe ori pe parcursul unei zile, atunci iti va fi mult mai greu sa te concentrezi la sarcinile zilnice.

Psihologii spun ca este cel mai bine sa eviti sa vorbesti cu prietenii prin intermediul retelelor sociale de la serviciu, pentru ca acest lucru iti distrage atentia de la ceea ce aveai de facut si poti omite lucruri importante.

Invata sa intri pe retelele sociale doar in momentele de pauza, nu si in timpul lucrului.

Casuta de mail te poate incurca

Ai multe mailuri necitite, carora trebuie sa le raspunzi imediat? Chiar daca multe dintre mailurile noi sunt legate de serviciu, trebuie sa stii ca acestea iti pot afecta serios atentia. Daca te opresti mereu din ceea ce faci intr-un anumit moment doar pentru a mai da replay la un mail, iti vei pierde eficienta.

Risti sa gresesti si raspunsul la mesaj si sa intarzii si proiectul la care lucrai in acel moment. Cel mai indicat este sa acorzi un timp separat pentru a intra pe mail si sa raspunzi in ordinea prioritatilor. Nu este deloc eficient sa faci doua lucruri in acelasi timp.

Telefonul mobil

Probabil mai "pacatos" decat e-mailul este telefonul mobil. Sunetul telefonului nu poate fi ignorat, indiferent cine se afla la capatul celalalt, tu stii ca trebuie sa raspunzi. Ei bine, timpul in care vorbesti la telefon iti poate rapi momente pretioase ale unui proiect la care lucrezi.

Este indicat, ca atunci cand esti la serviciu, sa tii telefonul pe modul silentios. Din cand in cand verifica telefonul si suna doar atunci cand este ceva important.

Multitasking

Daca ai obiceiul sa faci mai multe lucruri deodata, probabil prima impresie este ca faci multe lucruri intr-un timp scurt. Insa cercetatorii sugereaza ca pierzi timp pretios de fiecare data cand te concentrezi sa faci un lucru, apoi un altul.

Rezultatul: daca incerci sa rezolvi trei sarcini in acelasi timp nu vei face altceva decat sa pierzi mai mult timp decat daca ai face aceste lucruri separat. Si nici nu vei mai avea senzatia ca pierzi lucrurile de sub control.

Plictiseala

Unele sarcini zilnice sunt motivante, in timp ce altele pot fi plictisitoare. Acestea din urma te pot face sa iti pierzi usor concentrarea, pentru ca nu prezinta interes pentru tine. Si atunci ai face orice altceva: ai naviga pe internet sau ai da un telefon.

In loc sa faci asta, ia o pauza de zece minute, in care sa bei o cafea sau sa iei o gura de aer si reintoarce-te la ceea ce aveai de facut.

Grijile

Te-ai surprins de multe ori, in timp ce lucrai, gandindu-te ca trebuie sa mergi la doctor, ca ai de luat copiii de la scoala si nu stii daca poti sa ajungi sau ca trebuie sa platesti rata de la banca?

Astfel de ganduri pot fi nocive, caci iti pot afecta serios capacitatea de atentie si puterea de concentrare. Mai bine fa o lista cu ceea ce ai de rezolvat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cum iti poti mentine creierul sanatos Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie Mese neregulate? Iata cum te pot afecta Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Cele 20 greseli pe care le fac persoanele care abia incep exercitii de fitness Sanatatea si stilul de viata: care sunt obiceiurile la care ar trebui sa renunti? Cum iti dai seama ca copilul tau sufera de ADHD? Sindromul Asperger